Přesunout nahoru
čt 11. 4. 2024, 18:00
UKP
AKA
po 15. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP

Hledáme parťáka do realizačního týmu Akademiků!

Kdo je to kustod? Co znamená pro tým? Co tým znamená pro něj? Možná jsi právě ty ten, koho hledáme!

Našemu týmu již řadu let pomáhá mnoho dobrovolníků. Jedním z nich byl náš kustod Kuba, jehož pozice je jedním z pilířů realizačního týmu. Nyní je však připravený předat svoji funkci dál a připravil si pro vás krátký článek o tom, kdo je to vlastně ten kustod. Pokud byste se chtěli podílet na činnosti Akademiků právě tak, jako se podílel Kuba, napište nám na e-mail management@akademiciplzen.com.
Ačkoliv má o tuto výpomoc zájem spousta děvčat, na toto místo hledáme spíše chlapa, který se ničeho nezalekne, rád přijímá výzvy a je na něj spolehnutí. Dívky samozřejmě neodháníme; pokud budou chtít být v našem týmu, určitě se pro ně vhodná práce najde. 

Mohlo by se zdát, že kustod hokejového týmu je taková služka a otrok. Opak je ale pravdou. Člověk, který tuhle práci dělá, ji musí milovat, musí milovat hokej a být do toho nadšen, pak se nejedná jen o práci pro druhé, ale i o práci pro sebe, která mu ve výsledku  činí radost, a ta radost je vždy maximálně umocněna vítězným zápasem a pocitem dobře odvedené práce. Vítězství, to je vždy ta nejlepší odměna za vše. Jde jen o to, jak moc bude ochoten se pro tým obětovat – obětavost, to je ta nejdůležitější vlastnost kustoda.

Kustod ale musí to být i člověk pohotový, zodpovědný a hlavně nesmí zkazit dobrou náladu, která v hokejové šatně panuje. Měl by být mít sportovního ducha - když se vítězí, raduje se s týmem, a když se prohrává, podporuje. A zároveň je i třeba alespoň minimální manuální zručnost.

Někdy je to údržbář, jindy pradlena, pak zase svačinář. Pro fanoušky je to člověk v podstatě neviditelný, ale pro tým velmi důležitý. A co je tedy náplní práce takového kustoda? Nejvíce práce je vždy v den zápasu. Před zápasem dostane aktuální sestavu, a v případě domácího zápasu, nachystá kabinu – dresy s jmenovkami na místa hráčů, připraví malé občerstvení a nápoje. Po příchodu hráčů je jeho úloha jasná - být každému hráči i trenérům k ruce a pokud možno vyhovět všem jejich požadavkům tak, aby jejich jediná starost byla příprava na zápas. Během zápasu je občas nutno pro něco doběhnout do kabiny, dolít pití, otřít plexisklo nebo dotáhnout šroubky na helmě. Prostě prioritou je zajištění všeho potřebného k dokonalému pohodlí hráčů. Je-li na programu venkovní zápas, je třeba sbalit potřebné vybavení a na místě opět vybalit.

Jinak v mezidobí by měl udržovat, samozřejmě ve spolupráci s hráči, pořádek v kabině, čas od času vyprat dresy a pomoci s organizací a chodem celého týmu.

Nejcennější odměnou za celou práci je vítězství a vděk hráčů. To pak kustod odchází, byť zpravidla jako poslední z šatny, spokojen a s pocitem dobře odvedené práce. 

„U Akademiků jsem potkal mnoho skvělých lidí, kterých si nesmírně vážím pro to, co dělají. Poznal jsem nové přátele, ale i nové prostředí. Zažil jsem spoustu krásných chvil, na které budu velmi rád vzpomínat. Naučil jsem se plno nových věcí, nasbíral mnoho zkušeností, a jako student LFP i snadno nasbíral velmi potřebné body do šesťáku. U Akademiků se člověk nenudí, a vždy dostane infuzi skvělé nálady. Vždy jsem se těšil do šatny, protože jsem věděl, že můžu vypnout od každodenního stresu, aktivně si odpočinout a načerpat skvělou náladu a energii.“ 

Jakub Šedivý – student Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni

Kubovy práce si nesmírně vážíme a doufáme, že se nám podaří do týmu získat stejně čestného člena, jako byl pro nás právě Kuba.


Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři