Přesunout nahoru
so 16. 3. 2024, 17:30
NWU
ENG
po 18. 3. 2024, 18:00
ENG
NWU
po 18. 3. 2024, 18:30
UKP
MUNI
čt 21. 3. 2024, 18:00
ENG
AKA
po 25. 3. 2024, 19:30
BDB
UKP
út 26. 3. 2024, 19:00
AKA
ENG
čt 28. 3. 2024, 18:30
UKP
BDB
čt 28. 3. 2024, 19:15
ENG
AKA
po 1. 4. 2024, 18:30
BDB
UKP

Akademici se střetnou v boji o Palachův pohár s Inženýry

Semifinále je minulostí! V uplynulém týdnu se dohrály všechny semifinálové série, již nyní je jasné, že o Pohár Jana Palacha si to rozdá Plzeň s Inženýry. Akademici stvrdili svůj postup hned v pondělí, když vynulovali Black Dogs. Inženýři pak ve středu potvrdili, že na Hvězdě hrát umí a poradili si s houževnatou Karlovkou, kterou porazili poměrem 6:4.

Akademici obhájili loňské finále

V pondělí vyrazili Akademici na zápas do Budějovic. Západočeši mohli po utkání slavit druhé finále v řadě, což se také stalo. Akademici šli do vedení hned v první třetině. V 17. minutě přišel prohřešek hostů za příliš mnoho hráčů na ledě, plzeňští hokejisté však početní nevýhodu dokázali využít ve svůj prospěch. Jan Kalus nabral rychlost, nic nevymýšlel a prostřelil domácího gólmana ránou směřující na lapačku.

Druhá dvacetiminutovka branku nepřinesla. Hrál se aktivní hokej na obě strany, značně se přitvrdilo, což dokazoval i naskakující počet trestných minut. Závarů před gólmany bylo k vidění hned několik, oba maskovaní muži však zůstali v prostřední části bez ztráty kytičky.

Třetí třetina nabídla také mnoho zajímavých akcí. Osudovým se pro hráče z Budějovic stalo oslabení tří proti čtyřem. Akademici dostali příliš mnoho prostoru a hned po vhazování sehráli přesilovkovou kombinaci parádně, Jan Kalus pálil z levého kruhu do úplně odkryté svatyně. Plzeň tak po roce opět obhájila účast ve finále, kam přešla přes Black Dogs poměrem 3:1 na zápasy.

Black Dogs Budweis – ZČU Akademici Plzeň 0:2 (0:1, 0:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 18. Kalus (Šiška, Sklenička), 49. Kalus (Princl)

Rozhodující duel zvládli lépe Inženýři

Na Hvězdě se konal rozhodující zápas semifinálové série mezi dvěma pražskými celky. Do utkání lépe vstoupili domácí Engineers, kteří skórovali ve 14. minutě. Z levého kruhu pálil Kučera, ale kotouč z Maška vypadl a Matouš Najman si nekompromisně došel pro dorážku. Hosté srovnali v 19. minutě, když David Jindra vyšťoural nepokrytý puk v předbrankovém prostoru a zavěsil do branky. Ani ne za minutu Karlovka otočila průběh zápasu díky přečíslení. Gólovou trefu zapsal David Volf, který puk nasměroval za Maličkaye.

Téměř v polovině utkání srovnali šampioni ze základní části krok. Kotouč se dostal na modrou čáru k Martinu Šonskému, který vypálil z první a prostřelil vše, co mu stálo v cestě. Do vedení dostala Inženýry přesilová hra pěti proti třem. Michal Kučera obdržel přihrávku na pravý kruh od svého bratra Jakuba a ihned vypálil na přesouvajícího se Maška. Koncem druhé části zamířil do sprch Blažek, ve stejnou chvíli byl vyloučen Burda a šanci dvojnásobné přesilovky získala Karlovka.

Zkraje třetí části přesilovka pěti proti třem pokračovala, hosté však tuto příležitost promarnili. Nevyšla jim ani následná dlouhá přesilovka pěti proti čtyřem. Naopak Engineers přidali a opět se radovali ze vstřelených branek. Dohnal našel zpoza branky Michala Kučeru, který nasměroval kotouč do branky. Pátá odbila po brance Vojtěcha Matějky. Obhájci Poháru Jana Palacha se nevzdali a v 57. minutě přidal přesilovkovou trefu z pravého kruhu Viktor Martínek. Přesilovou hru měli hosté k dispozici znovu, navíc odvolali gólmana a znovu slavili úspěch. Viktor Martínek se opět prosadil ránou z pravého křídla a dostal svůj celek na rozdíl jedné branky. Následný risk bez gólmana už Karlovce nevyšel, pojistku do prázdné přidal Pavel Vaňous a Inženýři slavili postup do vytouženého finále.

Engineers Prague – UK Hockey Prague 6:4 (1:2, 2:0, 3:2)

Branky a nahrávky: 14. M. Najman (M. Kučera, Dohnal), 29. Šonský (Blažek, Šíma), 38. M. Kučera (J. Kučera, Staněk), 45. Kučera (Dohnal, Kadlec), 45. Matějka (Januška), 60. Vaňous (Raiterman) – 19. Jindra (Martínek, Dlabola), 19. Volf (Krchňák, Lelek), 57. Martínek (Kopenec, Jindra), 60. Martínek (Čmejla, Jindra).

Na programu už je nyní jen finále. První finálový duel se bude konat už v pondělí 3. dubna na pražské Hvězdě, ve středu se série přesune do západočeské metropole. Pokud nenajdete cestu do Plzně či Prahy, tak budou všechny zápasy k vidění na ČT Sport Plus či TV Tipsport.

Autor: Denisa Veselá

Fotogalerie

Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři