Přesunout nahoru
po 15. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP

Sodomka a Lenoch o cestě za akademickými tituly. Objeví se ještě v dresu Riders?

Univerzitní hokej je výborným příkladem propojení dvou cest, a to studia a hokeje na vysoké úrovni. Dva hráči Riders se mohou od června pyšnit tituly z Univerzity Pardubice. Obránce Šimon Lenoch a gólman Petr Sodomka v novém článku popisují, jak trnitá byla cesta až k zaslouženým titulům.

Petr Sodomka se v červnu stal absolventem Fakulty ekonomicko-správní, když úspěšně dokončil bakalářské studium programu Ekonomika a Management se specializací Management podniku. Téměř vždy usměvavý gólman se svěřil s tím, co mu během studia dělalo největší trable.

„Celkově to byla to dřina, ale je to za mnou s tím správným koncem. Co pro mě bylo nejtěžší? Asi čas před odevzdáním mé bakalářské práce. Toto období bylo pro mě opravdu náročné a vím, že toto období má pro mě velkou cenu do budoucna v mém životě.“


Šimon Lenoch už zkušenosti se státnicemi měl z minulosti. Letos se stal úspěšným absolventem inženýrského oboru Organické povlaky a nátěrové hmoty za fakultě chemicko-technologické. I vytáhlý obránce Riders zhodnotil, které věci pro něj byly úplně nejtěžší.

„Asi nejtěžším předmětem pro mě byly Metody charakterizace materiálů, se kterým snad měli všichni studenti problém. A vlastně celý ten poslední rok byl pro mě takový hektický, protože na začátku sezony jsem si v Olomouci na univerzitním zápase zranil koleno, a tak jsem dva měsíce chodil o berlích, nechodil jsem do školy a posunula se mi práce na diplomce. Jelikož moje diplomka byla náročná na přípravu, tak se mi to vše celé opozdilo. V rozmezí ledna až května jsem se snažil co nejrychleji udělat všechny zbývající zkoušky a napsat diplomku, abych se mohl připravovat na státnice, což se mi teda nakonec podařilo. Bylo to poměrně náročné období.“

Studium na vysoké škole a hraní hokeje na univerzitní úrovni s sebou přináší mnoho výzev, se kterými se oba museli poprat.

„Pořádně velká výzva mě teď úplně nenapadá,“ zamyslel se gólman Riders. „Snad jen, když jsme jeli v pondělí na venkovní zápas, odkud jsme se vraceli v pozdních nočních hodinách, tak ráno vstát a jít plnit školní povinnosti, to nebylo úplně příjemné.“

O své úspěšně zvládnuté výzvy se podělil i obránce, který svým nabitým programem rozhodně nedostál svému příjmení – Lenoch. „Největšími výzvami, které se mi podařilo zvládnout bylo asi skloubení jednak studia s univerzitním hokejem, ale také s hokejem v pardubickém kraji, kde jsem hrál za Hlinsko. Do toho jsem se ještě snažil chodit do práce, jelikož nájem se sám nezaplatí. K tomu všemu se ještě přidal zmiňovaný úraz, který tu náročnost ještě umocnil,“ začal vyprávět čtyřiadvacetiletý hráč. „Samozřejmě nejvíc náročný to všechno bylo během zkouškového období, kdy se člověk musí připravovat na poměrně náročný zkoušky a testy a do toho se musí chodit na tréninky, brigádu a do toho se ještě jezdí na zápasy, kde se kolikrát tráví i několik hodin v autobuse, což není úplně ideální prostředí na studium.“


Petr se Šimonem mají s Univerzitní ligou bohaté zkušenosti. Šimon je v týmu od jeho vzniku a Petr působil mezi třemi tyčemi pardubické branky poslední dva ročníky. Proto mohou přidat postřehy, jak na ně Univerzitní liga působí.

„Myšlenka Univerzitní ligy je výborná. Studium potřebuji do života a hokejově si mohu prodloužit svoji kariéru na docela dobré úrovni. Kvalitu liga určitě má, ale také si myslím, že jsme na začátku, a to nejlepší liga teprve nabídne. Progres je vidět a fajn je, že v této lize jde hrát s každým, což jsme si vyzkoušeli a ukázali ve čtvrtfinále proti Engineers,“ zhodnotil gólman Pardubic.

„Myslím, že každým rokem se soutěž zvedá, ať už kvalitou týmů nebo jde vidět obrovský progres na sociálních sítích a díky propagacím i v médiích a za mě to jde určitě správným směrem. Myslím si, že třeba řada extraligových týmů se může z hlediska marketingu leccos přiučit. Myslím si, že na tom ledě jde kvalita každým rokem nahoru a asi každý hráč si musí přát, aby se to jednou přiblížilo americké NCAA,“ vzkázal Šimon Lenoch.


Za dobu působení u Riders kluci zažili mnoho momentů, na které budou v budoucnu vzpomínat. Oba však sdělili, který zážitek jim v hlavě utkvěl nejvíce.

„V paměti mi určitě zůstane první výhra Riders v historii ligy, kde jsem po zápase byl v kabině vybrán jako nejlepší hráč zápasu,“ řekl Petr Sodomka. „Mně asi v hlavě nejvíc utkvělo play off, které jsme poprvé hráli minulou sezonu. Sice jsme prohráli 3:0 na zápasy, ale myslím si, že jsme podali kvalitní týmový výkon. Bylo to pro mě celkově hodně emotivní v tom, že jsem myslel, že je to pro mě poslední sezona působení v Riders, ale vypadá to, že si ještě protáhnu studentská léta, dám si přihlášku na univerzitu a tím pádem budu moct ještě hrát za Riders,“ svěřil se Šimon.

A jak to pro příští ročník vypadá s maskovaným mužem v dresu Riders? „Moje plány jsou pokračovat ve studiu na inženýra a hrát za Riders. Už teď se těším až sezóna začne a všichni se potkáme v enteria aréně a budeme se bavit hokejem.“

Autor: Denisa Veselá

Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři