Přesunout nahoru
po 8. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP
čt 11. 4. 2024, 18:00
UKP
AKA
po 15. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP

Rychleji, výše, silněji a chytřeji s Milanem Boříkem.

Čtvrtým hráčem, kterého jsme vyzpovídali je pravoruký všestranný šikula, který dokáže nastoupit v útoku i v obraně. Odchovanec mosteckého hokeje se zkušenostmi z 2.ligy v dresu Bíliny studuje obor typický pro sportovce, ale jak sám zjistil, studium na zvolené škole není tak jednoduché, jak se na první pohled zdálo. Sezónu začínal na pozici obránce, ale po přechodu do útoku se vypracoval na čtvrtou pozici v týmové produktivitě. Naším hokejovým univerzálem je Milan Bořík.

Ahoj Milane, pověz nám, na jaké fakultě UK studuješ a v kolikátém jsi ročníku?

Studuji na fakultě tělesné výchovy a sportu, už druhým rokem obor Tělovýchova a sport se specializací trenérství ledního hokeje.

Proč jsi se rozhodl právě pro Fakultu tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy?

Rozhodoval jsem se mezi vysokou školou v Ústí nad Labem a FTVS v Praze. Vyhrálo FTVS, protože se chci po studiu věnovat hlavně trénování mladých hokejistů, a to právě tato škola nabízí. V bakalářském studiu si můžeme vybrat specializaci trenérství, kde nás vyučují odborníci z ČSLH jako např. Zdeněk Vojta, nebo Jan Kregl, absolvent FTVS a dříve trenér univerzitního týmu, nyní asistent trenéra u extraligového týmu HC Rytíři Kladno. Po úspěšném dokončení studia získáme trenérskou licenci skupiny B.

Studentům FTVS se na jiných fakultách říká „cvičky nebo švihadla“, ale studium na této fakultě není jen o kotrmelcích a saltech. Součástí vzdělání na fakultě jsou i předměty jako anatomie, fyziologie, biochemie nebo biomechanika pohybu. Jak jsi na tom s těmito předměty?

Je pravda, že tyto předměty nejsou plně můj šálek kávy, ale jako každý jiný student je musím zvládnout. V prvním ročníku jsem úspěšně zvládl anatomii na první pokus, ale pral jsem se docela s biochemií, kterou jsem zvládl v závěru zkouškového na poslední pokus. Bohužel se mi tento týden nepodařilo zvládnout fyziologii o pár procent, ale na další termín si věřím. A biomechanika mě čeká teď v letním semestru.

Jak se ti zatím daří ve tvém třetím zkouškovém období­­? A jaké předměty již máš za sebou?

Za sebou mám úspěšně Teorie a Základy Didaktiky Plavání, Antropomotoriku, která patří k nejtěžším předmětům, Atletiku a Metodologii bakalářské práce. Tohoto zkouškového jsem se docela obával, ale nakonec to není tak strašné. Teď mě čeká povinný lyžařský kurz, kde se psychicky zrehabilituji po náročném učení a poté splnění fyziologie.

Který předmět tě zatím na škole nejvíce bavil?

Nejvíce mě bavil volejbal, jelikož ho hraji amatérsky asi pět let. Je to výborná věc, po sezóně se jít vyblbnout a zaplácat si do balonu. Takže když skončí sezona okamžitě obouvám sálovky a jezdím po turnajích.

Pomáhá ti v přípravě na sezónu to, že máš ve škole mnoho sportovních aktivit jako třeba atletiku, gymnastiku, plavání a další sportovní hry? A je mezi praktickými předměty nějaký, který ti vůbec nejde?

Tak určitě, škola mě udržuje stále v kondici. Je pravda, že některé hodiny jsou vážně náročné, ale radši se pohybuji než abych sedel doma na zadku. Přes léto chodím sám plavat, běhat a dělám různé aktivity, jako třeba volejbal, abych potom ve škole nezaostával a nedoháněl zápočty na poslední chvíli. Musím říct, že jsem zatím neudělal jen jeden praktický zápočet, a to běh na 110m překážek, se kterým jsem prohrál s časem. Colin Jackson ze mě nebude. (smích)

Jak se ti zatím zamlouvá Univerzitní liga ledního hokeje a tým UK Hockey Prague?

Myslím si, že je to velmi vydařený projekt, který pomáhá spojit studium se sportem, což je někdy velice náročné, ale kdo sportoval tak to zná. Ohromně se mi líbí, jak Univerzitní liga propaguje zápasy a výsledky na sociálních sítích. Velmi mě překvapila kvalita a rychlost soutěže, některé zápasy jsou velmi atraktivní, padá hodně gólů a na hráčích je vidět obrovská chuť. Náš tým je super, máme fakt dobrou partu. Někdy mě to až udivuje, protože Pražáků je v týmu fakt málo a všichni jsou z různých koutů republiky, ale i přesto jsme si skvěle sedli a v šatně je vždy o zábavu postaráno.

Jaká jsou tvá očekávání a cíle pro nadcházející zbytek sezóny?

Určitě očekávám vyšší postavení v tabulce na konci základní části, než tomu je v současnosti. Chceme soupeřům ukázat, že nebudeme snadným soupeřem do play-off. A poté bych chtěl, aby se nám ve vyřazovacích bojích podařilo urvat co nejlepší výsledek a protáhnout si sezónu, co to jen půjde.

Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři