Přesunout nahoru

Zkušený, přesto nováček u HC North Wings: Matěj Harkabus

Ústí nad Labem - Nové jméno pro tuto sezonu musí kustodi nachystat na dres HC North Wings. Matěj Harkabus okusil v osmi zápasech Chance ligu v dresu Slovanu, zároveň nastupuje ve druhé lize za Děčín, přesto je nováčkem v dresu Křídel Severu. Jak se k týmu dostal, jaký studuje obor, to vše se dozvíte v úvodním rozhovoru s tímto urostlým forwardem.

Pojďme Harky pěkně od začátku, jaké byly první dny, tréninky na ledě?

Snad jsem to nezapomněl, já jsem osobně cvičil hodně doma, chodil jsem do fitka, ale led už mi opravdu chyběl.

Jak bys celkově hodnotil přípravu na sezonu, jaká byla její náplň?

První týden jsme začínali s profesorem Balkem, kde jsme se soustředili na rozvoj síly, rychlosti a doplňovali jsme to nějakými kompenzacemi a strečinkem. Druhy týden jsme měli profesora Cihláře, který nám dával docela víc do těla, abych pravdu řekl. S ním jsme se převážně zaměřovali na rozvoj kondice a myslím si, že jsem si sáhli na dno, ale určitě to bylo fajn a všechny nás to bavilo. Za odměnu jsme dostali nějaký ten fotbal, nebo podobně, takže všechno zlý, je někdy pro něco dobrý.  Poslední týden jsme měli s profesorkou Kabešovou, kde jsme zaměřovali na kompenzace a regeneraci těla. Zapojovali jsme yogu a podobně.

Ty jsi nováček v týmu HC North Wings, tak jak se sžíváš s novým týmem a univerzitním hokejem?

Já jsem loni působil už v Děčíně v Áčku, kde hraje například kapitán Patrik Balcar. S klukama s North Wings se seznamuji, ale je to fajn, užívám si to.

Jak jsi se k North Wings vůbec dostal, kdo tě oslovil?

S manažerem týmu Martinem Novákem jsme se oslovili, tak nějak navzájem. Mě to lákalo, takže jsem rád a těším se na sezonu.

Co očekáváš od univerzitního hokeje?

Přijde mi, že se hraje hodně kontaktní, rychlý hokej. Hlavně pro diváky, kterých čekám že bude chodit hodně.

Láká tě, právě i ta atmosféra na stadionech, kterou univerzitní hokej slibuje?

Určitě se na to těším. Já jsem si už zahrál pár zápasů v Chance lize, kdy byl například v Přerově plný stadion, nebo jsem hrát proti bráchovi (pozn. Tomáš Harkabus), který hraje za Jihlavu, a tam bylo taky celkem plno. Těším se na to. Kvůli tomu se ten sport hraje.

Jakou pozici bys měl mít v týmu HC North Wings? Už ti trenéři, nebo třeba i přímo manažer Martin Novák naznačili jakou budeš mít roli?

No už se tak na mě koukali, že bych měl být tahounem (smích), ale nechci znít nějak egoisticky, pověst na to mám, máme to v rodině. Budu se snažit ale klukům co nejvíc pomáhat. Chceme to dotáhnout co nejdál.

Jaký obor studuješ na UJEP?

Studuji FSE – Ekonomika a Managment.

V pondělí jsi odehrál proti Akademikům první utkání za HC North Wings, jaké bylo?

Zápas byl všelijaký bych řekl z mého pohledu. Jsme rádi za výhru a hlavně za výsledek, že jsme udrželi čisté konto, ale obrovskou zásluhu na tom má Skoky. Bylo tam ale spoustu nepřesnosti, taktických chyb. Věřím tomu, že se to určitě zlepší, že si lajny sednou a budeme připravený na začátek sezony.

V sobotním utkání na ledě UK Hockey Prague jste předvedli skvělý obrat z 1:4, jaký to byl zážitek a celkově jak jsi viděl tento zápas?

Vstup do utkání nebyl z naší strany dobrý, možná jsme měli přílišný respekt a rychle jsme prohrávali o dvě branky. Před třetí třetinou jsme si řekli, že nemáme co ztratit, že do nich půjdeme a otevřeme hru. Ve finále nám to vyšlo a dokázali jsme otočit zápas proti těžkému soupeři. Každopádně máme pořád na čem pracovat.

Hraješ zároveň druhou ligu v Děčíně, studuješ, North Wings, jak to vše skloubit v sezoně?

Budu si to muset rozkouskovat. Nějak se to bude muset stíhat. Student nebývám nejpilnější (smích), ale snad nějaké doučování pomůže a zvládnu to.


Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři