Přesunout nahoru
po 8. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP
čt 11. 4. 2024, 18:00
UKP
AKA
po 15. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP

Engineers si na ledě HC UP otevřeli střelnici

Uničov - Hokejisté Univerzity Palackého se po vánoční přestávce stále nedokázali dostat do formy, se kterou hráli v první polovině základní části. Po domácí porážce s 1:6 s BO Ostrava na jejich domácí kluziště zavítal lídr tabulky z Prahy, který si nebral servítky a zvítězil suverénním výsledkem 8:1. Pro Engineers to bylo druhé utkání za sebou, ve kterém svému soupeři nadělili hned osm gólů. Minulý týden to odnesli brněnští Cavaliers.

HC Univerzita Palackého v Olomouci – Engineers Prague 1:8 (0:3, 1:3, 0:2)
Góly a asistence:
32. Kerda (Síkora, Vaňo) – 7. Veber (Janásek, Ujfaluší), 8. Najman (Fabiánek, Burda), 12. Vopat (Ujfaluši, Janata), 25. Fabiánek (Klement, Raiterman), 33. Veber (Sedliský, Kulich), 38. Najman (Kolář, Žáček), 43. Fabiánek (Burda, Kolář), 45. Vobořil (Janata)
Vyloučení: 7 – 7
Střely na branku: 29 – 45
HC Univerzita Palackého v Olomouci: Molnár – Dohnal, Kuchař, Smolka, Janků, Dubovčí, Síkora, Veselský – Lainka, Siegel, Výkruta, Hajšman (C), Skopal, Cach, Vaňo, Rimmel, Kerda, Janošek, Janečko, Mareček
Engineers Prague: Příhoda – Janásek, Kulich, Spurný, Raiterman, Žáček, Klement, Vostracký, Sedliský, Vobořil, Najman – Veber, Vopat, Janata, Sekerka, Ujfaluši, Fabiánek, Burda, Kadlec, Kolář, Outrata

 

U úvodní pasáži zápasu byli více u puku domácí, což hned ve druhé minutě vyústilo v první přesilovou hru. V té se však olomouckým hráčům nepodařilo ani pořádně se usadit v útočném pásmu. Po dobře ubráněném oslabení už převzali iniciativu Enginners. Gólově se jim herní převaha podařila poprvé vyjádřit v sedmé minutě. Janásek na sebe dokázal navázat dva hráče a poté z otočky poslal přesnou přihrávku na Vebera, který už měl před sebou prakticky prázdnou klec a poslal hosty do vedení. Domácí mohli hned vzápětí vyrovnat. Cach našel z rohu parádní přihrávkou přes brankoviště volného Rimmela, který však byl až moc blízko hostující brance a nedokázal zvednout puk nad beton Příhody. V následném protiútoku Engineers se ukázalo, že stále platí staré dobré nedáš – dostaneš. Fabiánek přihrál zpoza branky volnému Najmanovi a ten zvýšil už na 2:0 z pohledu hostů. To však stále nebylo od Pražanů v první třetině vše. Domácí Skopal si šel na dvě minuty sednout na trestnou lavici za pozdní dohrání a hostům se otevřela další šance v jejich první přesilové hře večera. Po dlouhém kombinování v útočném pásmu se do puku opřel Vopat a zvýšil už na rozdíl tří branek. Domácí mohli ještě v první části stav zkorigovat, když jeli dva na jednoho Lainka s Hajšmanem. První jmenovaný se však v této situaci rozhodl zkusit to sám a bránu Aleše Příhody přestřelil.  

Druhá třetina začala dvěma přesilovými hrami Engineers. V té první se hosté ještě zastřelovali. Tu druhou už dokázali využít. Po buly se puk několika odrazy dostal na hůl Fabiánka a ten parádní střelou do vzdálenější šibenice Molnárovy branky přidal z pravého kruhu už čtvrtý gól hostů v zápase. Možnost zahrát si dvě přesilové hry po sobě poté dostali také hokejisté Univerzity Palackého. A scénář byl stejný jako na začátku druhé části na opačné straně kluziště. V první přesilovce se domácí neprosadili a ve druhé už ano. Po několika zajímavých pokusech se kotouč před brankou ocitl u Dušana Kerdy a ten nekompromisně zavěsil pod horní tyč a vykřesal ještě pro domácí pomyslnou jiskřičku naděje. Hosté však kontrovali velice rychle. Hned o minutu později Sedliský sice vystřelil vedle Molnárovy branky, ale jeho pokus se odrazil přímo na hůl před bránou číhajícího Vebera, který z blízkosti propálil domácího brankáře tvrdou ránou a připsal si svůj druhý gól v utkání. Šestou branku Engineers pak ještě před koncem druhé periody přidal Najman a do kabin se tak podruhé v zápase šlo za velice jednoznačného stavu.

Na začátku třetí části hry se dvakrát do nebezpečného ohrožení hostující branky dostal olomoucký lídr týmového kanadského bodování Dominik Cach. Ani jeden z jeho pokusů se však neujal. To na druhé straně se červené světlo rozsvítilo do konce zápasu ještě dvakrát. Nejprve když se po Burdově střele kotouč odrazil do tyče k volnému Fabiánkovi a podruhé když na konečných 8:1 z pohledu hostujícího týmu pečetil David Vobořil.

Další zápas čeká olomoucké univerzitní hokejisty v pondělí 3. února nezvykle v Rýmařově, kde v rámci speciálního „Winter Classic“ utkání pod širým nebem změří síly s Akademiky z Plzně. Všichni fanoušci hokeje jsou na toto neobvyklé utkání srdečně zváni! Úvodní buly je naplánováno na 18:00 hodin.

TEXT: Lukáš Sedlačík
FOTO: Karolína Ježková

Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři