Přesunout nahoru

Dominik Havelka ve škole doslova plaval, teď je připraven zabojovat o univerziádu!

Dominik Havelka patří mezi nejkvalitnější obránce univerzitní ligy. Na ledě se cítí jako ryba ve vodě. Přesto hrozilo, že univerzitní hokej přijde o vítěze ceny pro nejlepšího obránce z první sezony. S čím se Dominik nejvíce pral ve škole a jak vidí své působení v univerzitním hokeji pro letošní sezonu? Jaká má očekávání od sebe a také od svého týmu UK Hockey Prague? Přečti si rozhovor s Dominikem a dovíš se to!

Dominiku, společně s působením ve 2.lize budeš nastupovat i ve třetím ročníku univerzitní ligy ledního hokeje. Jak se těšíš na sezonu?

Musím říct, že na letošní sezonu jsem se těšil opravdu hodně po tom, co se nehrála druhá ani univerzitní liga kvůli covidu. Na led jsme šli koncem července a už na přípravu jsem se těšil. Před 14 dny začali mistráky o body, a to je teprve to pravé ořechové. Konečně je to tady a já doufám že bude sezona v univerzitním týmu i v Táboře úspěšná.

Letošní ročník okoření i konání zimní univerziády ve švýcarském Lucernu. Ty jsi se zúčastnil prvního výběrového kempu v Brně. Jak kemp probíhal a jak vidíš své šance na univerziádu?

Dostal jsem pozvánku na první přípravný kemp, který se konal minulé pondělí v Brně. Musím říct, že to bylo hodně náročné. Měli jsme ranní trénink na rozdělený na dvě skupiny a poté jsme hráli dvě modelová utkání. Pro mě to bylo o to náročnější, že jsem po absolvování tohoto kempu jel do Uničova, kde jsem nastupoval za UK v utkání prvního kola proti Univerzitě Palackého, kde se nám podařilo úspěšně vstoupit do sezony. Věřím, že jsem se trenérům na výběrovém kempu líbil. Snažil jsem se hrát s čistou hlavou a hlavně si to užít. Obrovsky jsem se na tuto akci těšil. Poslední 2 sezony jsem měl v Táboře dobré, tak věřím, že i tento faktor mi trochu pomůže k tomu, abych se na univerziádu podíval. Hlavně si přeji, aby mi drželo zdraví, udržel si vysokou výkonnost, dařilo se mi na ledě a že ta pozvánka nakonec přijde.

Ve výběrech byli i další spoluhráči z UKáčka. Jak vidíš šance dalších členů kádru UK?

Se mnou byl na srazu brankář Kristián Novák, který se ukázal v dobré formě, takže bude záležet na tom, jak se líbil trenérům a na dalším srazu v Benátkách nad Jizerou byl Viktor Martínek a v nominaci za univerzitní ligu je ještě Martin Dlabola. Byl bych rád, kdybychom se v reprezentaci všichni potkali, ale to hodně předbíhám. Všichni musíme makat a doufat, že to vyjde.

Ale nechybělo mnoho málem jsi nenastoupil do třetího ročníku studia a do další sezony univerzitní ligy. A to by byla citelná ztráta pro UK. Měl jsi problémy s jedním předmětem ve škole. O co šlo?

Je pravda, že jsem trošku bojoval s plaváním. Když jsem nastupoval na FTVS, tak jsem byl v podstatě neplavec. Moc mi k tomu nepomohl ani lockdown, při kterém byly právě bazény zavřené nejdéle ze všech sportovišť v podstatě celý kalendářní rok. Takže jsem musel přetáhnout plavání do druhého ročníku a stihnout do konce druháku dodělat, abych mohl pokračovat ve studiu. Jakmile se bazény znovu otevřely, tak jsem trávil většinu volného času v bazénu s naším manažerem Pepou Vošahlíkem, který mi hodně pomohl. Musel jsem to natrénovat. Byla to dřina a jsem moc rád, že jsem to zvládnul.

Takže preferuješ spíše vodu v pevném skupenství, že?

Tak určitě! Myslím, že jako každý hokejista. Musím si říct, že po tom, kolik hodin jsem odplaval a jak jsem se u toho natrápil, se do bazénu rozhodně nehrnu, leda tak do vířivky. (smích)

Co jsi musel všechno plnit? Jak náročné bylo trénování na zápočty? A jak jsi to nakonec dokázal zvládnout a skloubit s přípravou na sezonu?

V prváku se mi podařila polovina zápočtů, ale zbývalo mi ještě splnit motýlek a prsa na techniku a 200m volným způsobem na limit. Myslel jsem si, že prsa dám jak nic. Ale, nakonec jsem se na nich natrápil asi nejvíc. A potom taky naplavat tu dvoustovku, když jsem nemohl rok plavat. Návrat do bazénu byl hodně těžký a 200m v kuse mi dávalo celkem zabrat. Musím říct, že plavání moji přípravu narušilo opravdu hodně. Odjet si tréninkové jednotky zároveň s plaváním bylo hodně těžké, protože z bazénu jsem chodil vždy úplně vyřízený, jak jsem při tom trápil.

Nechme plavání plavat a vraťme se zpět k hokeji. V týmu UK je poměrně dost nových hráčů, co říkáš na nové složení týmu?

Myslím se, že letos se doplnil tým hodně kvalitně. Přišli hráči, kteří mají týmu co nabídnout. A myslím si, že můžeme mít vyšší ambice do sezony. Samozřejmě to závisí na tom, jak se dokážeme sehrát a jak se se bude dařit skládat sestava do utkání vzhledem k plnění školních povinností. Pokud se, ale dokáže jádro scházet, tak ten tým může být hodně silný.

Máte za sebou první kolo univerzitní ligy. Dokázali jste deklasovat vítěze předsezonního turnaje Olomouc 8:3. Jak vidíš šance UK v letošní sezoně?

Z Olomouce jsme měli určitě respekt, jelikož dokázali vyhrát předsezonní turnaj, což se nám nepovedlo. Takže respekt tam určitě byl, ale do utkání se nám podařilo dobře vstoupit. První třetina byla dost ostrá a vyrovnaná, ale v úvodu druhé třetiny se nám podařilo odskočit na rozdíl tří branek a to nás uklidnilo. Hlavně, když stahujete takové manko, tak síly odcházejí rychleji a bylo to na hráčích soupeře vidět. Postupně jsme navýšili náskok až na rozdíl pěti branek a do třetí třetiny jsme nastoupili s cílem bezpečně dovést utkání do vítězného konce bez nějakého dramatu. A to se podařilo. Myslím si, že tím, že jsme v úvodním utkání jsme venku porazili takhle kvalitní tým, tak to ukazuje, že můžeme mít nejvyšší ambice a budeme se chtít prát o nejvyšší příčky.

Dnes nastoupíš proti svým spoluhráčům v atraktivním utkání výběru ULLH proti výběru ČAUS. Jak myslíš že utkání dopadne a uzavřeli jste mezi sebou nějaké sázky?

Jsem hodně zvědavý, v jakém duchu se to utkání se bude hrát, jakou bude mít kvalitu. Všichni hráči se budou chtít ukázat, jelikož jsou v hledáčku trenérů pro zimní univerziádu. Já samozřejmě doufám, že tým, za který nastoupím vyhraje, ale žádné sázky jsem s klukama neuzavíral. Já na sázení moc nejsem, protože se mi nikdy moc nedařilo.

Děkujeme za rozhovor a přejeme hodně štěstí v bojích za UK i o nominaci na zimní univerziádu.

Rádo se stalo a také moc děkuji.


Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři