Přesunout nahoru
so 16. 3. 2024, 17:30
NWU
ENG
po 18. 3. 2024, 18:00
ENG
NWU
po 18. 3. 2024, 18:30
UKP
MUNI
čt 21. 3. 2024, 18:00
ENG
AKA
po 25. 3. 2024, 19:30
BDB
UKP
út 26. 3. 2024, 19:00
AKA
ENG
čt 28. 3. 2024, 18:30
UKP
BDB
čt 28. 3. 2024, 19:15
ENG
AKA
po 1. 4. 2024, 18:30
BDB
UKP

Díky spoluhráči vím, že studium medicíny a univerzitní hokej dokážu zvládnout

V druhém díle rozhovoru se studentem hokejistou jsme vyzpovídali hráče, který se připojil k týmu UK Hockey Prague jako jeden z posledních. Ale ihned se stal hvězdou v obranných řadách a pevným stavebním kamenem přesilovkové formace. Ač studuje jeden z nejnáročnějších oborů, pravidelně nastupuje společně s dalšími studenty Univerzity Karlovy v Univerzitní lize ledního hokeje. Oním hráčem je mladoboleslavský odchovanec Martin Dlabola.

Martine, pověz nám, na jaké škole bychom tě mohli potkat?

Ahoj, studuji prvním rokem všeobecné lékařství na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze.

Proč jsi se rozhodl právě pro Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy?

Když jsem byl mladší, tak jsem si nikdy nepředstavoval, že bych šel studovat zrovna medicínu. Jako všichni ostatní hokejisti jsem si představoval, že se jednou budu živit hokejem, ale čím jsem byl starší, tím víc jsem si začal uvědomovat, co obnáší stát se profesionálním sportovcem, a že škola je hodně důležitá. Na gymnáziu jsem se rozhodl dát přednost škole, ale hokeje jsem se úplně vzdát nechtěl. Vždy mě zajímala biologie. Na střední škole jsme si před maturitou vybírali zaměření a já si vybral právě přírodovědecký směr. V té době jsem se o medicínu začal nejvíce zajímat a s postupem času jsem se pro ni rozhodl.

V týmu s tebou hraje Aleš Hyršl, student 4. ročníku lékařské fakulty. Radí ti, jak se nejlépe připravit na zkoušky a co od kterého předmětu očekávat?

Hned na začátku sezony za mnou Aleš přišel, a sám se nabídl, jestli budu potřebovat s čímkoliv pomoct nebo poradit, tak se na něj můžu obrátit. Je dobré mít v týmu někoho, kdo si prošel tím stejným, čím teď já. Už jsem s ním párkrát probíral věci ohledně zkoušek, jak si předměty ve zkouškovém rozvrhnout. Nebo, když jsem prostě jenom potřeboval povzbudit. Zároveň je pro mě Aleš taková motivace, že se studium medicíny s hokejem zvládnout dá.

Jak se ti zatím daří ve tvém prvním zkouškovém období a jaké předměty již máš za sebou?

V tomto semestru mě čeká pouze jediná zkouška, a to z biofyziky. Za sebou mám už ale několik zápočtů, které dostáváme za splnění průběžných testů v semestru a taky takovou neoficiální zkoušku ze zimní pitevny, kterou jsme dělali už v listopadu. To, že má liga pauzu přes zkouškové období je super, můžu se teď soustředit jenom na školu a náročnou zkoušku zvládnout. Bohužel, jak je moje první zkouškové lehké, o to víc bude náročnější v létě, kdy mě čekají zkoušky z anatomie a histologie, které budou hodně těžké.

 Ty jsi odehrál téměř kompletní porci zápasů. Jak náročné je skloubit studium a hokej na vysoké škole?

Tím, že je v prváku to učení asi nejsložitější ani ne tak časem stráveným ve škole, ale spíš časem prosezeným doma nad učebnicemi, se mi hodí každá chvilka, kterou můžu využít na učení. Většinou se učím i v autobuse cestou na utkání, a tak cesta alespoň rychleji uteče. V pitevním období to bylo asi nejnáročnější, to jsem musel vynechat i nějaké tréninky, protože jsme byli do večera na pitevně. Naštěstí mi to tak krásně vyšlo, že jsme zrovna v té době měli odložený zápas, takže jsem o žádný nepřišel. Vážím si toho, že mi vedení týmu umožní dát si od hokeje pauzu, když je to ve škole zrovna náročnější. V tom je jedna z výhod univerzitní ligy.

Jak se ti zatím zamlouvá Univerzitní liga ledního hokeje a tým UK Hockey Prague?

Když jsem do týmu přicházel, nevěděl jsem moc co očekávat. Liga prakticky zrovna vznikla. Hned z prvních zápasů bylo vidět, že bude mít liga skvělou úroveň. Každý zápas se hraje ve velkém tempu a na spoustu zápasů chodí hodně fanoušků, kteří vytvářejí parádní atmosféru. V týmu jsme se ze začátku tak trochu oťukávali, ale myslím, že jsme postupem času vytvořili super partu. I když se zatím sezona nevyvíjí podle našich představ, je v týmu vždy pozitivní atmosféra. Myslím si, že máme velký potenciál.

Jaká jsou tvá očekávání a cíle pro nadcházející zbytek sezóny?

Všechno už se pomalu připravuje do play-off. Budeme se snažit, dostat se do co největší herní pohody do konce sezony. Na vyřazovací boje se opravdu těším, je to nejzábavnější část sezony. Největší cíl je určitě postoupit přes první kolo. Play-off je jiná soutěž a může se v ní stát opravdu cokoliv. Věříme, že máme kvalitu na to, abychom uhráli sérii s kterýmkoliv týmem a byli první, kteří pozvednou nad hlavu Pohár Jana Palacha. 

Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři