Přesunout nahoru
čt 11. 4. 2024, 18:00
UKP
AKA
po 15. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP

Kapitán Jan Vacek hodnotí vstup Riders do premiérového ročníku

Riders Univerzitu Pardubice vedl v premiérových utkáních v Univerzitní lize z pozice kapitána Jan Vacek, pardubický zadák se v rozhovoru ohlédl za vstupem svého týmu do soutěže, hovořil o její kvalitě, týmu Riders a také vynucené pauze.

V prvním utkání jste proti Engineers sahali po poměrně překvapivém výsledku, poté jste na domácím ledě již před prázdnými tribunami podlehli Olomouci. Jak vstup do pro vás premiérového ročníku Univerzitní ligy hodnotíte?
První zápas se dá hodnotit pozitivně, i když jsme prohráli. Hráli jsme na ledě mistra a přijeli jsme v dosti okleštěné sestavě. V druhém utkání jsme bohužel nedokázali zopakovat bojovný a obětavý výkon z prvního zápasu. Je vidět, že jsme v soutěži nováčci a každý zápas hrajeme v jiné sestavě. Věděli jsme, že to nebude lehké a určitě je co zlepšovat.

Co po prvních zápasech říkáte na kvalitu soutěže?
Kvalita je určitě vysoká a v soutěži není lehkého soupeře. Ve spoustě týmů hrají kluci z 2. ligy a hráči se zkušenostmi i z vyšších soutěží, jejich zkušenosti a přehled přidávají na kvalitě soutěže. My zatím můžeme jedině překvapit.

Jak byste ji porovnal se soutěžemi, ve kterých jste dosud hrál?
Rozhodně je Univerzitní liga na vyšší úrovni a rychlejší než krajský přebor, který jsem hrál poslední čtyři roky. Přijde mi, že se hokej v soutěži podobá dosti tomu juniorskému, více se bruslí, napadá a hra není tolik svázána taktikou, což mi vyhovuje.

Po dvou duelech vás čeká vynucená pauza, jak se k tomu v týmu stavíte? Dostali jste od trenéra pokyny, jak se nyní připravovat a jak se budete chystat, když nemůžete ani na led? Čekají vás nějaké společné tréninky venku nebo budete mít každý individuální přípravu?
Vynucená pauza je nepříjemná, ale myslím si, že nám může pomoci. Vyčistíme si hlavy a do zbytku sezóny půjdeme odhodlání poprat se o vyšší příčky.
Od trenéra jsme dostali doporučení, ať se udržujeme v kondici, každý už ví, co je potřeba. Určitě se nemůžeme dva týdny jen flákat. Je nepříjemné v rozjeté sezóně přijít o možnosti tréninku na ledě, ale podmínky jsou pro všechny stejné. Zatím jsme žádné společné tréninky neplánovali, spíše to bude o individuální přípravě. Já jsem na individuální přípravu zvyklý už několik let.

Do zápasů jste nastupoval z pozice kapitána Riders, jak berete tuto roli?
Pozice kapitána je pro mě čest a jsem velmi rád, že do mě vedení týmu vložilo důvěru. V roli kapitána nehraji poprvé, pár zápasů jsem s kapitánským céčkem na dresu odehrál. Je to velká zodpovědnost a udělám, co je mých silách.

Jak byste popsal tým Univerzity Pardubice? Máte v kádru zkušené hráče, kteří hrají 2. ligu, dále hokejisty hrající krajskou soutěž a také juniory z Dynama. Je to pro vás zatím o to těžší, že nejste spolu zatím tak dlouhou dobu a nestihli jste se na ledě zatím až tolik poznat?
Nejvíce kluků hraje kraj, hlavně pardubický, Ale máme i pár kluků z vyšších soutěží. Už spolu trénujeme dva měsíce a každý trénink je to lepší a lepší, ale pořád je co zlepšovat. Pro nadcházející zápasy by to chtělo ustálit sestavu a scházet se v plném počtu. Když tohle zlepšíme, tak výhry přijdou a zabojujeme o pozici zaručující play off.

Co myslíte, že může být vašimi největšími přednostmi? Týmový výkon jako jste předvedli v prvním utkání proti Engineers?
Rozhodně týmovost a obětavost je to, co bude v dalších zápasech důležité. Proti Engineers jsme odehráli zápas bez vyloučení a pokud budeme disciplinovaní i do dalších zápasů, bude to velké plus.

V mládeži jste si zahrál například společně s Radimem Zohornou, Vítkem Vaněčkem nebo Filipem Hronkem. Jste s někým z kluků, kteří hrají nejvyšší soutěže v kontaktu? Jak na svoji mládežnickou kariéru vzpomínáte?
S kluky jsem pár zápasů odehrál, nejvíce asi s Vítkem Vaněčkem. Rád vzpomínám, že jsem měl možnost s nimi hrát a rozhodně kluky sleduji na jejich cestě v NHL. V úzkém kontaktu s nimi ale nejsem. Mám jen ty nejlepší vzpomínky a klidně bych si to zopakoval.

Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři