Přesunout nahoru
čt 11. 4. 2024, 18:00
UKP
AKA
po 15. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP

Teorie není vše a každá zkušenost se bude v budoucnu hodit!

Univerzitní hokej není jen ho hráčích na ledě a výsledkách utkání. Součástí týmu jsou i realizační týmy, které se starají o chod mužstva. Vedení týmu UK Hockey Prague v rámci organizování mužstva zhodnocuje vědomosti nabité na Fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy a rozhodlo se, dát možnost praktického vzdělávání studentům magisterského studia oboru Managementu sportu.

Díky spolupráci s vedoucím katedry Managementu sportu panem PhDr. Janem Šímou, Ph.D., bylo umožněno studentům v rámci předmětu Organizace sportovních akcí vyzkoušet si, jaké to je připravit sportovní akci se vším, co to obnáší. Vedoucím předmětu je Mgr. Richard Jarošík, který vedl tým studentů. Richard je studentem doktorského studia Managementu sportu na UK FTVS a okolo ledního hokeje se motá po celou svou studentskou karieru. Patří mezi organizátory legendární Hokejové Bitvy univerzit, která se koná každoročně v pražské Tipsport Areně. Dále organizuje program Univerzity Karlovy na největší studentské akci v rámci České republiky, Pražském Majálesu a nyní působí v profesionální E-sportové organizaci Entropiq a.s. Je tedy osobou na pravém místě, která může předávat studentům své zkušenosti z organizování akcí.

Co si o spolupráci univerzity a přidružených sportovních týmů myslí právě Richard? „Pojďme si říct upřímně, že když Vám někdo bude hodinu a půl říkat teoretická optima project managementu, získáte důležité znalosti z hlediska toho, jakým směrem vést praxi k potenciálu. Ovšem člověk se nejlépe zdokonaluje až právě zmíněnou praxí. I proto jsem byl velmi rád, když letos náš vedoucí katedry souhlasil se spoluprací s univerzitním hokejovým týmem v rámci předmětu Management sportovních akcí. Je mi hrozně líto, že jsme kvůli situaci ohledně Covidu-19 nemohli přejít k exekuci naplánované akce. I z toho důvodu, že celý organizační tým pro to byl velmi zapálený. Věřím, že si studenti odnesli alespoň něco z mých zkušeností z organizování akcí. A hlavně věřme, že se svět dá co nejrychleji do pořádku a my budeme moci opět sledovat fajn hokej v parádní atmosféře.“

Jedním ze studentů, který byl členem pracovní skupiny je Jiří Ponikelský, který se s námi také podělil o své dojmy. „V rámci předmětu organizování sportovních akcí byla možnost organizovat hokejové utkání Bitva o Prahu. Hned když jsem o této možnosti slyšel, byl jsem jednoznačně rozhodnut jít do toho, jelikož je to konečně věc z praxe, která se do života bude hodit. Je veliká škoda, že se kvůli Covid-19 a s ním spojeným opatřením utkání nemohlo uskutečnit. Zůstali jsme tedy jen u plánů, jak akci uspořádat a nemohli si vyzkoušet, jak by to našemu studentskému týmu šlo v praxi.“ Jiří také vyslovil svůj názor ke spojení studia s praktickou realizací například s hokejovým týmem Univerzity Karlovy. „Jsem toho názoru, že by se fakulta měla snažit co nejvíce o podobné projekty, kde studenty zapojuje do reálného prostředí a mají tak možnost seznámit se v praxi s tím, jak se takové akce pořádají. Teorie není vše a každá zkušenost se v budoucnu bude hodit.“

O komunikaci s univerzitou se stará sportovní manažer Josef Vošahlík, který vidí v úzké spolupráci školních sportovních týmů a univerzity velký přínos. „Pro studenty, kterými jsme dříve bývali my, se snažíme vytvořit platformu, která by jim umožnila získávat zkušenosti v různých oborech ze sportovního prostředí, kde však to, že udělají chybu, nebo, že se něco nepodaří neznamená výpověď nebo zatracení, ale dává to studentům prostor k ponaučení. Vždyť přeci, chybami se člověk učí. Věříme, že tento odrazový můstek ve spolupráci Univerzity Karlovy a týmu UK Hockey Prague povede k dalším možnostem, jak vytvořit pro studenty podmínky pro získávání nových zkušeností,“ dodává.


Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři