Přesunout nahoru

Univerzitní liga otevírá brány páté sezony! Do akce půjde devět týmů

V pondělí 25. září začíná Univerzitní liga ledního hokeje. Na programu bude opět celá řada kvalitních zápasů, které stojí za to vidět. Ti nejlepší se poperou o Pohár Jana Palacha, který v loňském ročníku premiérově získala Plzeň.

V loňském ročníku šlo o velmi pozoruhodný souboj, základní část opanovali Engineers Prague, kteří do nové sezony vstoupí pod hlavičkou ČVUT. Ve finále se následně střetly dva nejlepší celky základní části, nakonec slavila Plzeň, která vyhrála poměrem 3:1 na zápasy. Stěžejní byla především defenziva Západočechů, kteří v posledních třech finálových duelech neinkasovali jediný gól.

Před začátkem samotné soutěže se uskutečnil Tipsport UNI Cup, který opanovali hokejisté z pražské Karlovky, kteří postupně na cestě k poháru porazili ústecké North Wings, budějovické Black Dogs a HC MUNI.

Formát ligy

Univerzitní ligu ledního hokeje bude v sezoně 2023/2024 hrát devět týmů. HC Univerzita Palackého v Olomouci letos v soutěži působit nebude. Olomouc se rozhodla ligu nehrát kvůli dvěma hlavním důvodům, nejprve kvůli nízkému počtu hráčů, a pak také kvůli nedostatečné sportovní infrastruktuře v Olomouci, kde pro HCUP není na zimním stadionu prostor. Však už v minulosti hrál olomoucký tým své domácí zápasy v Uničově či v Prostějově.

„Rozhodnutí Olomouce samozřejmě respektujeme a bohužel jen potvrzuje to, že organizace univerzitního hokejového klubu je stále velmi těžkým oříškem i přes vzrůstající podporu akademické obce. Už teď však pracujeme na 2 nových účastnících pro ročník 24/25, což mi dělá velkou radost," sdělil Tomáš Hlaváč, předseda České asociace univerzitního hokeje.

Liga se tedy bude hrát dvoukolově, každý s každým. Navíc budou do rozpisu vložena každému týmu dvě dodatková utkání. Každý celek tedy odehraje 18 zápasů, jak tomu bylo v minulých ročnících. Celkem bude základní část čítat 81 duelů.

Do play off postoupí osm účastníků a nejlepší celek základní části vyhraje Pohár České asociace univerzitního sportu. Pro sestavení čtvrtfinálových duelů proběhne tradiční výběr soupeřů, kdy si první tři celky vyberou své soupeře z týmů, které se v základní části umístily na páté až osmé pozici. Stejným způsobem proběhne výběr pro semifinále, kdy si vybere nejvýše nasazený tým.

Novinkou je upravený počet zápasů v play off. V loňském ročníku se všechny série odehrály na tři vítězné zápasy, o rok dříve se hrálo na dva vítězné duely. Pro nový ročník přišlo vedení soutěže s kompromisem, a tak se v rámci čtvrtfinálových a semifinálových soubojů bude hrát na dvě vítězná utkání, finále se odehraje na tři vítězné duely.

TOP zápasy

Univerzitní hokej se opět bude snažit nalákat širokou veřejnost na ty nejlepší zápasy celé soutěže. V TOP zápasech nejde jen o body do tabulky, ale cílem je udělat také pořádnou show pro fanoušky.

V Brně se již tradičně chystá Hokejový souboj univerzit, kde se na ledě i v ochozech střetnou studenti MUNI proti těm z VUT. Velká událost se bude konat už 11. října. Brno se navíc ve Winning Group aréně pokusí o republikový rekord, více podrobností naleznete na www.hsubrno.cz.

O novou tradici se snaží i v Pardubicích! Loni zamířilo na historicky první TOP ZÁPAS SEMESTRU přes tisíc diváků, letos chtějí Riders tohle číslo navýšit. Speciální zápas se ve městě perníku odehraje v pondělí 16. října, soupeřem bude tým HC MUNI. Vstupenky seženete zde.

Den poté zamíří Univerzitní hokej do Ostravy. Jubilejní 10. ročník Bitvy o Ostravu nabídne další parádní show. Podaří se v Ostravě vyprodat 17. října Ostravar Arénu? Vstupenky kupujte zde.

Z východu honem na západ! 18. října totiž chystají tradiční Bitvu o Plzeň v západočeské metropoli. Již tradičně se proti sobě střetnou týmy Západočeské univerzity a Lékařské fakulty v Plzni.

Hokejový souboj univerzit zamíří i do hlavního města. V Praze se uskuteční Bitva o Prahu, nejprve změří síly ČZU proti VŠE, následně se o body do tabulky poperou hokejisté Karlovy Univerzity s ČVUT Engineers Prague. V Tipsport Aréně si Pražané věří na nový rekord v návštěvnosti Univerzitní ligy. Pražané se mohou na Univerzitní ligu těšit 2. listopadu, vstupenky jsou k mání pod tímto odkazem.

Na velké zápasy s mohou těšit i fanoušci v Ústí nad Labem či Budějovicích. Určitě pozorně sledujte sociální sítě jednotlivých týmů, ať vám nic neuteče.

Jak probíhala letní přestávka?

Ve všech týmech se v létě pilně makalo na formě pro nový ročník. Nechyběly ani tradiční letní odpočinky ve formě dovolených a čas strávený na brigádách. Akademici z Plzně se například rozloučili s významnou porcí hráčů, kteří dovedli Plzeň k titulu, kapitán Engineers David Blažek také pověsil brusle na hřebík, týmu však stále pomáhá jako kondiční trenér. A co jiné týmy? O létě i vyhlídkách na nový ročník si můžete přečíst zde.

Rozpis 1. hracího týdne

pondělí 25. září
18:45 HC NORTH WINGS Ústí nad Labem – UK Hockey Prague
19:30 Black Dogs Budweis – HC MUNI

úterý 26. září
19:00 ZČU Akademici Plzeň – BO Ostrava Vítkovice Steel

středa 27. září
20:00 VUT Cavaliers Brno – Riders Univerzita Pardubice

čtvrtek 28. září
20:30 BO Ostrava Vítkovice Steel – UK Hockey Prague

Kompletní rozpis zápasů najdete ZDE, tak dorazte na zimáky! Všechny zápasy budou již tradičně vysílány na TV Tipsport, vybraná utkání nabídne i ČT Sport a ČT Sport Plus.

Autor: Denisa Veselá

Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři