Přesunout nahoru
po 15. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP

Medvědí krev zachraňuje lidské životy!

Již poněkolikáté byli hráči a členové off ice týmu darovat krev ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně, kde se naší týmové výpravy ujal vstřícný a ochotný personál. Krev chodí tým darovat pravidelně, protože si moc dobře uvědomujeme, jak důležité darování krve je. Víme, že dárcovství krve má velký celospolečenský dopad a navíc rádi jdeme příkladem.

A proč tedy darovat krev? Krev je vzácná a ničím nenahraditelná tekutina, která zachraňuje zdraví a životy nemocným a těžce zraněným lidem.  „Dárcovství krve je maličkost, kterou můžeme pro druhé udělat. Jeden odběr znamená 500 ml krve, která může někoho zachránit a pro dárce to nepředstavuje velkou zátěž. Navíc nikdo z nás neví, kdy sám bude darovanou krev také potřebovat“, uvědomuje si obránce HC MUNI Jan Gonos, který byl  darovat vůbec poprvé. Oceňuje týmové darování krve, jelikož sám se k tomu nikdy neodhodlal. A jak se Honza jako prvodárce cítil? „Měl jsem samozřejmě trochu obavy, bál jsem se, že třeba vůbec nebudu moci krev darovat. Nakonec to bylo všechno v pohodě, sestřička byla moc milá a po celou dobu odběru jsme si povídali. Ani po odběru mi nebylo nijak špatně, myslel jsem si, že mi bude slabo, ale opravdu jsem se cítil dobře. A samozřejmě jsem měl po darování příjemný hřejivý pocit, ale to má tak asi každý“. Mezi výhody pro dárce krve, kromě dobrého pocitu a kompletního vyšetření krve, patří také den pracovního volna v den odběru. Jakožto dárce krve si navíc můžete za každý jeden odběr můžete odečíst 3 000 Kč od základu daně z příjmu.


V týmu však máme i několik zkušených dárců, jedním z nich je hlavní kouč MUNI Jiří Čtvrtníček: „Krev daruji od roku 2019, ale pak to bylo s covidem horší. I tak jsem ale chodil darovat plazmu. Teď jsem byl tuším po sedmé. Kromě času, který tím strávím, mě to nic nestojí a navíc je to pro dobrou věc“. Darování krve je pro něj také vítané vytržení ze stereotypu. „Jsem rád, když se můžu potkat a pobavit s lidmi mimo hokej a práci a na chvíli ani jedno neřešit“.  

Pokud se pro darování rozhodnete, je pár jednoduchých podmínek, které musíte splnit: mít mezi 18 a 65 lety, vážit minimálně 50 kg a být v dobré zdravotní kondici. Jak samotný proces darování funguje, líčí vedoucí mužstva Helena Hegeďová. „Po příchodu nám změřili teplotu, vyplnili jsme dotazníky a udělali společnou fotku. Pak se šlo na evidenci a odběr vzorku. Pokud už tam člověk někdy byl, tak je to rychlovka, ostatní byli na evidenci o něco déle. Pak jsme čekali na výsledky krevního obrazu. Během toho jsme se nasnídali, měli jsme tam rohlíky, ovoce, vodu, čaj, postaráno o nás bylo moc dobře.  Sestřička si nás pak volala k sobě na výsledky, zda můžeme nebo nemůžeme darovat, nebo jakou máme krevní skupinu. Samotný odběr potom netrvá více jak 10 minut. Měla jsem strach, aby mi nebylo špatně, ale všechno probíhalo v pohodě, byly tam moc milé sestřičky. Po odběru jsme ještě chvíli poseděli v čekárně, dali si kafe, džus, dostali jsme nějaké malé dárky“. Helča radí vzít si s sebou batoh, abyste nemuseli, stejně jako ona, táhnout domů knihu, flašku piva a dortík z bufetu v rukou!  ? 

I jeden odběr může někomu zachránit život. Pamatuj na to a daruj krev, daruj život. Všechno podstatné najdeš na tomto odkazu!  


Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři