Přesunout nahoru
čt 11. 4. 2024, 18:00
UKP
AKA
po 15. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP

Univerzitní tým by si zasloužil trénovat alespoň třikrát týdně, myslí si trenér Olomouce Michal Janeček

Olomouc – Hokejový tým Univerzity Palackého má před novou sezonou také nového trenéra. Po Radimu Zbránkovi, který odešel do Sokolova, přebírá tým Michal Janeček, trenér s bohatými zkušenostmi. V obsáhlém rozhovoru se vyjádřil ke složité situaci místních hokejistů, popsal kvality olomouckého celku a uvedl také několik vět na adresu pohárového soupeře z Ostravy.

Právě zápasem proti BO Ostrava vstoupil Michal Janeček do nové sezony. V rámci Tipsport Cupu musel zkousnout prohru 2:8, stejně jako jeho hráči se však ani on před odvetou nevzdává. Bratr současného trenéra prvoligové Poruby by chtěl se svým celkem navázat na loňské úspěchy v univerzitní lize. A také vybojovat lepší zázemí přímo v Olomouci. Momentálně totiž jeho svěřenci trénují v Prostějově a zápasy hrají v Uničově.

Jak vnímáte podmínky týmu? Domácí zápasy hraje v Uničově, často trénuje i s prostějovskými juniory. To není úplně ideální…
V Olomouckém kraji je celkově problém, co se týče zimních stadionů. Jsme jediný kraj v republice, kde ani jedno město v kraji nemá dvě ledové plochy, tím pádem je strašně těžké pro nové týmy mít kde trénovat. Potýkám se s tím i v Prostějově, kde mají žákovské kategorie daleko méně tréninků, než by měly mít. Univerzitní tým by si zasloužil trénovat alespoň třikrát týdně, ale bohužel pro nás není na ledech moc prostoru a tím pádem se sráží naše snaha hrát důstojnou roli v ULLH. Je to strašná škoda.

Je těžké přebrat úplně nový tým?
Pro mě zas tolik ne, některé kluky už totiž znám z dřívějška. Trénoval jsem různé týmy a v hokeji se pohybuji zhruba 25 let, takže vím, že svou kvalitu mají, protože ve svých bývalých mužstvech patřili ke špičce.

Jak byla vaše cesta k univerzitnímu hokeji?
K univerzitnímu celku jsem se dostal právě přes trenéra Zbránka, neboť mě společně s kluky oslovil, zda bych nechtěl vést tento tým do nové sezony. Souhlasil jsem, protože celý projekt univerzitního hokeje se mi velmi líbí a přijde mi zajímavý. ULLH sleduji už od začátku.

Co říkáte na to, kolik hráčů máte k dispozici? Předsezonní try-out už máte za sebou…
Kvůli problémům s volnými ledy v okolí Olomouce byl try-out domluvený velice narychlo a ne všichni hráči bohužel zvládli zareagovat, což je ale pochopitelné, když máme tým ze studentů z různých koutů republiky. Nebylo nás tedy tolik, kolik bych si představoval. Doufám, že se to všechno zlepší, až začne škola.

Myslíte si, že nově příchozí hráči dokážou nahradit ty odcházející? Jak se vám líbili v prvním utkání?
Zda je dokáží nahradit, to se teprve ukáže. Uvidíme, zda noví hráči dokážou pro tým bojovat tak, jako ti, co odešli.

Co potřebujete zlepšit, abyste navázali na úspěchy z loňské sezony, především z její první poloviny?
Tým Univerzity Palackého má zdravé jádro hráčů, kteří soutěž berou vážně, bohužel jich je však málo. A ti další mají i jiné povinnosti a priority. Já si myslím, že když už se kluci přihlásí do univerzitního týmu, tak by pro ně tréninky a zápasy měly být prioritou. Dokud to budou brát tak, že si půjdou zahrát, jen když se jim bude chtít, tak ty výsledky zkrátka nebudou. První utkání nám tedy jasně napovědělo, v čem je náš problém. Ostrava nebyla hokejově lepší, ale trénuje pohromadě třikrát týdně a alespoň v počtu tří lajn. Ten rozdíl se pak v zápasech projeví…

Tím se dostáváme k další otázce: Jak byste zhodnotil první zápas s Ostravou?
Po utkání jsem kluky v kabině pochválil, že to nevzdali. Jak jsem již říkal, problém byl od začátku v tom, kolik hráčů jsem měl k dispozici. Na dvě formace je těžké zvítězit… Začali jsme opatrněji, trochu jsme čekali, co se bude dít. Ostrava nám dala dva nešťastné góly, po kterých jsme se ale zvedli a začali jsme je přehrávat. Vytvořili jsme si nějaké šance, ze kterých však nepadly branky. Pak přišly dva zbytečné fauly a za ně nás Ostrava potrestala, proto ten výsledek třetiny 4:0. Ve druhé části jsme byli i lepší, snížili jsme stav utkání. Škoda, že těch branek nepadlo více, šancí jsme měli dost. Ve třetí třetině už jsme neměli síly a na výsledku se to podepsalo. Kdybychom hráli v plné sestavě, tak jsme zápas mohli získat my. Chtěl bych pochválit brankáře, který odvedl parádní výkon a díky němu jsme neobdrželi více gólů.

Jak byste popsal soupeře ze Slezska?
Působil jsem čtyři roky v Havířově u dorostu a juniorky, tudíž mi mnoho jejich hráčů prošlo pod rukama. Mají svojí kvalitu, ale myslím si, že jsme trochu hokejovější, než oni.

Jak vidíte vaše šance na výhru v nedělním utkání?
Náš tým má svojí energii, kluci neztrácejí optimismus, bylo to vidět i v pondělním utkání. Šance do odvety tady určitě je, doufám, že Ostravu porazíme. Budou však mít výhodu domácího prostředí, a také psychicky na tom budou lépe, v prvním zápase získali sebevědomí.

Autor: Dominik Dubovčí

Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři