Přesunout nahoru
so 16. 3. 2024, 17:30
NWU
ENG
po 18. 3. 2024, 18:00
ENG
NWU
po 18. 3. 2024, 18:30
UKP
MUNI
čt 21. 3. 2024, 18:00
ENG
AKA
po 25. 3. 2024, 19:30
BDB
UKP
út 26. 3. 2024, 19:00
AKA
ENG
čt 28. 3. 2024, 18:30
UKP
BDB
čt 28. 3. 2024, 19:15
ENG
AKA
po 1. 4. 2024, 18:30
BDB
UKP

Inženýři radí, jak na bakalářku nebo diplomku!

Protože už i nás přestává bavit psát o oblíbených seriálech nebo běhání, řekli jsme si v redakci, že se pokusíme Vám, fanouškům univerzitního hokeje, nabídnout něco opravdu přínosného. Jistě je mnoho z vás v posledním semestru studia a trápíte se s bakalářkou nebo diplomkou. My, co to trápení již máme úspěšně za sebou, jsme dali hlavy dohromady a se startem letního semestru vám jako praví a nefalšovaní Inženýři přinášíme ty nejlepší tipy. Pak těch čtyřicet nebo šedesát stránek napíšete hravě, bez stresu a bez obav. Ti, kdo mají tento životní milník teprve před sebou, mohou načerpat inspiraci ještě před samotným začátkem.

Za tým Engineers jsme sestavili sedm magických NEtipů, se kterými se jistojistě hned ztotožníte, ale i sedm opravdových tipů, které vám mohou při psaní vaší práce pomoci. Do článku nám svými poznatky přispěli jak aktivní studenti, tak nedávní absolventi z našich řad, takže budou určitě vysoce relevantní... Pojďme na to!

1. Vytvořte si dokument a…

…vypište název práce a vaše jméno. No a tím máte na další tři měsíce splněno. Během nich každý týden alespoň jednou dokument otevřete a ujistěte se, že jsou všechny potřebné úvodní údaje stále na svém místě.

A nebo: Kromě toho si vytvořte osnovu, kostru, seznam toho, co do práce chcete dostat, zkrátka takový předběžný obsah. Usnadní vám to celý průběh a neztratíte niť. Důkladně zpracovaná osnova a podrobná příprava jednotlivých témat vám ve výsledku zkrátí čas strávený nad psaním práce. Budete totiž více vědět o tom, co chcete psát. Jednodušší pro vás také bude představit si, jaký rozsah práce vám stačí. Pokud budete psát o něčem úplně neznámém, může se vám práce zbytečně natahovat. Proto buďte struční a věcní.

Hodně pomůže také výběr tématu. Nestřílejte od boku, zkuste si nejprve zjistit podrobnosti, co bude potřeba zjistit ve výzkumu, apod. Je důležité, aby vás psaní práce alespoň chvíli bavilo a zajímalo.

2. Otevřete dokument a…

… listujte stránkami nahoru a dolů a dívejte se, jak stále nic nepřibylo. Nadávejte a remcejte si, že to nikdy nemůžete stihnout. Ještě jednou pro jistotu sjeďte na konec prázdného souboru a z plna hrdla si řekněte (v jakýchkoliv obměnách): "Sakra!"

Ale teď vážně: Plánujte. V tomhle případě je rozvrh důležitý, ale zároveň je fajn, když budete mít na psaní chuť a náladu. Napíšete toho více naráz. Asi nikdo neumí pokaždé sednout k počítači a sypat hned od první minuty jednu stránku za druhou. Počítejte s tím, že někdy může psaní jedné stránky zabrat třeba i 3 hodiny. Udělejte si na psaní čas, ideálně více dní za sebou.

3. Dělejte všechno ostatní, protože…

… práce počká. Takže klidně v klidu utřete prach, kde jste ho nikdy neutírali, vytřiďte si celý šatník, umyjte okna, zavolejte mámě, utřiďte si playlisty, každých 10 minut projíždějte Instagram...

Skutečný tip: Neodkládejte start. Zkuste si alespoň na začátku napsat prvních 10-15 stránek a co nejdříve je poslat vedoucímu. Pokud nemáte s psaním závěrečných prací zkušenost, je tohle opravdu skvělý tip! Zjistíte totiž, na čem jste, jestli vás vybrané téma baví a většinou vlastně teprve tady zjistíte, o čem vlastně píšete. Nebojte se, že vám vedoucí práci bude kritizovat – v jeho zájmu je, abyste odevzdali kvalitní dílo. První zpětná vazba se může občas zdát přísná, ale o to více vás navede. A hlavně, čím dřív, tím líp!

Plánování a zpětná vazba je důležitá hlavně u výzkumné části. Možná si říkáte, že dotazník je přeci jednoduchý nástroj. Tady můžete obrovsky narazit a zbytečně ztratit čas. Dotazník určitě za den nesestavíte a rozhodně během pár dní nedostanete odpovědi relevantního vzorku. Naplánujte si na zpracování výzkumné části dostatek času a podrobně konzultujte s vedoucím, obrovsky vám to usnadní práci v závěru.

4. Prokrastinujte a…

… a to nejlépe na netu. Hledejte si tipy jako: "Jak napsat bakalářku (či diplomku) za 14 dní", "Jak se z psaní bakalářky nezbláznit", "Kolik stojí napsání diplomové práce" nebo se trochu odvažte a vyhledejte si všechny memes k tématu. Dobrá nálada je při (ne)psaní taky důležitá!

Opravdový tip: Naplánujte si podrobně období, ve kterém píšete. Pokud se budete věnovat pouze psaní práce, je reálné to mít klidně i za 3 týdny z krku. Takže pokud jste pracující student, domluvte si v práci volno. Z vlastní zkušenosti víme, že vám zaměstnavatelé vyjdou vstříc. V práci budou také rádi, že budete mít hotovo během měsíce a nebudete se s tím trápit rok a půl. Pokud nejste člověk, který si umí stanovovat pevné deadliny (a pak je poctivě dodržovat), tak si zvolte takového vedoucího, který vám bude dávat pevné termíny pro jednotlivé části práce a tím pádem i motor k psaní. Vše je na vzájemné dohodě, nebojte se to v začátku přiznat.

5. Všem říkejte, že nemáte čas, protože…

… přece píšete tu diplomku! Skvělá výmluva, jak se vyhnout všem, které prostě vidět nechcete. Dá se tak také uniknout z povinných rodinných oslav a v práci vám ten páteční home office kvůli studiu možná taky schválí.

Ale je lepší: Chvíli poctivě makat. Neválet se půl dne, rozumně vstát, psát a pak si za odměnu vyrazit večer ven na procházku, vyčistit si hlavu při sportování nebo třeba na zápase Engineers (teda až to půjde a naskočíme konečně zase na led). Takové ozdravné přestávky jsou důležité, mozek má přeci jen nějakou omezenou kapacitu, tak mu dopřejte také trochu odpočinku. Sami uvidíte, že vám to potom půjde lépe. A když budete dodržovat předem nastavený režim a časový plán, nebudete mít ani žádné výčitky, když se sem tam půjdete někam pobavit.

6. Nadávejte na téma a školní systém, protože...

...bakalářky a diplomky jsou přece přežitek zastaralého systému, nikdo to nebude číst a tak dál.

Ono na tom něco bude :) ale akorát se budete zbytečně rozčilovat a nic s tím neuděláte. Řekněte si, kolik lidí už to dalo, vzpomeňte si na ty kolegy ze cvičení, u kterých byste čekali, že jediný diplom v životě získali na skautském táboře, ale VŠ dodělali dřív než vy.. a těch pár stran konečně dopište. Sami uvidíte, že pokud tomu věnujete čas a nebudete psaní odkládat, můžete mít hotovo docela rychle.

7. Berte to s humorem, protože…

… vždy to nějak dopadne! Jak už bylo zmíněno, každý to někdy nějak dopsal a je jedno, že třicítka klepala na dveře.

Ale ne, teď vážně: Stojíme při všech studentech v posledních ročnících a věříme, že jsme je tímto článkem náležitě podpořili a ukázali, že v tom nejsou sami! Pokud jste na článek klikli v rámci prokrastinace při psaní, dejte like, napište komentář a pak už se směle věnujte psaní vaší práce :) Přejeme hodně síly!

A vzkaz pro ty, kteří jsou problematikou bakalářky a diplomky zatím nepolíbení – pokud byste chtěli v rámci svého oboru psát o něčem spojeném s naším týmem, univerzitním hokejem nebo například něčím, čemu se věnuje některý z našich partnerů, neváhejte se ozvat a určitě společně najdeme cestu!

Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři