Přesunout nahoru
so 16. 3. 2024, 17:30
NWU
ENG
po 18. 3. 2024, 18:00
ENG
NWU
po 18. 3. 2024, 18:30
UKP
MUNI
čt 21. 3. 2024, 18:00
ENG
AKA
po 25. 3. 2024, 19:30
BDB
UKP
út 26. 3. 2024, 19:00
AKA
ENG
čt 28. 3. 2024, 18:30
UKP
BDB
čt 28. 3. 2024, 19:15
ENG
AKA
po 1. 4. 2024, 18:30
BDB
UKP

Kavalíři pomáhají, běhají pro Matyho

Brněnský tým trénuje i o nucené pauze, navíc tréninkem spojuje příjemné s užitečným. Značná část klubu se zapojila do projektu Běh pro, který se snaží pomoct vybrat peníze na rehabilitace pro dvanáctiletého Matyho trpícího následky léčby nádoru. Kromě samotné účasti na projektu vyzývají kavalíři k zapojení také všechny ostatní, čas má každý až do 17. listopadu.

Členové týmu VUT Cavaliers Brno v pauze rozhodně nelení. Každý z nich pracuje podle individuálního tréninkového plánu, jehož součástí je i vytrvalostní běh. Tento měsíc navíc kavalíři neběhají jen tak zbůhdarma, rozhodli se podpořit projekt Běh pro. Ten pomáhá vybírat peníze na různé pomůcky pro usnadnění života lidí, kteří trpí trvalými následky nemocí nebo úrazů. Letošní Běh pro je věnován Matymu Mentlíkovi z Ostravy.

Před třemi lety během dovolené na Šumavě začalo Matyho tlačit na hrudi. „Den předtím spadl, tak jsme ho vzali na rentgen, jestli nemá naštípnuté žebro. Během vyšetření nám ale řekli, že Mates musí okamžitě do Motola, že volají vrtulník,“ popsal otec tehdy devítiletého chlapce Martin Mentlík. Lékaři Matymu našli nádor na plíci. Hned další den podstoupil v Praze operaci, kdy mu byla plíce odebrána. Následovaly chemoterapie, transplantace kostní dřeně, další chemoterapie. Kvůli komplikacím během léčby byl Maty jistou dobu odkázán na invalidní vozík, musel se znovu učit chodit. I když je jeho stav v současné době lepší, pohyblivost je pořád omezená. Maty proto potřebuje peníze na rehabilitační hodiny a pomůcky.

Pomoci se mu rozhodla organizace Běh pro, která v minulosti pomohla vybrat peníze třeba na elektrický vozík nebo ZTP automobil. Původně naplánovaný benefiční závod, kde se všichni běžci měli sejít a na místě pět nebo deset kilometrů pro Matyho uběhnout společně, byl kvůli současné situaci zrušen. Účastníci se ale mohou zapojit virtuálně, uběhnout dané kilometry a přispět Matymu kdykoli a kdekoli se jim zlíbí.

Kavalírů se účastní celá řada. „Je skvělé, že i v takovéto době se můžu pod podobný projekt podepsat. K účasti nabádám i ostatní, pojďme pomoct těm, co neměli štěstí,“ vyzývá kavalírský útočník Jan Malý. Že se do projektu může zapojit opravdu každý ukazuje i skutečnost, že kromě hráčů poběží také členové managementu, redakce nebo fyzioterapeutického zázemí. Všichni, kteří neběhají, ale stále mohou přispět například finanční částkou na Matyho účet. Více informací k projektu naleznou dobrovolníci na webové stránce behpro.cz.


Monika Pumprlová

Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři