Přesunout nahoru
čt 11. 4. 2024, 18:00
UKP
AKA
po 15. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP

Univerzitní liga míří do finiše. Pražské derby pro Engineers, Cavaliers schytali další debakl

Máme za sebou předposlední týden základní části. A šlo o velkou zápasovou nadílku. Zazářili Engineers, kteří stále bojují s Plzní o pohár pro vítěze základní části. Ostrava si zastřílela v Kuřimi, Riders doma utrpěli další porážku a MUNI uspěla pouze na 50 %. Pojďme se podívat po stopách jednotlivých zápasů…

Pokračující trápení Olomouce

Sedmnácté kolo otevřel zápas mezi Olomoucí a brněnskou MUNI. První třetina nabídla poměrně vyrovnanou podívanou z obou stran, i Olomouc se s velmi malým počtem hráčů statečně držela. V sedmnácté minutě však otevřeli skóre zápasu hosté. Pavel Tomaník velmi dobře tečoval v předbrankovém prostoru střelu Bláhy a gólman Franc nestihl reagovat.

Prostřední dvacetiminutovka už byla kompletně v režii MUNI. Nejprve se prosadil ve 22. minutě Róbert Mokrohajský, který si z rohu sjel až před brankáře, kterého si položil a zakončoval do prázdné části branky. Róbert Mokrohajský přesně pálil i o pár chvil později, brněnský útočník vymetl horní růžek domácí branky. Ve 29. minutě už to bylo o čtyři branky, Pavel Tomaník byl na konci úspěšné kombinace v přečíslení. V polovině utkání udeřil Ondřej Bláha, MUNI zužitkovala první přesilovku v zápase. Hororová třetina Olomouce pokračovala, další branku nedělila od té předchozí více než minuta, tentokrát se radoval Jan Hasoň. 37. minuta znamenala další trefu hostů, Jan Hasoň pálil z levého kruhu. Pavel Tomaník stihl zkompletovat hattrick díky povedenému protiútoku.

Ve třetí části se prosadila i Olomouc, čestný zásah přidal Šimon Kačer. Brzy však kontroval Mirek Bazala, který byl důrazný před brankou. Domácí přidali i druhou branku, tentokrát udeřili díky povedenému přečíslení, přesnou koncovku zapsal David Rosecký. Brno útočilo na desítku, ale v posledních minutách zápasu je zradila koncovka, a tak zapsali „pouze“ devět kousků.

HC Univerzita Palackého v Olomouci – HC MUNI 2:9 (0:1, 0:7, 2:1)

Branky a nahrávky: 47. Káčer (Matuška, Procházka), 54. Rosecký (Procházka, Morev) – 17. Tomaník (Bláha, Mokrohajský), 22. Mokrohajský (Prokopec, Kučera), 27. Mokrohajský (Prokopec), 29. Tomaník (Hasoň, Jakubec), 30. Bláha (Tomaník, Jakubec), 31. Hasoň (Gergel, Mokrohajský), 37. Hasoň (Bazala, Mokrohajský), 39. Tomaník (Jakubec, Bazala), 49. Bazala (Jakubec, Tomaník).

Engineers uspěli proti North Wings

K utkání sedmnáctého kola se do Ústí nad Labem vydali i pražští Engineers, šlo o velmi napínavé utkání od začátku až do samého konce. Jako první udeřili domácí North Wings, Matěj Harkabus se schoval na útočné modré za pražskou obranou a samostatný únik dokázal zužitkovat. Inženýři brzy odpověděli, Tomáš Fabiánek vypálil důrazně z pravého kruhu a vyrovnal. Dvě minuty před sirénou vystřelil od modré Raiterman, jeho střelu lízl holí Tomáš Březina a hosté se poprvé v zápase dostali do vedení.

Zkraje druhé části se domácím podařilo srovnat, Pavel Jarý si ve středním pásmu přišlápl a z vrcholku pravého kruhu vypálil na Manna, kterému kotouč propadl do branky. Ve 26. minutě se prosadil František Januška, k úplně volnému pražskému útočníkovi se dostal odražený kotouč a hráč Engineers neměl problém trefit poloprázdnou branku.

Velmi aktivní a atraktivní hokej přinesla i třetí dvacetiminutovka. Engineers odskočili ve 45. minutě, opět šlo o úspěšnou teč, kterou se blýskl útočník Jakub Dohnal. North Wings utkání zdramatizovali, když zanedlouho skóroval v nabídnuté přesilové hře Adam Janoušek. Inženýři za moment znovu vedli o dvě branky, pěknou souhrou si hráči z Prahy poradili s domácí obranou a akci zakončoval Tomáš Šíma. Ústečtí se snažili tlačit, branka nakonec padla pět minut před koncem, Matěj Harkabus přesně pálil z předbrankového prostoru. Další branku však Severočeši nepřidali, a tak těsně padli s favoritem celé soutěže.

HC North Wings Ústí nad Labem – Engineers Prague 4:5 (1:2, 1:1, 2:2)

Branky a nahrávky: 11. Harkabus (Gottfried, Svoboda), 22. P.Jarý (Gottfried, Harkabus), 46. Janoušek (Harkabus, Gottried), 56. Harkabus (Vrba, P.Jarý) – 11. Fabiánek (Matějka), 18. Březina (Vaňous, Raiterman), 26. Januška (Burda), 45. Dohnal (Kadlec, Najman), 49. Šíma (Burda, Januška).

Budějovice předvedly silný začátek a došly si pro výhru

Black Dogs dorazili k předposlednímu zápasu základní části do Pardubic. První velkou šanci měli hned v prvním střídání domácí, gólman Ludvík však situaci velmi dobře vyřešil. Sebevědomí nabrali velmi rychle hosté, kteří už v páté minutě otevřeli střelecký účet. Nejprve byl v šanci Vochozka, jeho střelu Novotný vyrazil, na dorážku Šimona Masopusta byl domácí brankář krátký. O dvě minuty později šli Black Dogs do protiútoku, na pravé křídlo dostal touš Jan Janoch a nekompromisně propálil Novotného. V 15. minutě se domácím podařilo zužitkovat přesilovou hru, Hebek poslal kotouč na volného Josefa Hejného, který se prezentoval povedeným vikejřem. Domácí měli k dispozici přesilovou hru 5 na 3, branka v ní však nepadla.

I ve druhé části pokračovali lépe Jihočeši, na jejich hokejkách byl vidět klid a tvořili si více šancí než domácí Riders. Optická převaha vedla k dalšímu gólu, Hrůšova rána od modré byla tečována Jiřím Kubešem, který se radoval ze vstřelené branky. Utkání se začalo poměrně solidně přiostřovat, hráči často mířili na trestné lavice. Budějovice si vysloužily dvouminutovou přesilovku 5 na 3, kterou ve 37. minutě proměnil v gól nejlepší kanonýr celé soutěže Matouš Masopust.

Pardubice hýřily zkraje třetí dvacetiminutovky velkou aktivitou. Svou převahu nakonec přetavili Jezdci v branku. Hebek vybojoval puk na zadním mantinelu a pohotově našel před brankou Vasyla Želizňaka, pardubický útočník překonal svižnou střelou Ludvíka. Riders i v dalším průběhu působili aktivněji, překonat Ludvíka se jim znovu nepodařilo, a tak utrpěli již pátou porážku v řadě.

Riders Univerzita Pardubice – Black Dogs Budweis 2:4 (1:2, 0:2, 1:0)

Branky a nahrávky: 15. Hejný (Hebek, Muška), 43. Želizňak (Hebek, Kopecký) – 5. Š. Masopust (Vochozka, Rolínek), 7. Janoch (Krcho), 24. Kubeš (Hrůša), 37. M. Masopust (Svoboda, Janoch).

Derby o Krále Prahy opanovali Engineers

Dohrávka dvanáctého kola nabídla velkou podívanou v pražském Edenu, kde se střetla dvě mužstva z hlavního města. Jako domácí byli vedeni hokejisté UK Hockey Prague, kteří vyzvali Engineers. Hosté se prosadili hned ve třetí minutě, Vojtěch Matějka se prosmýkl na pravý kruh a svižnou ránou na vzdálenější tyč poslal Engineers do vedení. Iniciativu postupně přebírala Karlovka, ale Maličkay deptal domácí střelce. Naopak Raiterman našel na útočné modré Františka Janušku, útočník hostů trefil mezírku mezi rukou a tělem na vzdálenější tyči a poslal Lvy do dvoubrankového náskoku.

I zkraje druhé dvacetiminutovky byli aktivnější hráči UK Hockey, poté však šli do čtyř a vedoucí celek ligy nabídnutou šanci využil. Nebyla to však tradiční přesilovková kombinace, hosté upalovali do útoku a Lukáš Spurný trefil parádně do levého horního růžku, kde vymetl všechny pavučinky. Inženýři uspěli i ve vlastním oslabení, bráněný Vaňous posunul na Jana Raitermana, který povedenou kličkou překonal Pícla v brance UK.

Třetí část nabídla stále velmi aktivní hokej, kde se velké šance tvořily na obou stranách. Ve vlastním oslabení opět uspěli ve 47. minutě Engineers. Obránce David Vobořil dobře zakročil ve středním pásmu, kde hráče Karlovky obral o kotouč a mířil sám na brankáře domácích. Pohotovou střelou přes obránce trefil prostor na vzdálenější tyči mezi rukou a tělem Pícla. Více se toho v pražském derby nestalo, a tak Inženýři po dlouhé době opanovali utkání proti UK.

UK Hockey Prague – Engineers Prague 0:5 (0:2, 0:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 3. Matějka (Fabiánek), 18. Januška (Raiterman), 32. Spurný (Burda, Januška), 36. Raiterman (Vaňous), 47. Vobořil.

Ostrava rozstřílela obranu Kavalírů

V Kuřimi se odehrála velká kanonáda. Na led posledního celku Univerzitní ligy dorazila Ostrava. Hned zkraje měl domácí gólman Martinčík spoustu práce. První kotouč propadl za jeho záda v osmé minutě, kdy využil samostatný únik Marek Kovalski. Domácí odpověděli v přesilové hře, když pálil Tomáš Novák. Ostrava nabídnutou přesilovou hru v 17. minutě také využila, na konci úspěšné kombinace stál Mark Slezák.

Ve druhé části předvedla Ostrava slušný gólostroj. Po mnoha šancích se prosadil ve 25. minutě Matěj Potočný, uspěl střelou mezi betony. Ve 29. minutě pálil Filip Byčkov, který byl nadvakrát úspěšný proti Martinčíkovi. V polovině zápasu už odbila pátá, přesnou trefu přidal Viliam Béréš. 32. minuta znamenala další kotouč v síti domácích, tentokrát pálil úplně volný Matěj Potočný. I o minutu později se měnilo skóre, Jan Bernát se prosadil střelou k pravé tyčce. Hororová třetina pokračovala, dvě minuty před sirénou usměrnil z předbrankového prostoru kotouč do odkryté klece David Sysala. Tečku za povedenou druhou částí Ostravy napsal Vojtěch Ševěček.

I ve třetí periodě byla Ostrava při chuti. Desátou branku BOčka přidal Matěj Potočný a zkompletoval hattrick. Svou druhou branku v zápase přidal Filip Byčkov, ostravský útočník uspěl v přečíslení 3 na 1 a přesně trefil volný prostor u vzdálenější tyče. Filip Byčkov byl i u další branky BOčka, tentokrát uspěl z druhé strany a také si připsal hattrick. V závěru se osmělili i Kavalíři, druhou branku brněnského celku přidal Kryštof Charvát. Minutu před koncem se však prosadila opět Ostrava, pálil Marek Kovalski. Střelecký účet uzavřeli domácí, když Josef Pöschl v poslední vteřině překvapil trefou k tyči.

VUT Cavaliers Brno – BO Ostrava Vítkovice Steel 3:13 (1:2, 0:7, 2:4)

Branky a nahrávky: 12. Novák (Rogožník), 57. Charvát (Rogožník, Jančí), 60. Pöschl (Orsech, Charvát) – 8. Kovalski (Ševěček), 17. Slezák (Janiczek, Béreš), 25. Potočný (Janiczek), 29. Byčkov (Plánka, Revaj), 30. Béréš (Slezák, Ševěček), 32. Potočný (Béreš), 33. Bernát (Kovalski, Zapletal), 38. Sysala (Siner, Dvořák), 40. Ševěček (Béreš), 49. Potočný (Ševěček, Béréš), 54. Byčkov (Ševěček, Revaj), 55. Byčkov (Janiczek, Ševěček), 59. Kovalski (Sysala).


MUNI doma v novém roce ještě nevyhrála

Předehrávka osmnáctého kola se konala v Brně, kam dorazili stále aktuální šampioni Univerzitní ligy. Pražané se dostali velmi rychle do vedení, hned ve druhé minutě se prezentoval samostatným únikem David Jindra, který zvolil zakončení mezi betony Filipa Krále. Hosté měli i ve zbytku první části lepší herní projev, více branek však nevytěžili, a tak se do kabin vydali s hubeným náskokem.

Ve druhé dvacetiminutovce se nahromadily tresty, nakonec domácí MUNI uspěla ve vlastním oslabení. Matěj Drlík vyrazil do samostatného úniku a svižnou střelou vymetl pavučinky v hostující brance. Karlovka však ve stejné přesilové hře dokázala znovu odskočit, na konci kombinace stál František Konopásek. Více branek druhá perioda nenabídla, a tak se nabízelo drama ve třetí části.

Hokejisté Karlovy Univerzity předvedli parádní třetí periodu. Nejprve ve 46. minutě uspěl ránou z pravého křídla Viktor Martínek. O tři minuty později udeřili hosté v oslabení, David Jindra nabídnutou příležitost proměnil a Karlovka odskočila už na rozdíl tří branek. Nohu z plynu však Pražané neoddělali, díky důrazu v brankovišti o pár chvil později vstřelil pátý gól UK Jakub Lelek. Trápení Masaryčky ukončil pohotový David Volf, který byl posledním střelcem zápasu.

HC MUNI – UK Hockey Prague 1:6 (0:1, 1:1, 0:4)

Branky a nahrávky: 37. Drlík – 2. Jindra (Konopásek, Kopenec), 38. Konopásek (Lelek, Kovařík), 46. Martínek, 50. Jindra (Kovařík), 52. Lelek, 53. Volf (Kovařík, Málek).


Univerzitní liga míří do finiše základní části, v příštím týdnu bude k vidění mnoho hokeje! Poslední zápasy by měly být odehrány ve čtvrtek, kdy vše vyvrcholí v pražském Edenu, kde se Engineers střetnou s Black Dogs. Velký zápas se bude hrát i v Plzni, Akademici vyzvou UK. Kompletní rozpis zápasů naleznete ZDE.


Fotogalerie

Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři