Přesunout nahoru
po 15. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP

Čisté konto Akademiků

Akademici prohráli v Praze a domácí zápas tak potřebovali nutně vyhrát, aby nebyli v kritické situaci. Nakonec se jim to s trochou štěstí a výtečným Štekrem v zádech podařilo.

Oba týmy naskočily v plné soupisce, a po čestném vhazování nového rektora ZČU, pana Lávičky a hymně mohl zápas před více než tisícovkou diváků začít. 

O něco aktivněji začala Plzeň, ale první velkou šanci měli Engineers. Sysel při přesilovce podklouzl na modré a Kadlec upaloval sám na brankáře. Štekr na něj ale s přehledem vyzrál. Za dvě minuty opět hrozil Kadlec, ale i tentokrát byl Štekr připraven. Do třetice zahrozili Engineers, když Vobořil trefil v přesilovce tyčku. Největší šanci měl na druhé straně Říha, který zakončoval do poloprázdné branky, ale bekhendem trestuhodně přestřelil. Akademici měli mírně navrch, ale větší šance zaznamenali hosté.

V druhé třetině už jsme se branky dočkali. Ve 26. minutě, při přesilovce napřáhl od modré Mário Princl a vyslal raketu příklepem přímo za vzdálenější tyč. Ještě hůře pro hosty mohlo být na konci 29. minuty. Říha upaloval sám a Fabiánek ho při tom podrazil. Plzeňský štírek tak mohl jet trestné střílení. Zkoušel Maličkaye vycukat, ale ten si zvládl počkat a vyrazil střelu na zadní. Poté jsme opět viděli přetahovanou, z které vynikla šance Fabiánka. Štekr znovu exceloval. Před třetí třetinou byl tedy stav 1:0.

Vstup do třetí třetiny lépe vyšel Pražanům, kterým pomohlo i vyloučení. Engineers většinu třetí třetiny drželi útočné pásmo, ale šance nepřicházeli. Až v 55. minutě asi největší šanci měl Spurný, který sám před Štekrem vytasil parádní kličku, ale i tentokrát mu brankář domácích vystavil stopku. O minutu později byl vyloučen Malý a Akademiky čekaly dlouhé a těžké minuty. Oslabení ustáli, na řadu tedy přišlo odvolání brankáře minutu a půl před koncem. Při něm vyplaval odnikud Matějka, který se ocitl sám před Štekrem. Toho sice úspěšně položil, ale plzeňský brankář se nenechal překonat ani v leže. Nakonec jsme ještě jednu branku viděli. Dvojice Šiška - Markov se osvobodila, ujela soupeři a druhý jmenovaný puk tečoval před prázdnou brankou. 2:0 a v Plzni bylo hotovo.

Velice těžký a vyrovnaný zápas nakonec Akademici zvládli a vyrovnali sérii na 1:1. Především třetí třetinu ale měli hosté značně navrch. Mužem zápasu se stává jednoznačně Jonáš Štekr, kterému prostě nešlo dát gól. Zmínit lze také střelce vítězné branky Princla nebo Štochla, který předvedl kvalitní defenzivní výkon.

Série se vrací do Prahy, kde se oba týmy utkají ve středu v Edenu. Ve čtvrtek se pak znovu bude hrát v plzeňské Logspeed CZ Aréně. Oba týmy potřebují ještě dvě vítězství, v Plzni tedy diváci s jistotou ještě jeden duel uvidí.

Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři