Přesunout nahoru
po 8. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP
čt 11. 4. 2024, 18:00
UKP
AKA
po 15. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP

S hokejem se loučit nehodlám, deklaruje kapitán kavalírů Ondra Dlouhý

Ztráta nadějných hráčů, časté fauly a nepodchycené první třetiny. Právě tohle jsou podle kapitána Ondry Dlouhého hlavní příčiny neúspěšného vstupu VUT Cavaliers Brno do Tipsport UNI CUP. „Když se v letošní sezóně budeme soustředit na to, abychom ve třech minutách nedostali tři góly, a podchytíme vstup do utkání a vyloučení, tak to bude dobré a nějaké solidní výsledky bychom měli uhrát. Určitě bych chtěl letos postoupit do play-off a to minimálně do druhého kola,“ nastínil Dlouhý.

V letošní sezóně se namísto klasického try-outu, který u kavalírů fungoval v minulých letech, pořádal několikadenní try-out kemp. V čem si myslíte, že byl lepší?

Určitě bylo dobré, že try-out byl letos na dva dny a mohli jsme na zimáku v Kuřimi přespat. Hráči, kteří jsou odjinud než z Brna, nemuseli řešit nějaké bydlení nebo přespání na hotelu. Pozitivní bylo také, že jsme měli dva ledy denně, takže try-out kemp hodnotím jedině kladně. Doufám, že tento model zachová vedení i do dalších sezón.

Začali jste trénovat dva týdny před prvním zápasem. Přišla vám letošní příprava dostatečná?

Dostatečné nebyla, i na kraj se musí trénovat. Co si tak ale pamatuji, tak to nikdy nebylo jinak. Když jsme měli suchou se Štěpánem Koukalem, tak na ní docházelo pět až šest lidí, co byli v Brně, a ostatní řešili přípravu individuálně, nebo trénovali v mateřských klubech. Lepší by samozřejmě bylo, kdybychom suchou přípravu absolvovali jako tým. Vzhledem k tomu, že se ale jedná o univerzitní klub, tak nepředpokládám, že už všichni budou v srpnu v Brně. Nevím tedy, jestli je to vůbec proveditelné.

Jaká byla vaše individuální příprava a jak vypadala u ostatních hráčů?

Já jsem trénoval v kraji ve Strakonicích přibližně jedenáct týdnů. Přípravu jsme měli vymyšlenou tak, že každý lichý týden byly čtyři tréninky a v sudých týdnech tři. Tréninků bylo dost a myslím si, že byly docela náročné. Nemám rád běhání, takže pro mě byly spíš utrpením (smích), ale je to třeba. Na druhou stranu jsem rád, že příprava byla kvalitní, takže do sezóny jsem díky ní připravený. Co se týče ostatních hráčů, tak jsem doufal, že kluci k tomu přistoupí trochu zodpovědně, že se na sezónu připraví. Uvážení, jestli trénovali dostatečně, je už na každém. Já určitě nebudu nikoho přemlouvat, aby něco dělal.

Přišla k vám spousta nových hráčů. Jak podle vás zapadli do kabiny a jak se sehráli na ledě?

Do kabiny zapadli dobře. Přišlo hodně lidí ze stejných týmů, nebo kteří už spolu někde hráli, takže se navzájem znají. Myslím si, že v šatně jsme úplně v klidu, každý se baví s každým. Co se týče ledu, máme za sebou několik tréninků, čtyři zápasy a myslím si, že se to bude s každým utkáním jen zlepšovat. Pořád je začátek sezóny, jsme v přípravě a tohle období je od toho, aby si trenéři vyzkoušeli různé sestavy a podívali se, jak a co kdo hraje, a mohli je skládat dál. Snad se to bude vyvíjet k lepšímu.

Letos však v týmu také skončilo několik nadějných hráčů jako třeba Jan Hasoň, Josef Nutil nebo Jan Řezníček. Je to na ledě znát?

Je to znát. Hása, Ervin (Ervin Halász poz. red.), Řezňa, Pepa Nutil jsou perfektní hráči i kluci do šatny. Je také strašná škoda, že třeba Tadeáš Aulehla přestoupil na Masaryčku a teď hraje proti nám. Všichni jsou kvalitní hráči, kteří nám letos mohou chybět. Je to určitě škoda, ale nedá se nic dělat.

Nadcházející sezóna je pro vás, stejně jako i pro několik dalších stálic týmu, poslední. Myslíte si, že nové posily mají na to, aby to po vás převzali?

Záleží, jak k tomu kluci přistoupí. Myslím si, že na to určitě mají. Když budou chtít, tak se vypracují a budou hrát úplně v klidu. Třeba Dan Plitko je teprve ve druháku a už má slušně našlápnuto. Hraje de facto první sezónu a na to, že se jedná o jeho prémiové zápasy v univerzitní soutěži, tak je úplně bez problémů. Do budoucna se určitě jedná o velmi perspektivního hráče. Jak jsem ale už zmínil, záleží, jak k univerzitnímu hokeji nováčci přistoupí, jak budou chtít pracovat, a uvidíme. Doufám, že to bude dobré.

Jak se jako kapitán snažíte kluky namotivovat?

Stoprocentně nemá cenu na někoho řvát. Každý na ledě někdy něco zkazí, nikdo není neomylný. Nemá cenu přijít po třetině do šatny a začít tam někoho „jebat“. Tím spíš, že univerzitní hokej hrajeme ve svém volném čase a zadarmo, protože nás baví. Každopádně v šatně určitě nemluvím jen já. Většinou je to tak, že si v kabině všichni v klidu řekneme, co bylo špatně, co bychom mohli udělat líp a co budeme do další třetiny hrát.

Ve středu vás čeká druhý zápas proti Riders Pardubice. Poučili jste se z prvního vzájemného utkání, při kterém jste pohořeli?

Na prvním zápase jsem nebyl a neviděl jsem ho. Z doslechu každopádně vím, že zápas byl hratelný a body se měly urvat ještě když jsme byli doma. Určitě bychom měli při příštích utkáních podchytit vstupy do zápasů a vyvarovat se zbytečných vyloučení. Jak proti Pardubicím, tak proti Masaryčce, jsme jich měli strašně moc a když člověk hraje jednu třetinu ve čtyřech nebo třech lidech, je těžké s tím výsledkem něco dělat. Minulou středu proti Ostravě jsme faulovali jen jednou jednu minutu před koncem a hrálo se úplně jinak.

Vyloučení máte skoro v každém zápase dost už několik sezón. V čem si myslíte, že je hlavní problém?

Když jede někdo sám na bránu a já ho zahákuji, tak je to záchranná brzda, my máme ale většinu faulů v útočném pásmu, které jsou úplně zbytečné, ať už se jedná o podražení, vysokou hokejku nebo jiné. Každé vyloučení nás stojí strašnou spoustu sil, které pak chybí na konci zápasu v rozhodující chvíli. Možná za častým faulováním stojí vysoká přemotivovanost, touha jít do zápasů naplno, jistý si tím ale nejsem.

Jak vidíte šance kavalírů v letošní sezóně?

Každý rok nevypadá tým na papíře ani při trénincích špatně. Přijde zápas, skoro celou třetinu hrajeme vyrovnaně, a potom najednou dostaneme ve třech minutách tři góly. To jsou věci, které by se měly stát maximálně jednou za sezónu, nemůžou se dít v každém zápase. Se všemi týmy ligy se dá hrát vyrovnaně. Hokej je ale o chybách, kdo jich udělá víc, a my je bohužel děláme hodně často. Když se budeme soustředit na to, abychom ve třech minutách nedostali tři góly a podchytíme vstup do utkání a přesilovky, tak to bude dobré a nějaké solidní výsledky bychom měli uhrát.

Zlaté helmy i céčka jste už u kavalírů dosáhl, máte ještě nějaké individuální či týmové cíle pro vaši poslední sezónu?

Céčko nikdy nebyl můj cíl, ale padlo na mě, tak se snažím dělat kapitána nejlíp, jak umím. Zlatou helmu jsem letos ještě neměl, vůbec mi to nevadí (smích). Nevím, jestli tentokrát vůbec bude, každopádně se o přilbu rád podělím, doufám, že těch gólů bude z našich řad padat víc. Rád bych se také dostal na Univerziádu. Co se týče týmových cílů, tak bych chtěl postoupit do play-off a nevypadnout po prvním kole.

Jste v pátém ročníku, kam se po státnicích chystáte dál?

Na doktorské studium už to asi nevidím, zase takový student nejsem (smích). Každopádně když vše dopadne dobře, napíšu diplomovou práci a složím státnice, tak určitě zůstanu u armády. Chtěl bych jít na Útvar protivzdušné obrany do Strakonic, snad mi to vyjde.

Hodláte spolu se školou skončit i s hokejem?

Loučit se s hokejem nehodlám, když bude možnost, budu hrát dál. Pokračovat bych chtěl minimálně ve Strakonicích.

Klára Stráská

Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři