Přesunout nahoru
po 15. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP

Plzeňská dvanáctka

Možnost ukončit sérii měli Akademici při prvním zápase v Ostravě. Domácí doufali ve zdramatizování, jejich naděje ale neměly dlouhého trvání.

Na prestižní duel v ostravské RT Torax Aréně si našlo cestu skoro 1500 diváků, pro které si oba týmy připravily 13 branek. Ostravě scházel Ševěček nebo Potočný, Akademici ztratili střelce Foldu. V brankách byli připraveni Štekr i Šembera, a po velkolepé show pro diváky jsme se konečně mohli pustit do sportovního klání.

Na gól jsme nečekali dlouho. Jan Kalus, který v minulém zápase značkoval tyčky tentokrát hned svou první a zároveň první střelu v zápase poslal k tyči. Akademici měli chvíli navrch, ale rychle se to zvrtlo v hokej nahoru dolů. Své šance postupně spálili Béreš, Princl, Kovalski i Hanzlík. Trefil se až v 10. minutě Jan Rejzek, který využil dobrou přihrávku od Říhy a trefil vzdálenější šibenici. Ve 14. minutě znovu Jan Kalus zvyšoval na 3:0, když vymíchal Šemberu a s Ostravou to vypadalo bledě. V 19. minutě navíc na 4:0 zvýšil kapitán Dominik Beer, který se trefil nenápadnou střelou od modré.

Ani v druhé třetiny se obraz hry nezměnil. Viděli jsme hodně vyloučení, nakonec přesilovku využil po krásné individuální akci Jan Kalus a završil svůj hattrick. Vyloučení pokračovala a Akademici se dočkali přesilovky 5 na 3. Tu zužitkoval dělovou ránou Štěpán Hanzlík, který svůj gól již tradičně neoslavil. Zároveň tím vyhnal v čase 27:52 Šemberu z branky a nahradil ho Morys. Ten se nestihl ani rozkoukat a také inkasoval. Na začátku 30. minuty se po dorážce prosadil David Prachař. Za další půl minutu se znovu prosadili Akademici, tentokrát Daniel Šiška, kterého vybídl Jan Šibra a Šiška předvedl ukázkový forhendový blafák. Nakonec se dočkala Ostrava na konci druhé třetiny alespoň čestného úspěchu. David Sysala uloupil puk Rejzkovi při rozehrávce a poslal puk do hostující branky. 

Kdo by si myslel, že třetí třetina se bude jen dohrávat, šeredně se spletl. Ve 41. minutě totiž bohatou listinu střelců rozšířil David Markov. Plzeň si se soupeřem hrála, často kombinace až přeháněla. Desítku završil Štěpán Hanzlík, který má mířidla naprosto vyladěná a trefil střelu zápěstím takřka ideálně. Své si k tomu chtěl říct i Marek Princl, který položil Moryse a puk zasunul do prázdné branky. Bohatý gólový účet uzavřel Vít Reitspieš, který po nádherné zadovce Kaluse doklepl puk do prázdné branky. 

Nic dalšího už se nestalo a Akademici tedy Ostravě načepovali pravou plzeňskou dvanáctku. Ostravským patří čest za to, že se svému soupeři postavili a pokusili se hrát otevřený hokej, ale Plzeň dnes měla jednoduše navrch. Vypíchnout lze určitě výkon Jana Kaluse, který si připsal pět bodů za 3+2 a ledu opravdu vládl. Doplňovali ho jeho dva kolegové z lajny, Princl (1+4) a Reitspieš (1+3). Potlesk ale zaslouží celý tým Akademiků, který zvládl sérii 3:0 a může se těšit na semifinále. Jelikož Engineers vyhráli, tak bude Plzeň čekat, kdo na ně zbyde. Bude to jeden z trojice Black Dogs Budweis, UK Prague nebo brněnská MUNI. 

Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři