Přesunout nahoru
po 8. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP
čt 11. 4. 2024, 18:00
UKP
AKA
po 15. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP

Perný týden UK zakončený skalpem největšího rivala

Hokejový tým Univerzity Karlovy měl tento týden na programu hned tři utkání Tipsport Uni Cupu. Ve středu narazil na Akademiky Plzeň, v sobotu přivítali na domácím hřišti HC North Wings Ústí nad Labem a v neděli se konalo první letošní pražské derby proti Engineers Prague. Tento týden dal možnost trenérskému týmu UK k vyzkoušení velkého množství nových hráčů, kteří bojují o místo v týmu pro nadcházející sezonu. Do všech utkání nastoupilo mužstvo UK poskládané z větší části z nováčků, kteří se s univerzitním hokejem seznamují poprvé a na výkonech na ledě to bylo znát. Ale i nováčci se dokázali během těchto utkání zlepšit a vybojovat cenné vítězství v posledním utkání.

Ve středu 18.8. jel tým Univerzity Karlovy do Plzně jako favorit, poté co dokázal porazit v prvním utkání, loňské vítěze Tipsport Uni Cupu, Black Dogs Budweis. Do utkání vstoupili hráči UK aktivněji a dokázali zatlačit Akademiky v jejich obranném pásmu, ale vedoucí branku se vstřelit nepodařilo. Naopak, první, kdo se trefil byli Akademici, kteří využili končicí přesilovou hru a nedůslednost v obraně UK a šli do vedení. V podobném duchu se neslo celé utkání. Hráči UK zasypávali Jonáše Štekra velkým množstvím střeleckých pokusů, ale na brankáře Akademiků vyzrál pouze pokus Martina Dlaboli ze druhé třetiny, kterým snížil na rozdíl jediné branky. Poté ale znovu trestali Akademici chyby karlovky a dokráčeli k vítězství 5:1.

Ve druhém utkání čekal na UK Hockey Prague stále ještě neznámý soupeř, se kterým v rámci loňského Tipsport Uni Cupu, sehráli první vzájemné utkání, které skončilo divokým výsledkem 9:7 ve prospěch UK. Stejně jako před rokem, šlo UK velmi rychle do vedení brankou zkušeného obránce Marka Nováka. O tři minuty později zvyšoval obránce Ondřej Černý střelou od modré na 2:0 a vypadalo to, že ukáčko dokráčí v klidu s dvoubrankovým náskokem do šaten. Ale, hráči ze severu dokázali snížit a využít tak jednu ze svých mála možností ke skórování. Ve druhé třetině hráči UK přidali a navýšili svůj náskok až na rozdíl tří branek, se kterým šli do závěrečné třetiny. Bohužel, jak zodpovědně hráli domácí po dobu dvou třetin, tak nezodpovědně odehráli třetinu třetí a zcela promarnili tří brankový náskok. Nejen, že o své vedení přišli, hráči HC North Wings dokázali tři minuty před koncem základní hrací doby otočit skóre ve svůj prospěch a zvítězit 5:4.

Posledním utkání v nabitém týdnu a zároveň poslední možností pro hráče UK, připsat si tři body do tabulky základní skupiny Tipsport Uni Cupu, bylo utkání s jejich největším rivalem, Engineers Prague. Toto pražské derby má vždy speciální náboj a atmosféru. To se potvrdilo i v tomto předsezonním utkání. Duel nabídl atraktivní podívanou a rychlý pohledný hokej, ve kterém nebylo nouze zajímavé momenty a drama až do posledních minut. Hráči Univerzity Karlovy nastoupili do utkání velmi dobře nachystáni a od začátku diktovali tempo utkání. Dokázali eliminovat útočné snahy Inženýrů a nepouštěli je do vyložených šancí. Naopak se díky důsledné obraně sami dostávali do velmi dobrých příležitostí. Jednu z nich po špatné rozehrávce dokázal využít nováček Matěj Síla v polovině první třetiny. Za tohoto stavu šli oba týmy do kabin. Ve druhé třetině dokázalo ukáčko pokračovat v trpělivém výkonu a čekat na chyby soupeře a ty potrestat. To se povedlo v polovině druhé třetiny, kdy dokázali hráči UK využít přesilovou hru po šikovné střele z otočky Václava Zídka. Přesilovou hru dokázal využít i soupeř. Zásluhou Jana Bečváře, dokázali Engineers snížit opět na rozdíl jedné branky. Třetí třetina se nesla v duchu pevných obran. Oba týmy držely střelce soupeře daleko od své branky. A právě z dálky rozvlnil síť domácí branky obránce Martin Dlabola a opět vrátil UK vedení o dva góly. Engineers dokázali opět snížit po chybě v rozehrávce brankáře karlovky, ale k ničemu dalšímu se už nedostali a při závěrečném pokusu o vyrovnání bez brankáře definitivně potvrdil vítězství UK trefou do odkryté klece David Rudolph. UK dokázalo zvítězit nad svým městským rivalem podruhé v řadě a dále drží pomyslný titul „Vládce Prahy“.

Poslední utkání základní skupiny "Západ" mezi Black Dogs Budweis a Akademiki Plzeň rozhodne o tom, ze které pozice půjde mužstvo Univerzity Karlovy do vyřazovací části Tipsport Uni Cupu.

Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři