Přesunout nahoru
po 8. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP
čt 11. 4. 2024, 18:00
UKP
AKA
po 15. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP

Kondiční trenér a kustod v jedné osobě: Chtěl jsem být klukům co nejvíce k dispozici, říká Radek Vyskočil

Kondiční trenér a kustod v jedné osobě: Chtěl jsem být kluků co nejvíce k dispozici, říká Radek Vyskočil

Radek Vyskočil se nejprve rozpovídal o tom, jak se dostal k práci kondičního trenéra olomouckého celku: „Do týmu HC Univerzita Palackého jsem se dostal poté, co jsem byl osloven jeho vedením,” popsal Vyskočil, „hledali někoho, kdo by mohl rozšířit realizační tým o kondičního trenéra a ptali se mě, zda mám o tuto pozici zájem,” prozradil. Vyskočil se trénování věnuje téměř šest let a stát se součástí realizačního týmu bylo pro něj něčím, co si dlouhodobě přál „Když jsem tuto nabídku dostal, byl jsem velmi nadšený, být součástí realizačního hokejového klubu bylo něco, po čem jsem toužil.” Kromě pozice kondičního trenéra ale Vyskočil zastává i funkci kustoda, „Chtěl jsem být klukům co nejvíce k dispozici, a proto jsem vzal i pozici kustoda,” objasnil Vyskočil fakt, že nyní v realizačním týmu zastává dvě role.

Být součástí realizačního týmu s sebou přináší velkou zodpovědnost a mnoho povinností. Vyskočil jich má, jelikož se o tým stará na pomyslných dvou frontách, mnoho: „Mým úkolem je připravit hráče mimo led. Starám se o kondiční přípravu,” popsal, „Mám na starosti to, aby kluci byli zdraví a připravení podat na ledě co nejlepší výkon.” Tyto úkoly spadají spíše do práce kondičního trenéra, práce kustoda přichází až v samotný zápasový den, „V den zápasu mám za úkol nachystat šatnu a věci, které kluci potřebují k utkání a během něj,” popsal přípravu na zápas ze své pozice Vyskočil. Co se nadále děje během střetnutí popsal následovně, „V průběhu utkání fungujeme v realizačním týmu tak, jak zrovna kdo potřebuje, je to hodně individuální, spolupracujeme a snažíme se, aby hráči měli vše, co potřebují a mohli se soustředit pouze na hokej,” popsal svou roli kustoda během střetnutí Vyskočil. Není to ale samozřejmě vše, co se od něj v den zápasu očekává, také ho čeká role kondičního trenéra: „Mám na starosti rozcvičku, během níž je mým úkolem kluky rozhýbat a připravit na rozbruslení a na následný zápas,” uzavřel popis svých rolí nový trenér a kustod olomouckého univerzitního celku. 

Radek Vyskočil má sám s hokejem zkušenosti. „Hokej je součástí mého života od malička, ať už v roli hráče nebo fanouška,” řekl, „považuju se za hobby hokejistu, mezi tím, co hraju já a univerzitním hokejem je velký rozdíl,” srovnal amatérský hokej s univerzitní ligou Vyskočil. „Měl jsem tu čest absolvovat s kluky i nějaký trénink na ledě a je to úplně něco jiného, než to na co jsem zvyklý, dokud jsem se na hru díval pouze se střídačky, vůbec mi to tak nepřišlo,” popsal nově nabytou zkušenost. „Univerzitní hokej je rychlejší a techničtější, je vidět, že hráči mají z velké části za sebou profesionální kariéru, během níž získali zkušenosti, které se nezapomínají,” hodnotil nově získané poznatky o univerzitním hokeji Vyskočil. 

Kromě vše důležitých povinností, které má kondiční trenér i kustod ve svém seznamu, je třeba zmínit možná tu nejdůležitější. Každá součást realizačního týmu musí tmelit kolektiv a psychicky držet mužstvo. Jde o jednu z funkcí, kterou zastává z velké části, ačkoli to tak na první pohled nepůsobí, právě kustod. „Jestli jsem schopen podržet tým po psychické stránce, to je asi spíš otázka přímo na kluky, těžko říct,” přiznal Vyskočil, „já se každopádně snažím, aby byla nálada v týmu příjemná i tehdy, když se zrovna nedaří,” řekl. „Máme skvělou partu a samozřejmě se někdy snažím odlehčit situaci a přinést nějaký vtípek do šatny, každý, kdo mě zná, ví, že to tak mám,” usmíval se Vyskočil.

Nová tvář realizačního týmu má jasné cíle a vím, co od své práce očekává, „Od spolupráce s univerzitním celkem čekám vždy poctivou práci ze své strany, pokud něco dělám, tak to dělám pořádně a naplno, to samé, hlavně z role kondičního trenéra, vyžaduju i po hráčích, doufám, že se brzy dočkáme titulu.” Uzavřel přáním rozhovor nový kondiční trenér a zároveň i kustod HC Univerzita Palackého, Radek Vyskočil. 


Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři