Přesunout nahoru
po 15. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP

Z propršeného Winter Classic bere všechny body Plzeň

Rýmařov – Olomoučtí univerzitní hokejisté netradičně zvolili jako dějiště dalšího ze svých domácích utkání venkovní stadion v Rýmařově. Klub tak uspořádal historicky první „Winter Classic“ zápas pod širým nebem v rámci Univerzitní ligy ledního hokeje. V zápase, ve kterém se hráči i diváci museli kromě zimy potýkat také s deštěm, se nakonec z vítězství radovali hosté z Plzně. O vítězství Akademiků rozhodl sedmašedesát vteřin před koncem šťastnou tečí Štěpán Hanzlík.

HC Univerzita Palackého v Olomouci – Akademici Plzeň 1:2 (1:1, 0:0, 0:1)
Branky a nahrávky:
3. Rimmel (Kropáč, Janečko) – 6. Faschingbauer (Hanzlík, Roubal), 59. Hanzlík (Sklenička, Faschingbauer)
Vyloučení: 9:8
Diváků: 212
HC Univerzita Palackého v Olomouci: Horváth – Kropáč, Kuchař, Dohnal, Imrich, Janků, Dubovčí, Síkora, Veselský – Lainka, Siegel, Hajšman (C), Skopal, Cach, Rimmel, Pěcha, Janošek, Horváth, Janečko, Mareček
Akademici Plzeň: Štekr – Sysel, Sklenička, Beer, Koco, Prachař, Starý, Šimůnek, Soukup – Strmiska, Kučera, Markov, Hájek, Roubal, Hřebík, Rejzek, Šíma, Šiška, Hanzlík, Švec, Faschingbauer

Úvod netradičního zápasu hraného pod širým nebem zavdával naději, že bude k vidění hodně gólů. Hned ve třetí minutě šli totiž domácí hokejisté do vedení. Janečkovu střelu z poměrně velkého úhlu ještě hostující brankář Štekr vytěsnil. Kotouč však vyrazil pouze za svoji branku, kde si jej našel Jan Kropáč, který našel na levém kruhu Rimmela a ten prostřelil všechno, co mu stálo v cestě. Hokejisté HC UP se tak dostali do poměrně rychlého vedení. O další tři minuty později však již bylo skóre opět vyrovnané. Hanzlík vyslal do brejku Faschingbauera, který si v souboji muže proti muži dokázal chladnokrevně poradit střelou nad beton k pravé tyči s olomouckým brankářem Horváthem. K vidění bylo v první třetině také několik tvrdých momentů. V desáté minutě se do krátké bitky před plzeňskou brankou vrhli Janošek s Prachařem. Tři minuty před koncem zase po vysoké holi domácího Ondřeje Immricha na ledě zacinkaly vyražené zuby jednoho z hostujících hráčů. Domácí útočník si tak kvůli způsobení krvavého zranění šel sednout za vysokou hůl na dvě plus dvě minuty. Hosté však ve dvojnásobně dlouho trvající přesilovce nic kloudného nevymysleli a do šaten se tak šlo za remízového stavu.

Od začátku druhé třetiny začalo v Rýmařově poměrně silně pršet. To stěžovalo podmínky jak hráčům, tak kameramanům, fotografům a v neposlední řadě také fanouškům. Na samotné hře však déšť žádné velké stopy nezanechal. Hrálo se nahoru dolů a stejně tvrdě jako v první třetině. Plzeňští hokejisté měli ze hry o něco více. Všechny jejich méně či více nebezpečné pokusy však s jistou kryl domácí brankář Ondřej Horváth. Největší šanci nakonec měli ve druhé periodě domácí. V přečíslení dva na jednoho se ocitl Lainka, který dobře podržel kotouč až do poslední možné chvíle a Hajšman, kterého svou nahrávkou výborně našel. Kapitán olomouckého týmu však ve veliké šanci selhal a Štekrovu branku přestřelil. Ve druhé třetině tedy žádný gól nepadl a před poslední částí hry tak zůstávalo vše otevřené.

Jak ubíhal čas, bylo čím dál tím více jasné, že třetí gól v zápase bude nejspíše zlomový. Hráči obou týmů si tak očividně dávali velký pozor, aby neudělali zbytečnou chybu. A na ledě se také začalo přitvrzovat. Velkou šanci na vstřelení veledůležitého třetího gólu měli domácí v jedné ze svých přesilových her, když dobře střílel Skopal. Brankář Štekr si však s jeho i s dalšími pokusy olomouckých dokázal poradit. V Rýmařově už se všechno schylovalo k prodloužení, když byl minutu a půl před koncem základní hrací doby vyloučen domácí Kuchař. A byla to právě následná přesilová hra Akademiků, která rozhodla o konečném výsledku zápasu. Skleničkova střela od modré trefila před brankou stojícího Štěpána Hanzlíka do břicha a ten touto netradiční tečí převrátil konečný výsledek utkání na stranu Plzně. Domácí poté totiž ještě zkoušeli riskovat bez brankáře, ale vyrovnat už se jim nepodařilo. Plzeňští Akademici si tak z propršeného rýmařovského Winter Classic odvezli zpátky na západ Čech všechny tři body. Olomoučtí hokejisté se v novém roce i nadále výsledkově a střelecky trápí.  

FOTO: Alena Zapletalová
TEXT: Lukáš Sedlačík

Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři