Přesunout nahoru
so 16. 3. 2024, 17:30
NWU
ENG
po 18. 3. 2024, 18:00
ENG
NWU
po 18. 3. 2024, 18:30
UKP
MUNI
čt 21. 3. 2024, 18:00
ENG
AKA
po 25. 3. 2024, 19:30
BDB
UKP
út 26. 3. 2024, 19:00
AKA
ENG
čt 28. 3. 2024, 18:30
UKP
BDB
čt 28. 3. 2024, 19:15
ENG
AKA
po 1. 4. 2024, 18:30
BDB
UKP

PREVIEW: Kostky jsou vrženy. O Palacha se poperou Akademici s Engineers

V základní části jich bojovalo deset, do play off proklouzlo osm a nyní už o Pohár Jana Palacha bojují pouze dva celky. O trofej pro šampiona Univerzitní ligy ledního hokeje si to rozdají dva nejlepší celky uplynulé základní části. Inženýři vyzvou v sérii na tři vítězné duely plzeňské Akademiky.

Inženýři dokráčeli do finále přes Riders a UK

Pražané měli ve všech sériích výhodu výběru soupeře. Poté co opanovali celou základní část, ve které prohráli pouhé dva duely, se ve čtvrtfinále vrhli na Pardubice. Riders sice skončili v základní části na osmé pozici a jen tak tak proklouzli do vyřazovacích bojů, na ledě to ale minimálně během prvních dvou utkání nebylo znát. Obětavou hrou Inženýrům ztěžovali zápasy, nakonec však stejně padli 3:0 na zápasy a museli před vítězi základní části smeknout.

Poté si Pražané do semifinálové série zvolili druhý pražský celek ligy, obhájce trofeje UK Hockey Prague. Celá série byla neuvěřitelně vyhrocená, nabízela mnoho osobních soubojů, pohledných individuálních akcí i záskok roku v podání Ondřeje Manna. Pražské derby dospělo až do pátého rozhodujícího zápasu o vše. Zaplněný Zimní stadion Hvězda sledoval napínavou bitvu až do konce. Inženýři měli v průběhu třetí třetiny už tříbrankový polštář, Karlovka pohotově snižovala, nakonec však majitelé Poháru ČAUS zápas zvládli a po zásluze míří do finále Univerzitní ligy ledního hokeje.

Inženýři mají čtyři vyrovnané formace, v play off se však do role tahounů vyprofilovala dvojice Michal Kučera, Jakub Dohnal, kteří v osmi zápasech dohromady posbírali 31 kanadských bodů.

Akademici jsou znovu po roce ve finále

Plzeňští hokejisté už z loňska vědí, jaké to je hrát o Palachův pohár. Jednu chvíli byli opravdu malý kousíček od zisku cenné trofeje, nakonec však padli v rozhodujícím utkání po prodloužení a radovala se Karlovka. Letos jim bude stát v cestě druhý pražský mančaft. Akademici prošli základní částí také poměrně suverénně, když zaostali o pouhý bod za Inženýry. Západočeši si do čtvrtfinále zvolili exotickou Ostravu a průběh série vypadal dost podobně jako u jejich finálových soupeřů. První dva duely jim BOčko nedalo nic zadarmo, v tom třetím potvrdili jasnou výhrou svůj postup do semifinále.

V boji o finále vyzvali budějovické Black Dogs, šlo o repete semifinále z loňského roku. Ani letos se Budějovicím nepodařilo na Akademiky vyzrát. Zápasy však byly o dost vyrovnanější než loni. První duel série dospěl do nájezdů, které zvládla lépe Plzeň, druhý zápas byl naopak v režii Jihočechů, kteří zvítězili poměrem 4:1. Třetí duel byl dramatický až do konce, když Black Dogs mocně finišovali, Akademici si však výhru pohlídali. Ve čtvrtém utkání pak Jonáš Štekr zamkl plzeňskou branku a klíč odhodil velmi daleko, aby soupeři nedostali dovnitř ani jeden kotouč. Plzeň postoupila díky výhře 3:1 na zápasy.

Plzeň také disponuje velmi kvalitní ofenzívou i defenzívou. Produktivitu týmu táhne první útok. Play off velmi vychází Janu Kalusovi, který v pěti zápasech nastřádal sedm branek a pět nahrávek. O kanadský bod více má však v dresu Akademiků Marek Princl.

Vzájemná bilance nasvědčuje vyrovnanou sérii

Pohár Jana Palacha zvedne nad hlavu pouze jeden celek. V probíhajícím ročníku se v rámci základní části střetly tyto týmy dvakrát, vždy odcházeli z duelu vítězně hosté. První duel sezony se odehrál už koncem listopadu, kdy Inženýři poprvé a naposledy na Hvězdě prohráli zápas. Jejich druhá domácí prohra v ročníku se totiž konala na Edenu v rámci Pražského derby, jinak jsou v domácím prostředí na Zimním stadionu Hvězda k neporažení. Druhý duel se konal o pár týdnů později, zkraje prosince se v Plzni radovali Engineers.

Oba celky mají nejspíše v hlavě i čtvrtfinálovou sérii z loňského play off. Engineers si tehdy jako třetí celek základní části zvolili jako svého soupeře právě Plzeň, která dokázala favority vyřadit. Před rokem se série ještě hrály na dva vítězné zápasy, hned v tom prvním Plzeň šokovala, když Engineers překonala poměrem 6:3. Druhý duel dospěl do prodloužení, které na svou stranu překlopili Pražané. Rozhodující duel série dospěl také do prodloužení, postupovou branku vstřelil v přesilovce Jakub Štochl.

První finálový zápas se bude konat už v pondělí 3. dubna na pražské Hvězdě, o dva dny později se bude hrát v západočeské metropoli. Vstupenky na první zápas naleznete pod tímto odkazem. Pro vstupenky na druhé utkání klikejte tady. Pokud nestíháte dojít na stadion, Univerzitní liga poběží tradičně na TV Tipsport a ČT Sport Plus.

Autor: Denisa Veselá

Fotogalerie

Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři