Přesunout nahoru
čt 11. 4. 2024, 18:00
UKP
AKA
po 15. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP

Univerzitní hokej se ohromně posunul, pochvaluje si kapitán UK

Již pátý ročník studuje na Univerzitě Karlově a třetím rokem nosí kapitánské céčko na dresu. Tímto hráčem je Michael Klinger. Statečné srdce týmu UK, který nejen svým vzezřením připomíná Williama Wallace, ale zejména vůdcovskými schopnostmi a bojovností, se kterou nastupuje do každé bitvy na ledě. V Univerzitní lize není mnoho hráčů, kteří by působili v univerzitním hokeji takovou dobu jako právě Klingi.

Klingi, ty jsi nejzkušenější hráč v týmu UK. V Univerzitním hokeji jsi letos načal pátý rok . Můžeš tedy srovnávat. Jak moc se posunul za těch pět let univerzitní hokej v Čechách?

Z mého pohledu se posunul ohromně. Více tréninků, více mediální pozornosti a zejména více profesionality. Jednotlivé týmy vedou lidi, co hokej baví a záleží jim na tom, jak se na univerzitní hokej nahlíží v rámci všech soutěží, které se u nás dají hrát. Zažil jsem jak EUHL, tak následný přechod českých týmů do čistě české ligy ULLH, která šlape na jedničku a má velké ambice. EUHL představuje jakousi zakladatelskou myšlenku univerzitního hokeje, což pro studující hokejisty znamenalo super příležitost, jak zažít zase jinou stránku hokeje, ale pořád tam bylo mnoho nedostatků. ULLH tu myšlenku nyní přivádí, zejména svým přístupem k hokeji, k dokonalosti, a to od lidí ve vedení ligy, přes jednotlivé týmy až po hráče, na kterých je vidět, že si uvědomují, že to není žádná hobby liga.

Je cítit proměna i ve vašem týmu UK a co se za ty čtyři roky změnilo?

Rozhodně je. Bohužel se hokejový život na UK rozdělil na dva, což znamenalo zejména změny personální, ale pokud budu hovořit o tom, jak se změnil hokej na UK mýma očima, tak musím říct, že k lepšímu. Dříve jsem musel dojíždět na tréninky do Slaného pozdě večer, nyní máme zázemí na Icerinku ve Strašnicích, tréninky v pravidelných časech pro studenta vyhovující. Můžeme si tam nechávat výstroje a je tam parádní led a tělocvična s vybavením, kterou jsme začali využívat. Letos se k nám připojil fyzioterapeut Tomáš Hybner, který se o nás stará, jak po zdravotní, tak i kondiční stránce. Je tu snaha tým propojit s několika fakultami skrze různé obory, přes žurnalistiku, management až po trenérství, takže se student může seznámit s lidmi napříč obory.

Kde bys chtěl vidět univerzitní hokej za 5 let?

5 let? To je asi poměrně krátká doba, zvlášť po tom, co napáchal covid jak v samotné lize, které ubral rok, tak ve sportu obecně. Univerzitní hokej se postupně z batolete stává předškolákem, jsou položeny základy, které šlapou na jedničku a teď se pomalu přidávají další věci, které k hokeji patří, viz, jak týmy postupně začínají mít své skills trenéry, fyzioterapeuty, tréninky mimo led, komentované přenosy, lepší a lepší zázemí. Takže co bych univerzitnímu hokeji za těch 5 let přál hlavně, tak to, aby se tohle stávalo samozřejmostí ve všech týmech, kde vzniknou perfektní zázemí pro hraní hokeje na slušné úrovni a budoucí hráči se nebudou muset po střední škole rozhodovat, jestli hrát 2. ligu případně krajské soutěže, ale půjdou bez váhání do univerzitní ligy.

Ty už jsi matador v týmu UK. Jak dlouho ještě budeš studovat? A hodláš hrát až do konce svého studia?

No rádi si mě někteří známí dobírají označením „věčného studenta“ :D. Ale loni jsem po ročním průtahu úspěšně dokončil bakaláře z oboru Politologie a mezinárodní vztahy na FSV a letos nastoupil do 4. ročníku na Právnické fakultě. Takže necelé dva roky mě ještě minimálně čekají, přičemž navazující studium na FSV jsem silně zvažoval, ale prozatím jsem od něj upustil. A jak dlouho ještě budu hrát? Tak to je otázka, kterou jsem si letos začal sám pokládat. Asi bude záležet na souběhu okolností, jako je užitečnost pro tým, náročnost zakončení studia a nastalých skutečností v životě mimo hokej.

Jak se ti vlastně dařilo skloubit dva studijní obory na UK? Nehrozí třeba prodloužení studia a tím pádem i kariéry univerzitního hráče?

Upřímně během zkouškového období se ze mě pravidelně stával „antisociál“, ale jak je zřejmé z předchozích slov, tak jsem i přesto na FSV prodlužoval. To ale asi bylo spíš z lenosti sednout k bakalářské práci, která mě nakonec neskutečně bavila, a rád bych na ni v budoucnu navázal. Čímž jsem si udělal oslí můstek k Tvé podotázce. Na navazující magisterský obor Politologie jsem se přihlásil, ale nakonec jsem se do něj nezapsal, právě proto, že bych musel následně oba obory zakončovat současně, pokud bych nechtěl prodlužovat. Budu se teď tedy zejména soustředit na zvládnutí 4. ročníku na právech, během kterého se píšou klauzurní práce a dodělání restů ze třetího ročníku a pokud by se vše vydařilo, jak si představuji, tak silně uvažují o zapsání se do navazujícího studia na FSV, abych mohl navázat na práci okolo své bakalářky, což by mohlo ještě případně přidat nějakou tu sezónu, ale o tom už jsem mluvil.

V polovině listopadu vás čeká Hokejová Bitva v holešovické Tipsport areně. Jak probíhají přípravy na bitvu? Už se skládá tým?

Ano, ano. Už se složil realizační tým, který nám rozeslal pozvánky na výběrové tréninky a až se složí tým, tak je plánovaná i společná příprava na tenhle svátek nejen hokeje, ale zejména společenské kultury akademické obce v Praze. Věřím, že na Karlovce studuje v současnosti mnoho kvalitních hráčů a že z nich trenéři složí to nejlepší možné, aby Červená mánie po roční covidové pauze opět ovládla Prahu.

Ale už 30.10. nastupujete v Univerzitní lize proti nováčkovi Riders Pardubice. Jak se po nepodařeném utkání proti North Wings připravujete?

Nejlépe jak zareagovat na podobně nepovedená utkání je nevěsit hlavy, skočit zpátky do sedla a makat, což jsme v úterý přesně udělali. Řekli jsme si chyby a hurá do tréninkového procesu v podobě intenzivního tréninku na ledě a pak v posilovně.

V dresu Riders by měl nastoupit i váš bývalý spoluhráč a student UK v Hradci Králové Martin Maťátko. Už probíhá nějaké hecování?

Zatím je na východní frontě klid. Ale myslím si, že s blížícím se zápasem od nás ještě dostane verbálně naloženo.

Budete se na Maťase nějak speciálně zaměřovat?

Jako kluk je to šikovný, ale doufám a věřím, že budou mít Pardubice plné ruce práce spíše s našimi útočníky, takže by to nemělo být snad potřeba.

Toto utkání je i taková malá příprava na Winter Hockey Games, které se bude konat 9.12. ve Špindlerově Mlýně. Jak moc se těšíš na toto speciální utkání?

Myslím, že tu nebudu mluvit jen o svých pocitech, ale o pocitech celého týmu, že na takovou mimořádnou událost se každý musí těšit jako malý kluk. Vždyť hraní pod širým nebem připomíná hraní na rybníku, kde je to čistá radost ze sportu, který všichni hrajeme od mala, a ta medializace celé události tomu ještě více přidává na unikátnosti okamžiku, který každý sportovec na jakékoliv úrovní vyhledává.

Děkujeme za rozhovor.


Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři