Přesunout nahoru
po 8. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP
čt 11. 4. 2024, 18:00
UKP
AKA
po 15. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP

Engineers válí na ledě i v hledišti. Průměrná návštevnost překonává i 2. ligu

Pokud sledujete podrobně hokejové statistiky a články z aktuální sezóny, mohli jste si všimnout, že český hokej se po covidové pauze potýká s nepříjemnou záležitostí. A tou je úbytek fanoušků v hledišti. Průměrná návštěvnost klesá skrz všechny soutěže (čest výjimkám) a už tak těžce zkoušené kluby hledají možnosti, jak fanoušky na své stadiony opět nalákat a zalepit finanční ztráty. Opačná situace panuje u Engineers Prague. Evidentně natěšení fanoušci, nejen z řad studentů, vzali domácí utkání útokem. A Pražané i díky nim kralují v tabulce získaných bodů i v návštěvnosti. V té navíc válcují i většinu 2. ligy a nejeden tým z 1. ligy. To vše na maličkém stadionu Hvězdy Praha. Do konce roku navíc chystají i velké utkání v Edenu. Podaří se jim potvrdit pozitivní trend i tam?

O tom, že Engineers válcují své soupeře na ledě, a zatím s přehledem vedou tabulku Univerzitní ligy, už asi víte. Pojďme ale tentokrát odhlédnout od výsledků a podívat se na další důležitou statistiku - průměrnou návštěvnost na domácích zápasech.

Na první 4 domácí utkání Engineers dorazilo necelých 1500 fanoušků. A to i přes to, že dvě utkání startovala v neděli od 12 hodin. Tedy v čase, kdy je velká část studentů stále ještě mimo Prahu, a víkendové volno v průběhu babího léta vybízelo spíše k venkovním aktivitám. I tak dorazilo na obě utkání téměř 300 fanoušků. Na zápas s Plzní, který proběhl ve středu od 20:00 však už bylo vyprodáno a na tribuně na Hvězdě se tísnilo více než 500 fanoušků, kteří navíc svým fanděním vytvořili parádní atmosféru. Takovou, kterou by závidělo mnoho klubů z nižších soutěží. A tím se dostáváme ke srovnání návštěvnosti.

Jak už bylo zmíněno v nadpise, Engineers v návštěvnosti překonávají většinu klubů ve 2. lize. S průměrnou domácí návštěvností 359 diváků by tak například obsadili druhé místo v tabulce týmů 2. ligy skupiny Sever a to za Dvorem Králové (397). V této skupině 2. ligy najdeme hned několik tradičních hokejových měst jako je například Děčín (284) nebo Jablonec (238). Dále zde můžeme vidět pražské kolegy z Letňan (182), Hronov (314), Novou Paku (261) nebo Bílinu (126).

V tabulce skupiny Jih by Engineers (průměr 359 diváků) obsadili taktéž druhé místo. Tentokrát za Táborem, známou hokejovou baštou, která vládne statistikám návštěvnosti 2. ligy, a to dost výrazně (1027). Zbytek týmů se ale nachází opět pod Engineers a znovu tam najdeme poměrně známá hokejová města. Pojďme tentokrát popořadě – Havlíčkův Brod (320), Písek (307), Příbram (234), Cheb (232), Klatovy (197), Kobra Praha (104) a Řisuty (85).

Ve skupině Východ by se Engineers umístili přesně uprostřed. Moravská skupina však dlouhodobě vykazuje lepší návštěvnost, než skupiny z Čech. Na Moravě zkrátka 2. liga táhne víc. Lepší návštěvnost než Pražané mají aktuálně týmy Kopřivnice (744), Hodonína (447), Žďáru nad Sázavou (489) a Nového Jičína (452). O něco nižší počty poté Valašské Meziříčí (300), Velké Meziříčí (283), Opava (240) a Kometa Brno B (218). Jako poslední statistický bod ještě dodáme, že Engineers v průměrné domácí návštěvnosti poráží i dva celky Chance ligy – Kadaň (235) a Benátky nad Jizerou (204).

Solidní čísla si samozřejmě pochvaluje i vedení Engineers:

Marek Herna (PR manažer): „Samozřejmě jsme rádi, že fanoušci chodí v takovém počtu. Povedlo se nám vytvořit stabilní základnu fanoušků, kteří chodí na každé utkání, a k tomu celkem početný kotel. Na našem skromném stadionu vytváří parádní atmosféru a já jen doporučuji všem, aby se na některé utkání přišli podívat osobně. Pokaždé se snažíme vymyslet téma, v jehož duchu se zápas ponese. Chceme divákům nabídnout nějaký extra zážitek. Pro utkáná s Olomoucí jsme například zvolili téma odplaty, protože nás Hanáci porazili v semifinále přípravného Tipsport Uni Cupu. Pro fanoušky jsme nachystali masky a vypadalo to stylově. Naším cílem je, aby si fanoušci ten čas, který nám věnují, maximálně užili.“

Další možnost vidět Engineers v akci budete mít 21. listopadu, kdy na Hvězdě přivítají v "Technickém derby" tým VUT Cavaliers Brno. Utkání začně už v 11:30. Podrobnosti najdete na Facebooku. 

Pokud to v neděli nestihnete, máme pro vás ještě jeden tip. Engineers se 15. prosince na jedno utkání přesunou z Hvězdy do slávistického Edenu. Soupeřem v "BITVĚ V EDENU" jim budou Black Dogs z Českých Budějovic. Zapište si toto datum do kalendářu, u toho totiž rozhodně nemůžete chybět!

Vstupenky na obě utkání si můžete pořídit s předstihem online.

Zdroj statistik návštěvnosti: Hokej.cz


Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři