Přesunout nahoru
po 8. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP
čt 11. 4. 2024, 18:00
UKP
AKA
po 15. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP

Engineers, Akademici i Black Dogs jdou dál. MUNI může v pondělí rozhodnout

V uplynulém týdnu byla k vidění opravdu bohatá nadílka zápasů play off Univerzitní ligy ledního hokeje. Akademici i Engineers postoupili v nejkratším možném čase, když své soupeře zdolali 3:0 na zápasy. Black Dogs dovolili Ústí jeden zápas, ve středu však potvrdili postup do semifinále. Série mezi UK a MUNI se dohraje v následujícím týdnu, po sobotním zápase mají hokejisté z Brna mečbol.

North Wings zapsali v pondělí alespoň jednu výhru

Pondělní zápas měl na severu Čech poměrně jednoznačný průběh ve prospěch domácích. Hned od prvních minut byl k vidění atraktivní hokej s řadou příležitostí na obou stranách ledové plochy. Gólmani v první části nepustili za svá záda ani jeden kotouč, a tak bylo po první periodě skóre bezbrankové.

Ve druhé periodě se na ledě přiostřilo. K vidění bylo mnoho malých potyček, emoce začaly téct proudem. K vidění však byla pouze jediná branka, za polovinou zápasu udeřili domácí. Úspěšná kombinace v útočném pásmu domácích vedla k první brance zápasu, Matěj Harkabus důrazným zakončením vymetl levý růžek branky.

Třetí perioda patřila domácím, kteří si z mnoha šancí připsali dvě vstřelené branky. Nejprve se ve 45. minutě prosadil Dan Bartoš, kterého křižnou nahrávkou výtečně našel kapitán Kuchař. V 50. minutě domácí North Wings odskočili už na rozdíl tří branek. Adam Janoušek si najel k pravému mantinelu odkud vypálil křížem za záda českobudějovického gólmana. Ústí tak před domácím publikem snížili stav série na 1:2.

HC North Wings Ústí nad Labem – Black Dogs Budweis 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 32. Harkabus (Svoboda, Vrba), 45. Bartoš (Kuchař, Petržílka), 50. Janoušek (Harkabus).

Pardubice vstřelily Inženýrům pět branek, ani to na výhru nestačilo

Velké drama se odehrálo v pondělí v pardubické Enteria aréně, domácí byli Inženýrům rovnocenným soupeřem a výtečně se jim dařilo v přesilovkách. První branka byla k vidění v 9. minutě. Přihrávku mezi kruhy obdržel Josef Teuber, pardubický útočník si srovnal kotouč na čepeli na ránou zápěstím nedal Maličkayovi šanci. Engineers velmi rychle srovnali, v přesilové hře se prosadil díky pozornosti před gólmanem Novotným Tomáš Fabiánek.

Bolestivá rána přišla pro domácí hned zkraje druhé části. Tomáš Kadlec si v závaru před brankou našel odkrytý kotouč a poslal Engineers do vedení. O necelé dvě minuty přidal další trefu hostů Tomáš Březina, stalo se tak po krásné kombinaci 2 na 1. V polovině zápasu snižoval v přesilové hře Josef Teuber, pardubický střelec dostal výtečnou nahrávku od Maťátka a vyslal kotouč nechytatelně na branku hostů. Srovnávací trefa přišla ve 34. minutě, kdy Martin Soukup vymetl pavučinu v pravém horním rohu branky hostů. Naprostá euforie přišla ve 39. minutě, když si Lukáš Hebek sjel před branku a nadvakrát poslal kotouč za Maličkaye. Radost na tribunách Enteria areny netrvala dlouho, celek z hlavního města stihl půl minuty před sirénou srovnat na 4:4, úspěšným střelcem byl Filip Staněk.

Začátek třetí části byl rozlétaný, šance se tvořily na obou stranách. Nakonec šli do vedení Engineers, kteří ve 47. minutě uspěli díky přesilovkové trefě. Jakub Dohnal v nepřehledné situaci dostal touš za záda Novotného, domácí ještě reklamovali hru rukou, ale rozhodčí branku bez rozmýšlení uznali. Vyrovnávací trefa nakonec přišla v přesilovce 5 na 3, když hosté trochu zaspali v obraně a Vacek s Ladmanem upalovali do útoku. Marek Ladman obdržel od pardubického kapitána přihrávku před branku, místo střely z první zvolil útočník Pardubic elegantní kličku a vykoupal gólmana Maličkaye. O minutu později byli Pražané opět o krok blíže výhře. Blažek našel nahrávkou zpoza branky volného Pavla Vaňouse, který nekompromisně vypálil. Zanedlouho šli hosté do dvoubrankového trháku, Tomáš Šíma zrychlil při přechodu do útočného pásma, obkroužil branku a zasunul kotouč do prázdné části klece, Novotný se nestihl přesunout. Druhou výhru v sérii definitivně potvrdil zásahem do prázdné klece David Vobořil.

Riders Univerzita Pardubice – Engineers Prague 5:8 (1:1, 3:3, 1:4)

Branky a nahrávky: 9. J. Teuber (Ladman, Maťátko), 30. J. Teuber (Maťátko, Kopecký), 34. Soukup (Muška, Želizňak), 39. Hebek (Vacek, Muška), 54. Ladman (Vacek) – 10. Fabiánek (Matějka, Raiterman), 21. Kadlec (Dohnal, M. Kučera), 23. Březina (M. Najman, Staněk), 40. Staněk (Šíma, Januška), 47. Dohnal (M. Kučera, Šonský), 56. Vaňous (Blažek, Fabiánek), 57. Šíma (Kubata), 58. Vobořil (M. Kučera, Raiterman).

Drama v Brně rozsekla krásná individuální akce

Domácí Masaryčka byla na domácím ledě hned od začátku zápasu velmi aktivní. Souvislý tlak byl v branku přetaven až v 8. minutě. Po vhazování vypálil od modré Prokopec, střela mu však vůbec nesedla, ale kotouč se odrazil příhodně pro Šimona Malenovského, který zasunul do odkryté části branky. O dvě minuty později domácí odskočili na rozdíl dvou branek. Ve vlastním oslabení šel za branku napadat Jakubec, který poslal touš před branku na volného Jakuba Voříška a brněnský útočník se ránou z první prosadil.

Druhá třetina byla o dost více vyhrocená, lépe tuto pasáž hry zvládli Pražané, kteří měli herní převahu. Ve 26. minutě zvládli hosté snížit, ránu z pravého kruhu vyslal Viktor Martínek, kotouč se po cestě do branky ještě otřel o jednoho z bránících hráčů a Holub nedokázal reagovat. Ve 33. minutě mohlo být srovnáno, ale David Holub vytáhl perfektní zákrok proti Volfovi.

Ve třetí periodě měli opět více ze hry hosté. Deset minut před koncem třetí části proměnil velkou šanci David Jindra. Hostující útočník byl před Holubem úplně osamocen a na dvakrát překonal domácího gólmana. V závěru třetí části Brňany podržel gólman Holub a šlo se do prodloužení.

Za takovou vítěznou trefu by se nemusel stydět ani Connor McDavid. Štěpán Kučera předvedl výtečnou individuální akci hned po vhazování, nachytal pražskou obranu a zavěsil pod víko.

HC MUNI – UK Hockey Prague 3:2pp (2:0, 0:1, 0:1 – 1:0)

Branky a nahrávky: 8. Malenovský (Prokopec, Mokrohajský), 10. Voříšek (Jakubec), 61. Kučera (Hasoň) – 26. Martínek (Piskač, Jindra), 51. Jindra (Volf).

Akademici deklasovali Ostravu 12:1

Slušný kolotoč předvedli v Ostravě plzeňští Akademici. Hned v první minutě se prosadil střelou zápěstím na bližší tyč Jan Kalus. V 10. minutě Plzeň přidala další trefu, Jan Rejzek se trefil příklepem na vzdálenější tyč. O čtyři minuty později bylo na střídačce hostů ještě veseleji, Jan Kalus vymíchal forhendovým blafákem Šemberu. Úspěšně pálil i kapitán Dominik Beer a Akademici šli do kabin za bezpečného vedení 4:0.

Domácí se snažili vymyslet alespoň nějaké gólové šance, ale jejich odpor zlomila pátá branka hostů, hattrick zkompletoval Jan Kalus díky povedenému forhendovému blafáku. O minutu později se radoval Štěpán Hanzlík, který využil přesilovku 5 na 3 a vyhnal Šemberu z branky hostů. V polovině utkání přidali hosté dvě slepené branky, nejprve úspěšně pálil David Prachař, o pár vteřin později přidal další úspěšný forhendový blafák Daniel Šiška. Ostrava přidala v závěru druhé periody alespoň čestný zásah, když hrubku plzeňské obrany potrestal David Sysala.

Plzeň vkročila do třetí části suverénně. David Markov zakončil za bezmocného gólmana. Západočeši nepolevovali, druhou branku v zápase připsal Štěpán Hanzlík. V 51. minutě úspěšně pálil i Marek Princl, který vytáhl bekhendový blafák. Ostravské trápení ukončil 12. trefou hostů Vít Reitspies, který pálil do odkryté části branky a stvrdil postup Plzně.

BO Ostrava Vítkovice Steel – ZČU Akademici Plzeň 1:12 (0:4, 1:4, 0:4)

Branky a nahrávky: 39. Sysala – 1. Kalus (Princl, Reitspies), 10. Rejzek (Říha), 14. Kalus (Princl, Reitspies), 19. Beer (Šucha, Šibra), 27. Kalus (Štochl, Štekr), 28. Hanzlík (Sysel, Markov), 30. Prachař (Kalus, Princl), 30. Šiška (Šibra, Soukup), 41. Markov (Hanzlík, Sysel), 48. Hanzlík (Roubal), 51. Princl (Reitspies, Štochl), 53. Reitspies (Kalus, Princl).

North Wings se rozloučili prohrou před domácím publikem

Střelecký účet otevřel na Zimním stadionu v Ústí nad Labem domácí kapitán, ve dvojnásobné přesilové hře pálil od modré Tomáš Jarý, ale jeho střelu nadzvedl před gólmanem Martin Kuchař. Budějovice dokázaly bleskově reagovat. Ve vlastním oslabení najel do levého kruhu Matouš Masopust, který zvedl kotouč do pravého horního rohu. Hosté překlopili skóre na svou stanu ve 14. minutě, když byl před brankou pohotový Šimon Masopust.

Vstup do druhé dvacetiminutovky měli lepší hosté z Budějovic. Tomáš Vochozka projel pásmem až na hranici brankoviště a našel volnou skulinku, kterou prostřelil puk rovnou do branky. Záhy přišla další trefa Jihočechů. Rychlý únik v podání Matouše Masopusta znamenal čtvrtý gól v domácí brance. Před polovinou utkání přidali úspěšnou trefu i Ústečtí, clonu před brankou využil Matyáš Šebesta, který z levého kruhu zacílil přesně.

Severočeši se ve třetí části pokoušeli vytvářet gólové šance, Dominik Ludvík byl však nepřekonatelný. Naopak hosté si další trefou pojistili vítězství v zápase. Šimon Masopust poslal kotouč k pravé tyči ústecké branky, kde byl připraven Michal Přívozník, který poslal touš mezi tři tyče. Budějovice tak jdou přes nepříjemné Ústí nad Labem do semifinále, kde budou čekat, zda si je vyberou Enigeers, nebo na ně zbude Plzeň.

HC North Wings Ústí nad Labem – Black Dogs Budweis 2:5 (1:2, 1:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 8. Kuchař (T. Jarý, Petržílka), 29. Šebesta (Harkabus, Bartoš) – 9. M. Masopust (Ludvík), 14. Š. Masopust (Kaisler, Kronus), 23. Vochozka (Janoch, Krtek), 24. M. Masopust (Janoch), 49. Přívozník (Š. Masopust, P. Hrůša).

Když vy 12:1, my 13:0. Engineers napodobili dominanci Akademiků a jdou dál

Poslední zápas v sérii mezi Engineers a Riders byl jednoznačnou záležitostí. Z Pardubic dorazilo 11 hráčů do pole, kapitán Jan Vacek po utkání prozradil, že někteří navíc hráli i přes zranění či jiné zdravotní potíže. Ofenzivní kolotoč domácího celku se roztočil hned od začátku zápasu. Ve 3. minutě obral Vobořil soupeře o kotouč a jeho nabídku zužitkoval Matouš Najman, který zavěsil nad beton. O necelou minutu později už to bylo 2:0, Michal Kučera uspěl střelou bezprostředně po vhazování na vzdálenější tyč. Dva slepené góly přišly v 9. minutě, kdy uspěl při rychlém obratu hry Matouš Najman. Poté se dostali do přečíslení Burda s Blažkem, pražský kapitán nekompromisně poslal kotouč za Sodomku. Pátá odbila po trefě Michala Kučery, která přišla ve vlastním oslabení.

Ve druhé části pokračovali domácí v krasojízdě. František Januška využil zmatku před Sodomkou a zavěsil do odkryté části branky. Sedmá branka Pražanů padla opět v oslabení, tentokrát uspěl Marek Šonský. Ve 35. minutě vystřídali domácí maskované muže, Maličkay se zatím moc nepředřel, ale i tak dostal oddech a prostor mezi třemi tyčemi zaplnil Ondra Mann. Inženýři zakončili druhou dvacetiminutovku v útočném pásmu a svůj pobyt okořenili osmou vstřelenou brankou, mezi betony pardubického gólmana zasunul touš David Blažek.

Před třetí třetinou se měnili gólmani i v brance hostů, na poslední dvacetiminutovku sezony naskočil mezi tři tyče Jiří Novotný. Hostující gólman předvedl pár slušných zákroků, první kotouč našel cestu za jeho záda až v 51. minutě, kdy se nemýlil Tomáš Šíma. Desátou branku přidal těsně po uplynutí početní výhody Michal Kučera, který díky ráně ze slotu oslavil hattrick. Zanedlouho se prosadil i Tomáš Březina. O dvě minuty později se při hře ve čtyřech prosadil Tomáš Kadlec. V posledních vteřinách upravil na konečných 13:0 David Blažek, pražský kapitán se tak stal druhým domácím útočníkem s hattrickem. Engineers oslavili postup mezi čtyři nejlepší a do semifinále si vyberou své soupeře.

Engineers Prague – Riders Univerzita Pardubice 13:0 (5:0, 3:0, 5:0)

Branky a nahrávky: 3. M. Najman (Vobořil, Březina), 4. M. Kučera (Dohnal), 9. M. Najman (Vaňous, Březina), 9. Blažek (Burda, Fabiánek), 18. M. Kučera (Dohnal), 25. Januška (Šíma, Matějka), 31. Šonský (M. Kučera, Šíma), 40. Blažek (Burda, Staněk), 51. Šíma (Januška, Matějka), 55. M. Kučera (Dohnal, J. Kučera), 57. Březina (Vaňous, Slavata), 59. Kadlec (Dohnal), 60. Blažek (Staněk).

MUNI zapsala druhou výhru v řadě a otáčí stav série, doma může rozhodnout

Sobotní podvečer patřil na pražském ICE RINKU univerzitnímu hokeji. Bojovalo se o vedení v sérii, které zároveň znamená mečbol. Na první trefu zápasu se čekalo necelých osm minut, početní výhodu velmi rychle využil Jakub Lelek, který byl pozorný v předbrankovém prostoru. Za necelé tři minuty bylo srovnáno, přesilovková trefa z hole Tadeáše Jakubce znamenala první branku Brňanů v zápase.

V prostřední části se ještě o krapet více přiostřilo, branka však byla k vidění pouze jedna jediná. Opět šlo o přesnou trefu v početní výhodě. Hostující Voříšek prostrčil puk na úplně volného Tadeáše Jakubce a brněnský útočník díky přesné střele k tyči poslal svůj tým do vedení.

Pražané do toho ve třetí dvacetiminutovce šlápli a podařilo se jim ve 48. minutě srovnat krok. Filip Čmejla upaloval do útočného pásma, jeho první střelu srazila brněnská obrana, ihned si však šel pro nekompromisní dorážku. Radost netrvala dlouho, Masaryčka dostala k dispozici další početní výhodu a opět pálil Tadeáš Jakubec, pro brněnského asistenta kapitána se jednalo o třetí přesnou ránu v utkání. Vzápětí přidal další gól Róbert Mokrohajský a MUNI šla do dvoubrankového trháku. Hokejisté UK se do útoku po zbytek zápasu probojovávali velmi obtížně a nevyšel jim ani závěrečný risk bez gólmana, ve kterém Jan Gonos potvrdil zisk druhého bodu ve prospěch Brňanů.

UK Hockey Prague – HC MUNI 2:5 (1:1, 0:1, 1:3)

Branky a nahrávky: 8. Lelek (Čmejla, Piskač), 48. Čmejla (Jindra) – 11. Jakubec (Vašíček, Kadlic), 25. Jakubec (Voříšek, Kadlic), 50. Jakubec (Vašíček, Kadlic), 51. Mokrohajský (Hasoň, Tomaník), 59. Gonos.

Vyřazovací boje Univerzitní ligy ledního hokeje pokračují i v následujícím týdnu. Hned v pondělí může MUNI vyřadit Univerzitu Karlovu, pokud však Pražané zvítězí, rozhodující zápas je na programu v pátek 10. března.

Fotogalerie

Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři