Přesunout nahoru
po 23. 9. 2024, 20:30
BOO
RUP
st 25. 9. 2024, 18:00
NWU
ENG
st 25. 9. 2024, 18:30
UKP
BDB
st 25. 9. 2024, 19:30
MUNI
AKA
st 25. 9. 2024, 20:00
VUT
VSF
so 28. 9. 2024, 18:30
CZU
UHK
po 30. 9. 2024, 19:00
RUP
VSF
po 30. 9. 2024, 19:00
UHK
BOO
po 30. 9. 2024, 19:30
BDB
CZU
út 1. 10. 2024, 19:00
AKA
RUP
st 2. 10. 2024, 18:00
NWU
VSF
st 2. 10. 2024, 19:30
ENG
VUT
st 2. 10. 2024, 19:30
MUNI
UKP
po 7. 10. 2024, 19:00
UHK
ENG
po 7. 10. 2024, 19:30
BDB
MUNI
út 8. 10. 2024, 19:00
RUP
UKP
út 8. 10. 2024, 20:00
VSF
AKA
st 9. 10. 2024, 18:30
UKP
UHK
st 9. 10. 2024, 19:30
MUNI
CZU
st 9. 10. 2024, 19:30
ENG
BOO
st 9. 10. 2024, 20:00
VUT
NWU
čt 10. 10. 2024, 19:00
AKA
BDB
so 12. 10. 2024, 18:30
CZU
VUT
po 14. 10. 2024, 18:00
BDB
ENG

Setkání s týmem NCAA byla pro nás cenná zkušenost, říká manažer Kings

Výběr univerzitní ligy se střetl s týmem americké univerzitní soutěže NCAA Cornell Big Red. Pro hráče české univerzitní ligy to bylo opravdu pikantní srovnání, když se mohli utkat hned s několika draftovanými hráči NHL. Ale i pro management jednotlivých týmů to byla cenná zkušenost. Na manažera UK Kings Josefa Vošahlíka udělalo vystupování zástupců Cornellu velký dojem a viděl v něm i paralelu s ULLH.

Jak byste zhodnotil výkon výběru ULLH proti týmu Cornell Big Red? Co vás na tomto zápase nejvíce překvapilo?

Výkon výběru ULLH hodnotím velmi pozitivně. Střetl se výběr soutěže, kterou veřejnost mnohdy vnímá jako hobby ligu, proti týmu, ze kterého mají hráči velkou šanci na úspěšnou karieru a za který mimo jiné nastoupilo hned několik hráčů, kteří v posledních letech prošli draftem NHL a již třeba navštívili předsezonní kempy organizací NHL. Rozdíl ve výkonnosti tam samozřejmě byl, ale v mých očích nebyl tak výrazný, jak jsme možná trochu pesimisticky čekali. Nejvíce mne asi překvapila první třetina utkání, ve které si troufnu říct, že i český výběr byl velkou část lepší a zaslouženě vedl. Velmi mě potěšil výkon našeho hráče Davida Jindry, který byl podle mě jedním z nejlepších hráčů na hřišti. Bylo skvělé vidět, že i hráč nastupující v ULLH může mít podobnou výkonnost, jako hráči NCAA, kteří mají pro svůj rozvoj úplně jiné podmínky.

Co vás nejvíce zaujalo na herním stylu a přístupu hráčů Cornellu? Bylo něco, co byste chtěl implementovat i ve vašem týmu?

Rozhodně mě zaujaly naučené automatismy při přechodu středního pásma, které působily jednoduše. Ale když se na to člověk podívá na videu, zjistí, že pro tyto přechody je potřeba součinnost celé pětky, aby na sebe jejich pohyb navazoval a přechod byl tak co nejjednodušší. Určitě je to jedna z věcí, kterou bychom chtěli aplikovat v našem týmu. A samozřejmě se mi líbilo sebevědomí hráčů soupeře. Je to něco, co dokáže výkon týmu hodně zvednout a udělat rozdíl v utkání. Je to něco, co se snažíme vštěpovat klukům u nás v týmu.

Jaký vliv měla přítomnost takto prestižního soupeře na morálku a motivaci hráčů české univerzitní ligy?

Myslím, že to hráči vnímají motivačně a hlavně mladší kluci vidí, že se liga pro ně snaží zajistit atraktivní program, který pro ně bude obohacující a pomůže i rozvoji celé soutěže. Zároveň věřím, že tyto utkání zvýší povědomí o soutěži a dodají jí na prestiži. V USA formát propojení vrcholového sportu nese ovoce a produkuje jak výborné sportovce, tak ale například i úspěšné manažery, lékaře nebo právníky a to je cíl, který máme stejný. Co se týče výchovy směrem k profesnímu životu, tak již našim týmem prošlo několik vystudovaných lékařů, právníků nebo sportovních manažerů, kteří již rozvíjí svůj kariérní život v úspěšných společnostech. Hokej pro ně byl zajímavým zpestřením během studia, ale zároveň formoval jejich osobnost a to, že byli schopni skloubit sport a studium na poměrně vysoké úrovni, jen zvyšuje jejich předpoklad k tomu, být úspěšný i v jejich profesním životě.

S členy realizačního týmu Cornellu vyšlo během jejich turné hned několik rozhovorů, jaký na vás udělali dojem?

Z vystupování a vyjadřování zástupců Cornellu jsem si odnesl spoustu pozitivních věcí. Jedna z těch hlavních je ta, že máme univerzitní ligu u nás v ČR postavenou na správných pilířích a jsme na správné cestě. Viděl jsem tam spoustu paralel mezi nastavením NCAA a tím, jak nad rozvojem univerzitní hokeje v ČR přemýšlíme jako celá liga. Co se mi ohromně líbilo, tak to, jak hlavní trenér Mike Schafer hovořil o důrazu na proces učení, poznávání, vzdělání a výchovu hráče jako osobnosti. Jsou si dobře vědomi, že produkují nejen sportovce, ale především dobré lidi pro společnost. S tím se u nás na UK rozhodně ztotožňujeme a předávání správných hodnot je jedním z našich hlavních cílů. Velmi mě zaujal i rozhovor s panem Danielem Svobodou o jeho studiu na Cornellu, porovnání s vnímáním českého sportovního prostředí, které si troufnu říct trefil velmi přesně a doufám, že budu mít příležitost se s ním setkat osobně, jelikož k nám do týmu letos nastupuje jeho syn Matěj a věřím, že od něj můžeme získat spoustu užitečných informací a poznatků pro náš další rozvoj.

Jak důležité jsou podle vás takovéto mezinárodní zápasy pro rozvoj univerzitního hokeje v České republice?

Věřím, že právě tyto utkání s mužstvy NCAA nebo kanadské univerzitní ligy U-Sports, mohou talentovaným hráčům v České republice trochu otevřít oči směrem k univerzitnímu hokeji. Přeci jen v Americe jsou to právě univerzitní týmy, které v současnosti vnímám jako velmi důležitý stupínek pro většinu hráčů v jejich rozvoji a přípravě do profesionálního hokeje. A když se podíváte na poslední ročníky draftu, tak je jedna třetina hráčů draftována z NCAA a později se do NHL dostávají i nedraftovní hráči, protože měli možnost se dále rozvíjet v kvalitním prostředí a připravovat se na profesionální hokej, mezitím třeba trochu dospět, vyzrát a třeba až ve 22 letech, připraveni na hokej na té nejvyšší úrovni, naskočit do elitních soutěží po celém světě. Dnes již jsou i příklady v Extralize, kdy přichází pro hodně lidí neznámí mladíci z univerzit, ale po dvou letech jsou v reprezentaci a slaví titul mistrů světa jako Jáchym Kondelík, Jakub Sirota z Olomouce, který si letos zahrál za reprezentační výběr, nebo Patrik Demel, který letos odehraje již pátou sezonu v extralize.

Je možné podobné úrovně dosáhnout i v České republice?

Myslím si, že v dlouhodobém hledisku ano. Vemte si, že na univerzitách studuje velké množství mladých trenérů, kondičáků, fyzioterapeutů, markeťáků a dalších lidí, kteří jsou hladoví po uplatnění praxe v kvalitním prostředí. Univerzitní hokej jim dává prostor své nabité zkušenosti uplatnit, vyzkoušet a poučit se z chyb. Zároveň tito mladí lidé mohou přinést do tohoto sportu nový pohled, nové myšlenky, jelikož mají ještě mnoho energie, nezapadli do rutiny, mají šanci ukázat, že mají na to odvádět skvělou práci a později si říct o nějaké pěkné místo v úspěšném klubu, projektu nebo se postavit na vlastní nohy. To je to, co posouvá univerzitní hokej v ČR mílovými kroky kupředu. Pokud bude takový trend pokračovat a bude se do tohoto rozvojového projektu zapojovat více lidí, kteří chtějí rozvíjet univerzitní hokej, zároveň ale i sebe, pak věřím, že se vnímání ULLH v očích veřejnosti a hokejového prostředí změní a bude platformou i pro talentované hráče pro jejich rozvoj po juniorském věku v přechodu do dospělého profesionálního hokeje.


Hlavní partneři
Oboroví partneři
Partneři
Mediální partneři