Přesunout nahoru
po 15. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP

V mnoha ohledech musíme plnit stejné požadavky jako profesionální extraligové kluby, tvrdí předseda HC UP Dominik Pudelka

V prosinci 2016 založil Dominik Pudelka olomoucký univerzitní tým, tehdy ještě pojmenovaný University Shields Olomouc, a stal se jeho předsedou i hráčem. Aktuálně už hokejovou výstroj pověsil na hřebík a od loňského vzniku ULLH a přejmenování klubu na HC Univerzita Palackého stojí mimo mantinely a plně se věnuje své roli předsedy. Jak sám tvrdí, povinnosti si užívá a v rozhovoru odhalil zákulisí fungování klubu i celé ligy.

Co bylo z tvé strany prvotním impulzem k založení olomouckého univerzitního týmu?

V té době jsem byl student, který hrdě reprezentoval alma mater na akademických mistrovství, ovšem organizace byla tak nahodilá, že jsem sám nebyl spokojen a chtěl jsem tomu dát určitou formu a řád.


Dvě sezóny jste odehráli v Evropské univerzitní hokejové lize. Když před rokem vznikala ryze česká univerzitní hokejová liga, měl jsi hned jasno, že chcete přejít?

Bylo to složitější, je to velký projekt, který je již navázán na Český svaz ledního hokeje a jiné instituce, vznikalo to v podstatě na zelené louce a nikdo nemohl vědět, jak to dopadne. Všichni jsme ovšem věřili ve zdárný konec, protože celkově univerzitní sport má velký potenciál.

 

Jak bys první ročník ULLH a celkově působení a fungování HC UP zhodnotil?

První ročníky vždy provází porodní bolesti a koleje se teprve vyjíždí. ULLH po organizační stránce obnáší velkou zodpovědnost a dodržování striktních směrnic a pravidel, které vychází z předpisů Českého svazu ledního hokeje. Dá se říci, že v mnoha ohledech musíme plnit stejné požadavky jako profesionální extraligové kluby, což je pro nás velkou výzvou, ale zároveň to celé soutěži dodává právě tu kvalitu a jedinečnost v akademickém prostředí.

 

Během léta přišly v týmu změny – ať už jde o nového trenéra, příchod několika nováčků či výrazné rozšíření realizačního týmu. Jaké má HC UP ambice v nadcházejícím ročníku? 

Náš bývalý trenér pan Zbránek dostal nabídku trénovat Sokolov a my jsme mu vděční za předchozí ročníky, které u nás působil, a přejeme mu do nadcházející etapy spoustu úspěchů, a to nejen sportovních. Nového trenéra nám doporučil právě on a jsem rád, že jsme se s panem Janečkem domluvili na podmínkách spolupráce v letošní sezóně.

Hráčům dáváme každý rok příležitost zapojit se do univerzitního týmu a nováčků máme opravdu hodně. Prozatím, jak tomu výsledky napovídají, jedná se o tým složený ze šikovných hráčů a skvělých lidí. Realizační tým rozšiřujeme každým rokem a je to možnost pro studenty v rámci stáže vyzkoušet si různé pracovní pozice, se kterými se mohou v budoucnu setkat v jiných profesionálních sportovních klubech.


A jedna klasická otázka. Jak to vypadá s ledovou plochou v Olomouci? Bude se i letos hrávat v Uničově?

Na tuto otázku musím s těžkým srdcem jako vždy odpovědět že ano, bude. V rámci ledových ploch na počet obyvatel je na tom Olomoucký kraj v České republice nejhůře. Zároveň je to ale příležitost pro investory a město, jak zlepšit ekonomickou situaci. Poptávka je v Olomouckém kraji obrovská, doufám a věřím, že výhledově se v kraji vybudují alespoň dvě plochy, na čemž se už pracuje jak v Prostějově, tak v Olomouci. Nejspíš to bude v časovém horizontu 2-5 let.


Když se ještě zaměříme na tebe, ty jsi letos dokončil magisterské studium na Fakultě tělesné kultury. Jaké máš plány dál?

Ve školství zůstávám skrz pracovní příležitost, ale nemůžu vyloučit, že bych se po dalším studiu už neohlížel. Vše má svůj čas.


Kolik volného času strávíš řešením věcí kolem HC UP? Jaké všechny povinnosti v roli předsedy máš?

Kdybych měl odpovědět slovy partnerky: ,,Až moc.“ (smích) Ale pro mě je to koníček, takže to na čas nepřepočítávám a spíš si řešení všech povinností užívám ve dne i v noci. Vesměs jsou to věci, které nejdou na povrch vidět. Je to například zajištění finančních prostředků na chod celého klubu, styk s partnery a budování vnějších vztahů, administrativní činnosti, kontrola sportovní a marketingové koncepce a plnění smluvních závazků, zabezpečení sportovních areálů pro tréninkové jednotky a utkání, zabezpečení dopravy i personálního obsazení. Jednoduše, jedná se o výkonnou a kontrolní činnost v oblastech obchodní, personální, sportovní a marketingové.


Autor: Vendula Holková

Foto: Karolína Ježková

Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři