Přesunout nahoru
po 15. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP

Fyzioterapeutka Engineers pomáhá léčit pacienty s postcovidovým syndromem

Když nemůže dávat dohromady hráče Engineers Prague pro zápasy Univerzitní ligy ledního hokeje, pomáhá léčit pacienty s PostCovidovým syndromem. Řeč je o fyzioterapeutce Tereze Hanušové, studentce posledního ročníku oboru Fyzioterapie na Fakultě biomedicínského inženýrství ČVUT. „Ve škole mám většinu předmětů už ukončených, všechny praxe odchozené, dokončuji svojí bakalářskou práci a čekají mě už jen státnice.“ říká sympatická slečna, která při studiu věnovala spoustu času právě našemu týmu. Nyní se díky svému zaměření dostala k práci s pacienty s postcovidovým syndromem a my jsme zjišťovali podrobnosti..

Terka působí u týmu Inženýrů už od prváku, kdy začala v týmu pomáhat jako dobrovolník s organizací domácích zápasů. Během let se však vypracovala a přes fyzioterapeutku, starající se o bojeschopnost hráčů, se loni  dostala až na pozici provozní manažerky. Tuto funkci si ale bohužel nestihla ani pořádně vyzkoušet, protože sezónu pozastavila vládní nařízení. „Samozřejmě mě to mrzí, hlavně mi chybí ta sranda v šatně a oslavy vítězství. Nezdá se to, ale ta parta kluků se společným cílem člověku po čase přiroste k srdci“ (usmívá se).

Působení v týmu ovlivnilo Terku natolik, že jí inspirovalo i ku výběru tématu bakalářské práce. Během péče o zraněné hráče vysledovala, že se u řady z nich často objevuje stejný problém a to konkrétně bolest způsobená přetížením kyčelních kloubů. Proto se na problematiku zaměřila a v současné době zpracovává metodiku na ovlivnění bolesti kyčelního kloubu právě u hokejistů. Ale zpět k hlavnímu tématu článku.

Lockdown spojený s pandemií Covid-19 ovlivnil nejen gastronomii, sport či kulturu, ale i budoucí povolání naší fyzioterapeutky. Bez plánovaných operací, úrazů při sportu a omezení pohybu osob začalo pacientů v rehabilitaci ubývat. A když se zdálo, že bude nouze o práci, začali se objevovat pacienti s bolestmi zad, kloubů a přetrvávající dušností. Všichni pacienti měli jedno společné... prodělali onemocnění způsobené virem COVID-19. „Je to něco, s čím jsme se na praxích během celého studia neměli možnost seznámit, je to něco nového. Proto jsem se rozhodla jít pracovat na jednu z poboček Kliniky TherapTilia, kam jsem chodila na praxe, abych mohla těmto lidem pomáhat.“ Shodou okolností je tato ambulantní rehabilitace kousek od Zimního stadionu Eden, kde ještě loni plánovali Inženýři velkou Bitvu o Prahu.

Léčba pacientů spočívá v aplikaci vysokovýkonné laserové terapie MLS laser therapy, která iniciuje regeneraci zjizvené plicní tkáně a následnou respirační fyzioterapii pro navrácení její elasticity potřebné pro zvládání fyzické námahy. Tento léčebný program pro pacienty s PostCovid syndromem navrhl bývalý brankář Engineers Aleš Příhoda s kolegyní MUDr. Chrisou Šebovou. Inspirovali se od primáře MUDr. Lukáše Cibulky, který v kolínské nemocnici laserem mírní akutní zánět pacientů s Covid pneumoniemi na JIP a má výborné výsledky. „Jsme jediná rehabilitace v Praze, která využívá tento přístroj k léčbě pacientů s postCovidovým syndromem. Jsem ráda, že můžu získávat tyto cenné zkušenosti“ uzavírá své povídání Tereza.

Takže pokud vy nebo vaši známí máte po prodělání Covidu přetrvávající dýchací problémy, neváhejte se obrátit na Terku, či pobočku kliniky Therap Tilia v Praze V Olšinách.


Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři