Přesunout nahoru
po 8. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP
čt 11. 4. 2024, 18:00
UKP
AKA
po 15. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP

Karty jsou rozdány! Engineers si vybrali Riders, co další čtvrtfinálové dvojice?

Teď už jde do tuhého, Univerzitní liga má za sebou kompletně odehranou základní část, kterou díky velmi slušným výkonům opanovali pražští Engineers a zvedli nad hlavu Pohár ČAUS. Nyní však začínají boje o Pohár Jana Palacha, ve kterých zbylo osm nejlepších celků základní části. Kdo se s kým střetne, jaký je letos formát a kdo titul obhajuje? To se dočtete v dnešním článku.

Univerzitní ligu čeká historicky druhé play off. Oproti minulému roku došlo k drobné změně. Jednotlivé série se nově budou hrát na tři vítězné duely. Celek, který na konci vyřazovací části zvedne nad hlavu Pohár Jana Palacha musí ovládnout celkem devět zápasů a projít přes tři soupeře.

Trofej pro vítěze Univerzitní ligy ledního hokeje nese jméno Jana Palacha a jejím designérem je Michal Merxbauer. Autor trofeje prozradil, že je v poháru skryto mnoho symboliky. „Měří 89 centimetrů, což odkazuje na rok, kdy zafungoval Palachův odkaz. Vnitřek poháru je černý, záměrně, protože má symbolizovat oheň svobody, který v poháru plane. Celé torzo poháru je vlastně jedna velká pochodeň,” doplňuje autor detaily, kterých si člověk na první dobrou nevšimne.

Nyní přecházíme ke specifiku Univerzitní ligy, kdy se vyplatí v základní části bojovat o nejlepší pozici. První celek ligy si totiž může vybrat soupeře do čtvrtfinále z celků, které se umístily na pátém až osmém místě. Toto privilegium letos patří Engineers, kteří vyhráli základní část díky zisku 48 bodů. Pražský celek padl v letošním ročníku pouze dvakrát, v polovině října nezvládl pražské derby proti UK, koncem listopadu se musel sklonit před Akademiky. Do čtvrtfinále si Inženýři zvolili nováčka ve vyřazovacích bojích, pardubické Riders.

(1) Engineers Prague vs. Riders Univerzita Pardubice (8)

Pražané jsou ve svém čtvrtfinálovém souboji jasnými favority, mají čtyři vyrovnané pětky, spolehlivé gólmany a devět výher v řadě v zádech. Engineers navíc opanovali celou základní část. „Teď je v kabině euforie, ale zároveň víme, že tohle je první stupínek a my musíme stoupat dál a dojít si až pro ten titul,“ komentoval kapitán David Blažek zisk Poháru ČAUS pro vítěze základní části. Pardubičtí Riders prožili mnohem lepší ročník než loni, herně se zvedli, byli zodpovědnější do defenzívy a v některých zápasech dokázali potrápit ty největší favority. Pardubice letos zvítězily pouze pětkrát, ale dokráčely do vytouženého play off, velmi důležitá byla domácí výhra proti Akademikům, cenné body získaly i v zápasech proti Black Dogs či MUNI.

Vzájemné zápasy z historie hovoří jasně, ve všech ligových utkáních vždy slavil celek z hlavního města. I když naposledy to nebyla jednoduchá výhra, na kterou byli Inženýři zvyklí. Riders vystrkovali v rámci utkání 16. kola růžky, deset minut před koncem základní hrací doby svítil na tabuli se skóre stav 3:3, výhru Pražanům vystřelil nejproduktivnější hráč celku Vojtěch Matějka. První zápas se na Hvězdě odehraje ve středu 22. února.

(2) ZČU Akademici Plzeň vs. BO Ostrava Vítkovice Steel (7)

Akademici se v prvním kole play off střetnou s Ostravou. Plzeňský celek dlouho bojoval o prvenství v základní části, nakonec zůstal těsně druhý. Po výborném finiši loňského ročníku navázali v dobré formě i letos, našli pouze dva přemožitele, a to Engineers a pardubické Riders. Plzni patří i nejproduktivnější hráč základní části Marek Princl. „Ostravu jsme si vybrali, protože máme rádi exotické krajiny, takže se na výlet těšíme. Hlavně se ale těšíme na parádní atmosféru, která vždy v Ostravě panuje,“ komentoval výběr kapitán Dominik Beer. Tým BO Ostava přivítal před ročníkem nového trenéra, na tuto pozici nastoupil Jakub Peslar. Pod jeho vedením celek z východu republiky zvítězil v pěti utkáních a celkem posbíral do tabulky 17 bodů, což jim zaručilo sedmou pozici.

Vzájemné zápasy se v letošním ročníku odehrály dva, oba dva opanovala Plzeň, a to poměrem 4:2 a 4:0. První zápas se odehraje v Plzni ve středu 22. února.

(3) UK Hockey Prague vs. HC MUNI (6)

Volba loňských mistrů padla na brněnskou Masaryčku. UK Hockey Prague se letos nepodařilo navázat na veleúspěšnou loňskou sezonu, ve které získali jak Pohár ČAUS, tak Pohár Jana Palacha. Dokázali najít pět přemožitelů, dokonce jim bod sebrali brněnští Cavaliers, kteří prožili hrozivý ročník. V play off se však začíná od nuly. MUNI předvedla lehce kostrbatou sezonu, a nakonec se se ziskem 26 bodů umístila na šesté pozici. „Já jsem čekal, že pojedeme do Budějovic, ale takhle alespoň pojedeme po dálnici, takže to bude lepší. Hrát budou dvě největší univerzity, tak snad půjde o dobrý hokej,“ vzkázal před začátkem série Pavel Tomaník. Právě brněnský kapitán patří k tomu nejlepšímu z Univerzitní ligy, jako jeden za čtyř hráčů překročil hranici 30 bodů a v kanadském bodování po základní části mu patří čtvrtá pozice.

Půjde o velmi zajímavou sérii, Praha se s Brnem letos střetla dvakrát. Nejprve koncem listopadu viděli pražští diváci prodloužení, které dopadlo lépe pro domácí UK. Druhý duel se konal poměrně nedávno, 12. února si Karlovka namazala MUNI na chleba, když opanovala zápas poměrem 6:1. První zápas v bojích o Pohár Jana Palacha se odehraje ve středu 22. února před pražským obecenstvem.

(4) Black Dogs Budweis vs. HC North Wings Ústí nad Labem (5)

Na závěr na sebe zbyly Budějovice s Ústím. Dva nevyzpytatelné celky celé play off otevřou prvním zápasem, který se odehraje už 20. února v Budějovicích. Black Dogs disponují nejlepším střelcem základní části, Matouš Masopust si v 18 zápasech připsal 25 přesných zásahů. Na druhé straně sbírali ústečtí hokejisté body poměrně nenápadně, Matěj Harkabus zakončil základní část jako druhý nejproduktivnější hráč s 36 body, do první desítky kanadského bodování se vešel i jeho spoluhráč Adam Janoušek.

V letošní sezóně se celky setkaly tradičně pouze dvakrát. Duel na začátku ročníku opanovali poměrem 4:0 budějovičtí Black Dogs. O dva měsíce později byla v Budějovicích k vidění ofenzivní show, kterou nakonec zvládli lépe domácí poměrem 8:4. Jak již bylo zmíněno, série začíná 20. února na jihu Čech.

Všechny zápasy play off můžete sledovat na TV Tipsport, vybraná utkání budou k dispozici na ČT Sport Plus. Kompletní rozpis vyřazovacích bojů naleznete ZDE. Pro více informací sledujte i sociální sítě Univerzitní ligy ledního hokeje.

Autor: Denisa Veselá

Fotogalerie

Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři