Přesunout nahoru
po 8. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP
čt 11. 4. 2024, 18:00
UKP
AKA
po 15. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP

V univerzitní lize jsou spoluhráči, v zápasech 2. ligy se mění v rivaly

Jakub Müller a Ondřej Imrich studují na Fakultě tělesné kultury v Olomouci a v Univerzitní lize ledního hokeje spolu hájí modrobílé barvy týmu HC Univerzita Palackého. Na ledu se však setkávají i jako protihráči. Ve 2. lize ve skupině Východ působí třiadvacetiletý Müller v celku DRACI PARS Šumperk a o dva roky mladší Imrich hraje v dresu HC ISMM Kopřivnice.

Müller v univerzitním týmu působí už druhým rokem. ,,Se vznikem ULLH dostal letos univerzitní hokej úplně jiný rozměr. Evropská univerzitní hokejová liga měla hodně nedostatků, ryze česká univerzitní liga pod hlavičkou svazu je však plnohodnotná soutěž se vším všudy. Hráči jdou do ULLH z vlastní iniciativy, a to i ti, kteří pravidelně hrávají 2. ligu,“ porovnává. Naopak Imrich je v dresu modrobílých nováčkem. ,,Myslím, že mě kluci mezi sebe vzali dobře. Líbí se mi odlehčená a zábavná atmosféra, která panuje především na cestách. Během zápasů se ale plně soustředíme a nechybí ani pořádná motivace,“ komentuje obránce HC UP.

Oba s hokejem začali ve třech letech. Imrich v žácích hrával za Kopřivnici, od mladšího dorostu až do juniorské kategorie působil v Třinci. Sezónu 2017/2018 strávil za oceánem, kde nastupoval za San Diego Sabers. "V Americe byla realita odlišná než to, co bylo slíbeno."

Dostal jsem se do ligy o dost nižší, než byla česká extraligová juniorka. Já se hře postupem času přizpůsobil a co se týká hokeje, hodně jsem zakrněl. Zkušenost to ale určitě byla. Naučil jsem se jazyk, dokázal se o sebe postarat a poznal nová místa,“ popisuje. Müller první krůčky na bruslích a s hokejkou v ruce dělal v rodném Šumperku, odkud pokračoval k juniorům do Přerova a poté do Olomouce. Následně si oba hráči zvolili studium na vysoké škole a působení ve 2. lize. 

Olomoucký nováček prezenčně studuje obor Rekreologie a jelikož si nevyřídil individuální studijní plán, občas mu dělá problém skloubit všechno dohromady. ,,Působit ve dvou týmech je náročné. Za univerzitní tým nemám čas chodit na tréninky a nemůžu tady nacvičovat přesilovky či taktické věci. Neustálé přemísťování mezi dvěma městy je náročné jak finančně, tak i fyzicky a psychicky. Není to jednoduché, ale hokej mě baví a zatím se to dá zvládnout,“ hodnotí. 

Naopak Müller zvolil dálkové studium Tělesné výchovy a sportu. ,,Čekal jsem, že to bude složitější. Když ale kolem sebe máte super lidi, tak téměř nic není problémem. Nejnáročnější je ale samozřejmě cestování. Přijet ve tři ráno z Českých Budějovic a v 8:30 už být na zimáku je docela těžké,“ podotkl útočník.

Šumperk se aktuálně nachází s devítibodovým náskokem na čele tabulky. ,,Užívám si to, jak to jen jde. Všechno šlape na sto procent, atmosféra v kabině je skvělá. Škoda jen, že se mi tolik bodově nedaří jako třeba za HC UP, ale věřím, že se to co nejdříve zlomí,“ hodnotí průběh sezóny šumperský rodák. Ačkoliv si ve 2. lize zatím připsal pouze jednu asistenci, v dresu olomoucké univerzity během šesti zápasů posbíral šest bodů za pět gólů a jednu asistenci. Patří tak k nejproduktivnějším hráčům týmu. ,,Mám velkou výhodu, že jsem na ledě každý den,“ dodává. Kopřivnice okupuje sedmou příčku a jejím cílem je minimálně účast v play-off.

,,O tom, jak na tom týmy jsou, a jaký má kdo přístup, se bavíme,“ komentuje Imrich ,,Takovou tu zdravou rýpavou hecovačku vyhledávám,“ prohlašuje o částečné rivalitě se svým druholigovým protihráčem Müller. Jeho momentální cíl je dostudovat a k tomu dělat to, co ho naplňuje. Spokojený je i Imrich. ,,Pokud by se mi v hokeji podařilo dostat někam výš, musel bych tomu obětovat zase něco jiného,“ uzavírá.

Foto: archiv HC UP, Věra Václavková

Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři