Přesunout nahoru
so 16. 3. 2024, 17:30
NWU
ENG
po 18. 3. 2024, 18:00
ENG
NWU
po 18. 3. 2024, 18:30
UKP
MUNI
čt 21. 3. 2024, 18:00
ENG
AKA
po 25. 3. 2024, 19:30
BDB
UKP
út 26. 3. 2024, 19:00
AKA
ENG
čt 28. 3. 2024, 18:30
UKP
BDB
čt 28. 3. 2024, 19:15
ENG
AKA
po 1. 4. 2024, 18:30
BDB
UKP

Teorie velkého třesku v univerzitním hokeji s Oliverem Glittou.

Dalším hráčem studujícím poctivě na Univerzitě Karlově v Praze je jeden ze tří zahraničních hráčů v týmu UK Hockey Prague. Je jím rodák z východoslovenské vesničky Budimír, odchovanec košického hokeje, Oliver Glitta. Oliver studuje pro sportovce spíše netradiční obor, ale není jediný v týmu UK. Jak si ve škole vede? Jaké zkoušky ho stále čekají, a které jsou nejtěžší? Ač není v šatně nejhlasitější, v našem rozhovoru se pro vás v rodném jazyce rozpovídal.

Ahoj Oli, pověz nám, na jaké škole by tě mohli potkat fanoušci našeho týmu?

Som študentom 2.ročníka na Matematicko-fyzikálnej fakulte UK v obore Informatiky, takže najviac času svojho štúdia trávim na Malostranskom námestí.

Proč jsi se rozhodl právě pro Matematicko-Fyzikální fakultu Univerzity Karlovy? Upřímně, moc hokejistů na této fakultě asi nestuduje.

To je pravda, že hokejista sa často na takejto fakulte nenájde. Informatika ma začala baviť na gymnáziu, keď som sa učil vytvárať svoje prvé programy. Pri hľadaní vysokej školy bolo mojou prioritou zahraničie a keďže do Prahy sa hlásilo viacero mojich spolužiakov, tak som si povedal, že to pôjdem skúsiť. Navyše som si zistil, že tu existuje aj možnosť spojiť štúdium a hokej, čo mi moje rozhodnutie iba uľahčilo. Výber vysokej školy zatiaľ vôbec neľutujem.

V týmu s tebou hraje další student Matfyzu brankář Jan Hamalčík. Jste taková rarita na soupisce univerzitního hokejového týmu. Většina lidí si představí spíše někoho, jako jsou postavy ze známého seriálu Teorie velkého třesku. Považuješ se za typického Matfyzáka, nebo jsi jako sportovec spíše exotem mezi spolužáky?

Matfyz nie je na tom vôbec až tak zle, ako si asi viacero ľudí predstavuje. Chodí tu viacero športovcov, čo mám možnosť vidieť aj na hodinách Telesnej výchovy, ktorú máme ako jedna z mála fakúlt povinnú. Na druhú stranu nájde sa tu aj pár „typických“ Matfyzákov, avšak stále je tu aj dostatok ľudí, u ktorých by človek ani na prvý pohľad nepovedal, že sú z Matfyzu.     

Jak se ti zatím daří ve tvém třetím zkouškovém období­­? A jaké předměty již máš za sebou?

Po minulom roku už pre mňa skúškové nie je nič nové. Začiatok sa mi zatiaľ darí podľa predstáv. Mám za sebou už skúšku z Algoritmov a dátových štruktúr a úspešne zvládnuté zápočty zo všetkých predmetov. Teraz ma čakajú ťažké skúšky z Pravdepodobnosti a Výrokovej logiky. Nakoniec ešte budem mať už o niečo ľahšie, avšak stále náročné skúšky z programovacích jazykov C# a Java.

I přes náročné studium na tvé škole máš odehraný nejvyšší počet utkání z celého týmu společně s Alešem Hyršlem. Jak se ti daří skloubit studium s hokejem?

Skĺbiť školu a hokej je veľmi náročné, najmä pri množstve domácich zadaní, ktoré dostávame každý týždeň. Našťastie sa mi darí si stále nájsť dostatok času na vypracovanie a tento semester sa podarilo vytvoriť dobrý rozvrh, takže sa mi zápasy kryli so školou iba minimálne.

Jak se ti zatím zamlouvá Univerzitní liga ledního hokeje a tým UK Hockey Prague?

Univerzitná liga už od svojho začiatku vyzerá veľmi dobre a páči sa mi ako rýchlo sa vyvíja. Keďže tu hrajú iba študenti rýchlosť je pomerne vysoká a zápasy sú veľmi vyrovnané, takže je veľmi zložité určiť dopredu víťaza. Takisto padá mnoho gólov, čo je pre fanúšikov iba dobre. V tíme sme sa stretli skvelá partia, ktorá má ešte veľký potenciál, keďže mnoho z nás ešte iba začína svoje štúdium na vysokej škole. Stále máme čo zlepšovať, ale myslím si, že postupom času, keď si všetci zvyknú na vysokoškolský život to bude lepšie a bude sa nám dariť ešte viac.      

Jaká jsou tvá očekávání a cíle pro nadcházející zbytek sezóny?

Po slabom začiatku sezóny sa nám darí pomaly prebíjať sa v tabuľke hore a verím, že to takto bude pokračovať. Dúfam, že s blížiacim sa play-off pôjde naša forma iba hore a podarí sa nám dostať v súťaži čo najďalej. 

Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři