Přesunout nahoru

Triumf Kings, rekord návštěvnosti i nejhlasitější publikum! Univerzitní hokej má za sebou povedenou sezónu

Univerzitní liga ledního hokeje se v sezóně 2023/2024 posunula opět o krok dál. Velký zájem fanoušků vzbudila TOP utkání či tradiční derby v různých koutech republiky. K vytoužené trofeji dokráčeli pražští Kings a šlo o sezónu plnou překvapení.

Sezóna 2023/2024 přinesla kvalitní hokej, (staro)nové rivality i velmi dramatický průběh. Ještě před ostrým startem ročníku sehrálo devět celků přípravný turnaj Tipsport UNI Cup, který opanovala Univerzita Karlova. Stejného vítěze měla i samotná liga, a to o necelých osm měsíců později.

Základní část však opanovali poprvé v historii hráči Black Dogs Budweis. Jihočeši posbírali celkem 43 bodů a během dlouhodobé soutěže padli jen třikrát, pokaždé však se stejným soupeřem, s Akademiky z Plzně. O body je dále obrali ještě pražští Kings a pardubičtí Riders. Budějovičtí hokejisté si také podmanili individuální statistiky po základní části. Opět po roce obhájil post nejlepšího střelce soutěže Matouš Masopust, králem produktivity byl jeho spoluhráč Tomáš Vochozka. Ani silné individuality však smečce k zisku titulu nepomohly. Po poměrně hladkém průběhu čtvrtfinále s Pardubicemi je zaskočili pozdější šampioni z Univerzity Karlovy.

Karlovka přitom základní část sehrála poněkud nervózně, během října Kings nevyhráli jediný duel a jako na horské dráze zakončovali celou základní část. I přesto si zajistili postup ze 4. pozice, na které byli zcela osamoceni. Ve čtvrtfinále změřili síly s hokejisty z MUNI a šlo o reprízu loňského souboje ve stejné části play off. I tentokrát šlo o vyrovnanou bitvu, kterou rozhodoval třetí duel, v něm Karlovka své soupeře vynulovala. V cestě stála další výzva, Black Dogs. Vítěze základní části zlomili už v prvním duelu, kdy opanovali prodloužení, před domácími fanoušky Kings potvrdili postup do finále.

Finálová série bavila fanoušky, v prvním duelu šlo o vyrovnanou bitvu, skóre se přelévalo ze strany na stranu, a nakonec slavila Karlovka. Pražané uspěli i před domácím publikem, David Jindra rozhodl zápas v poslední minutě, když skóroval z otočky. Závěrečný divoký duel v Plzni měli Pražané pod kontrolou, už po první třetině měli tříbrankový náskok a nepolevili, nakonec slavili výhru 7:4. Pohár získali do svého držení podruhé v historii ligy.


Univerzitní liga ledního hokeje stanovila nový divácký rekord! Bitvu o Prahu navštívilo na podzim rekordních 8 854 diváků, kteří sledovali výhru Kings v pražské Sportovní hale Fortuna. „Do pražských Holešovic na dvojutkání pražských univerzit dorazilo 8 854 diváků, čímž se druhé utkání stalo oficiálně rekordním v rámci Univerzitní ligy ledního hokeje. Rekord 7 700 diváků doposud držel Hokejový souboj univerzit v Brně, odolal však rekord českého univerzitního sportu, který drží na hodnotě 9 000 diváků Ostravské derby, tedy souboj Ostravské univerzity a Vysoké školy báňské,“ sdělil marketingový manažer Vilém Franěk.

V průběhu celé sezóny Univerzitní liga lákala fanoušky na stadiony, a to se projevilo také v návštěvnosti, která se dle slov prezidenta České asociace univerzitního hokeje Tomáše Hlaváče zvýšila: „Návštěvnost nám v sezóně vždycky táhnou TOP zápasy, letos jsme přidali tři taková utkání a příští rok plánujeme přidat další tři. Čísla pak zhruba ukazují nárůst o 30 % oproti loňské sezóně, což považuji za super trend, který bychom do budoucna rádi udrželi.“

Zápis do historie se podařil na Hokejovém souboji univerzit v Brně, kam dorazilo 7 700 fanoušků. Kromě výborné show a derby mezi MUNI a VUT byl stanoven nový rekord, jednalo se o nejhlasitější sportovní událost českého sportu, bylo naměřeno 118 decibelů.

A když jsme u Brna, nelze vynechat výborné představení Cavaliers z VUT, kteří byli v minulých sezónách otloukánky soutěže, letos si dokázali vyšlápnout i na ty nejlepší týmy soutěže. Bezpečně prošli do vyřazovacích bojů, kde však hned v úvodu narazili na rozjetou Plzeň, která nováčky v play off rychle vyřadila.

Kvůli problémům v Olomouci letos hrálo Univerzitní ligu pouze devět týmů, od příštího ročníku by se měl počet minimálně o dva týmy navýšit, což bude znamenat více zápasů v základní části a také pikantní derby. „Máme potvrzené dva týmy, Českou zemědělskou univerzitu v Praze a Vysokou školu ekonomickou v Praze, momentálně ještě jednáme i s Univerzitou Hradec Králové,“ sdělil Tomáš Hlaváč.

Autor: Denisa Veselá | Foto: Radek Kašík

Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři