Přesunout nahoru
po 15. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP

Hokejisté MUNI ve čtvrtfinále opět narazí na UK Kings Prague, oplatí jim loňskou porážku?

Základní část univerzitní ligy ledního hokeje je minulostí a hráče MUNI čekají první duely v play off! V článku naleznete souhrn základní části soutěže, představení čtvrtfinálového soupeře a také dojmy kapitána MUNI před nadcházejícím play off.

V 18 zápasech hokejisté MUNI sesbírali 22 bodů a umístili se na šesté příčce. Kádr Masaryčky se během základní části potýkal s kolísavou formou, sezonu MUNI sice odstartovala vysokou porážkou od českobudějovických Black Dogs potom ale Medvědi například dokázali hned dvakrát porazit úřadující mistry ULLH Akademiky z Plzně. Celou sezonu byl ale svému týmu oporou Filip Král. Filip se stal nejvytěžovanějším gólmanem celé ligy, nastoupil ke 13 zápasům a čelil neuvěřitelným 526 střelám. Za svoje záda pustil pouze 36 kotoučů a pyšnit se může 93,16 procentní úspěšností zásahů, která ho řadí mezi 4 nejlepší gólmany ligy. Brankářské statistiky však opanoval druhý brněnský brankář Petr Koval, který se mezi tři tyče postavil pouze ve dvou zápasech na jejichž konci se ale mohl radovat z výhry. Jeho úspěšnost zásahů je 95,06 %! Nejproduktivnějším hráčem týmu se stal Tadeáš Jakubec s 19 body, za 11 gólů a 8 asistencí. Na druhém místě v týmových statistikách je dvorní nahrávač Honza Hasoň, který zapsal 18 bodů za 11 asistencí a 7 branek. Třetí místo s deseti body okupuje hned trojice hráčů, útočníci Honza Morev a Max Edl. Desetibodové trio završuje obránce Mirek Bazala, který na 8 gólů přihrál a 2 sám vstřelil. Bazy se tak stal nejen nejproduktivnějším obráncem HC MUNI, vešel se také do top desítky nejproduktivnějších obránců celé univerzitní ligy. 

Ve čtvrtfinále play off univerzitní ligy narazí MUNI, stejně jako loni, na odvěké rivaly z Univerzity Karlovy, UK Kings Prague. „Play-off se hraje na dva vyhrané zápasy. Systém výběru je takový, že si týmy z TOP 4 vybírají postupně týmy, které skončily na 5-8 místech. Na nás padla Univerzita Karlova, se kterou máme zápasy vždy atraktivní, jedná se totiž o velmi kvalitního soupeř. UK hraje velmi silový hokej, který navíc je divácky atraktivní“, vysvětluje systém play off generální manažer HC MUNI Andrej Vandlik. „Naše zápasy i během minulé sezóny v rámci play off patřily mezi nejlepší zápasy, jaké jsem u nás na halách za léta zažil. Proto se velmi těším na diváky i teď středu a věřím, že se nám podaří opět vytvořit nezapomenutelnou kulisu a sezónu si prodloužit co nejdéle“, dodává Andrej. Loni byla Masaryčka jednu výhru od postupu do semifinále, Karlovka ale na domácím ledě dokonala obrat a ukončila Medvědům sezonu. Souboj dvou největších univerzit Česka proto opět slibuje drama. „Na soupeře se těšíme. Já osobně jsem rád, že máme znovu UKáčko, protože jim máme z minulého roku co vracet. Rivalita tam určitě je, myslím že kluky z Prahy to bude tenhle týden hodně bolet. Samozřejmě ale vše v rámci fair play. Nálada v týmu je před play off skvělá. Jsme stoprocentně připraveni bojovat jeden za druhého“, komentuje útočník HC MUNI Tadeáš Jakubec.

Karlovce po základní části patří čtvrté místo s velkou bodovou ztrátou na vedoucí trojku. Kings z posledních tří zápasů brali pouze 3 body za výhru nad pardubickými Riders, proti Inženýrům z ČVUT i plzeňským Akademikům vyšli bodově na prázdno. Vzájemná bilance MUNI a Karlovky je v této sezoně je 1:1 na zápasy. První zápas doma v Brně hráči MUNI vyhráli těsně 3:2. Skórovali tehdy Adam Staněk, Honza Morev a Tadeáš Jakubec. Druhý zápas se hrál na ledě Kings, kteří MUNI porazili vysoko 8:3. V play off se ale předchozí úspěchy či nezdary mažou, což si uvědomuje i opora HC MUNI Tadeáš Jakubec, který tým po zranění Štěpána Kučery nově vede jako kapitán. A jak svoje kapitánství vnímá sám Tadeáš? „Nijak zásadně to nevnímám. Snažím se hrát stále svoji hru. Na řeči v kabině moc nejsem, radši jdu příkladem na ledě. V kabině mě doplňují i ostatní kluci z týmu, v tom je to jednodušší“. 

Výhodu domácího v prostředí budou mít jako první reprezentanti Karlovky. Úvodní zápas série se hraje v úterý 12.3. od 18:30. Ve středu 13.3. přijedou Pražené na brněnský led, utkání začíná tradičně od 19:30 ve Sportcentru Lužánky. Zápas se hraje ve spolupráci s fakultou sportovních studií a slavnostní úvodní buly zápasu vhodí děkan FSPS Jan Cacek. Na stadionu také potkáte zástupce spolku FUKS, kteří si pro návštěvníky připravili pestrý program plný soutěží jak na ledě, tak v zázemí stadionu. Lístky koupíte přes tento odkaz a vyjdou vás na stokorunu. „Můžu vám slíbit že ve středu večer za 100 korun nikde jinde v Brně takovou zábavu jako u nás nezažijete. Budou góly a  hlavně skvělá atmosféra, buďte u toho s námi", připojuje pozvánku na zápas Tadeáš. 

Kristýna Tatíčková

Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři