Přesunout nahoru
so 16. 3. 2024, 17:30
NWU
ENG
po 18. 3. 2024, 18:00
ENG
NWU
po 18. 3. 2024, 18:30
UKP
MUNI
čt 21. 3. 2024, 18:00
ENG
AKA
po 25. 3. 2024, 19:30
BDB
UKP
út 26. 3. 2024, 19:00
AKA
ENG
čt 28. 3. 2024, 18:30
UKP
BDB
čt 28. 3. 2024, 19:15
ENG
AKA
po 1. 4. 2024, 18:30
BDB
UKP

Pilíře úspěchu Engineers v ZČ: komplexní útok, pevná obrana a skvělí fanoušci

Dámy a pánové, Engineers Prague jsou vítězem základní části Univerzitní ligy! Jak jinak začít tento článek než právě konstatováním, že první ze dvou pohárů je doma. Můžeme ale říci, že hned po afterparty a krátké oslavě už pozornost všech hráčů i fanoušků míří na ten důležitější. Pohár Jana Palacha získá vítěz Play Off. Pojďme si tedy krátce shrnout působení Engineers v základní části a podívat se na to, co nás čeká v nejdůležitější částí hokejové sezóny.

Dramatický závěr

Inženýři nastupovali do posledního utkání v Edenu proti Budějovicím s jasným cílem. Po dvou výhrách Plzně jim zisk poháru zaručovala pouze výhra, byť i za 2 body. Napínavé utkání nakonec domácí zvládli. První sice udeřili Black Dogs, ale Engineers zvládli během minuty utkání otočit a skóre 2:1 vydrželo až do konce základní hrací doby. Díky zisku 3 bodů tak Engineers opět přeskočili na čele tabulky Akademiky z Plzně a kapitán Blažek mohl po utkání převzít Pohár ČAUS pro vítěze základní části.

Následovala tisková konference, na které si Engineers zvolili do čtvrtfinále jako soupeře pardubické Riders. Ale o tom až za chvilku..

Nejlepší obrana i nejlepší útok

Hráči Engineers excelovali na obou koncích kluziště a ovládli týmové statistiky. Perfektní bilanci si připsali například ve venkovních zápasech, když vyhráli všech 9 a jako hosté získali plný počet 27 bodů. Jediné prohry přišly v azylu v Edenu s UK a doma na Hvězdě s Plzní.

Co se skóre týká, za 18 utkání inkasoval tým Engineers pouze 30 branek (průměr 1,67b na zápas), což bylo o 6 méně než druhý nejlepší tým - Akademici Plzeň (36 branek, průměr 2b). Ve vstřelených brankách to už bylo těsnější, tam Inženýři přeskočili Plzeň o jednu branku (91 branek ENG vs. 90 Plzeň). Z ostatních týmů se těmto číslům přiblížili pouze Black Dogs Budweis. 

V jedné důležité statistice Engineers obsadili "až" čtvrté místo - ve využití přesilovek (23,44 %). V těch se nejlépe dařilo Plzni (28,57 %), dále Ostravě (27,78 %) a Budějovicím (23,81 %). Právě úspěšnost využití přesilovek může být jedním z rozhodujících faktorů v Play Off. Hlavně v utkáních s Plzní. Ta totiž v přesilovkách vstřelila třetinu svých gólů a v této výhodě se ocitla jednoznačně nejvíckrát (105 přesilovek; ENG 64).

Na druhou stranu, fantastickou disciplínou Engineers bylo oslabení. V procentu ubráněných oslabení sice obsadili čtvrté místo, ale na 9 obdržených branek v oslabení připadá také 8 (!) vstřelených, což je jednoznačně nejvíce ze všech týmů.

Paradoxem je, že ač Inženýři ovládli týmové statistiky, v těch individuálních jejich jména, kromě brankářů, na prvních místech nevidíme. Nejlepším hráčem kanadského bodování byl Vojtěch Matějka s 20 body (12+8), což stačilo až na 15. místo. Hned 8 dalších útočníků ale dokázalo nasbírat více než 13 bodů. To svědčí o celkové síle týmu, který nemusel spoléhat na individuality. Prakticky každé utkání se ukázal někdo jiný a výborná hra všech 4 útoků je základem každého týmového úspěchu.  

Jak bylo zmíněno, v individuálních statistikách se ukázali hlavně brankáři. Kvůli zranění jedničky Pepy Havla se do branky dostal v závěru základní části i Kuba Maličkay a díky skvělým výkonům (úspěšnost zásahů 94,67 %, 1 vychataná nula) se dostal na 2. místo statistik právě před svého kolegu Havla (95,5 %, 2 nuly). Oba předstihl pouze s výbornou formou chytající Jonáš Štekr z Plzně (94,99 %, 4 nuly).

Fantastická podpora v hledišti

Za výbornými výkony stojí také pořádná podpora fanoušků. Základní část jsme společně zakončili s průměrem 574 diváků na domácím utkání a nejvíce v lize (pokud nebudeme počítat brněnské derby v Rondu). To je jednoznačně nejvíce ze všech dosavadních sezón. Výrazně k tomu pomohla rekordní návštěva na Bitvě o Prahu v Edenu, kam dorazilo 2311 diváků, což je také jeden z pokořených rekordů Engineers. 

Za to VÁM patří obrovské DÍKY a budeme se těšit na podporu i v Play Off!

Kompletní týmové i hráčské statistiky ULLH naleznete na webu Hokej.cz.


Naváže tým na úspěšnou základní část i v Play Off?

Poté, co jsme si zrekapitulovali dosavadní průběh sezóny, je na čase podívat se na to, co nás čeká v následujících týdnech. Engineers si do čtvrtfinále Play Off vybrali 8. tým základní části - Riders Pardubice. Ti se díky zisku 16 bodů poprvé ukáží v Play Off. Hlavně v druhé polovině ZČ se prezentovali sympatickými výkony a zatopili nejednomu favoritovi. Jednu ze svých výher totiž získali třeba s Plzní, o bod obrali i Budějovice.

Engineers ovládli oba vzájemné zápasy. Ten první v Pardubicích v poměru 4:0, druhý potom doma 5:3. Zvláště v domácím utkání se ale na výhru dost natrápili a rozhodli až v závěrečných minutách.

Čeká nás tedy zajímavé čtvrtfinále, nováček v Play Off se bude určitě chtít ukázat.


Přijďte proto už ve středu podpořit domácí na Hvězdu a začít naplno cestu za vysněným Pohárem Jana Palacha!

GAME 1: Středa 22.2. od 19:45 na Hvězdě

GAME 2: Pondělí 27.2., od 19:00 v Pardubicích

GAME 1: Středa 1.3. od 19:45 na Hvězdě

VSTUPENKY NA DOMÁCÍ UTKÁNÍ KOUPÍTE ZDE.


Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři