Přesunout nahoru
čt 11. 4. 2024, 18:00
UKP
AKA
po 15. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP

V souboji moravských univerzit zvítězila Olomouc vysoko 10:2 a připisuje si první výhru v letošní sezoně

V rámci sedmého kola letošního ročníku Univerzitní ligy se na zimním stadionu v Uničově utkala domácí olomoucká Univerzita Palackého proti brněnské Masarykově univerzitě. Olomoučtí hokejisté zvládli vyhrát svůj první zápas v sezoně ve velkém stylu v poměru 10:2 a odlepili se ode dna tabulky, na které spadli brněnští Kavalíři. Zápas byl speciální nejen výsledkem, ale také svým zapojením do celosvětové dobročinné akce Movember. Tým Univerzity Palackého věnuje výtěžek ze zápasu, ke kterému přidá příspěvky hráčů a realizačního týmu, na podporu boje proti rakovině varlat a prostaty.

Hráči se od prvního buly vůbec nešetřili a na ledě si nenechali ani kousek volného prostoru. Po několika méně nebezpečných pokusech na obou stranách poprvé udeřili v 5. minutě domácí. Během situace čtyři na čtyři dostal krásnou přihrávku do jízdy Lukáš Zmeškal. Olomoucký útočník vystřelil dobře mířenou ránu přes obránce, která skončila za zády brněnského brankáře a poslal domácí do jednobrankového vedení. Dobrá poziční obrana domácích a rychlé rozebírání a přistupování k hráčům druhého týmu a zároveň stabilní výkon brankáře Šoustala umožnila olomouckým hokejistům odskočit do dvoubrankového vedení již v první polovině první třetiny. Olomoučtí rychle zavezli kotouč do útočného pásma a David Rosecký využil špatné postavení hostující obrany a v čase 8:38 z dorážky zvýšil na 2:0. Nicméně v 16. minutě se poprvé radovali hosté. Obrana HC UP zapomněla na dva brněnské útočníky, Ondřeje Hanela a Tadeáše Jakubce, kteří si v situaci dva na jednoho poradili bravurně a druhý jmenovaný snížil po hezké přihrávce na 2:1. Domácí dokázali ještě v závěru první dvacetiminutovky odpovědět ve vlastním oslabení. V obranném pásmu HC UP se k puku dostal Filip Palička, nabral rychlost přes střední pásmo, dobře si pokryl puk tělem a překonal hostujícího brankáře prudkou střelou nad lapačku. Vrátil tak domácím dvoubrankové vedení a hráči šli do kabin za stavu 3:1. Diváci sledovali vyrovnanou první třetinu, nicméně domácí byli výrazně efektivnější v útoku, kdy z několika šancí dokázali třikrát skórovat.

Druhá třetina započala ve vyrovnaném duchu, oba týmy si opět vypracovaly počáteční šance. Olomoučtí hokejisté ale brzy odstartovali šestigólovou smršť, kterou dokonale zaskočili hostující Brňany. Ve 25. minutě obránce domácích Libor Janků zblokoval střelu a následně vyrazil do útoku. V situaci dva na jednoho přesným pasem našel volného Pavla Skopala, který ukázkovým bekhendovým blafákem zakončil a navýšil vedení na 4:1. Ve 30. minutě domácí využili nedůslednosti brněnské obrany. Filip Palička vypálil přesnou ránu z levého kruhu do prostoru nad lapačku bezmocného brněnského brankáře a přidal již pátou branku domácích. Hokejisté olomoucké univerzity se následně dokázali během sedmi minut prosadit ještě čtyřikrát, konkrétně se trefili Libor Šíp, Pavel Skopal, Mikuláš Rimmel a Libor Janků. Druhé dějství tak končilo za stavu 9:1 pro domácí. HC MUNI zažila hororovou třetinu a nedokázala najít recept na hru olomouckých. Naproti tomu domácím dokonale vycházela zvolená taktika aktivního hokeje a byli výrazně lepší ve všech aspektech hry.

Třetí třetina byla zahájena tvrdým hitem Mikuláše Rimmela na hostujícího hráče, který byl posouzen rozhodčími jako zásah do oblasti hlavy a krku. Brněnským se tak naskytla pětiminutová přesilovka. Šanci na případné vyrovnání, nebo alespoň snížení skóre, však hosté nevyužili. Naproti tomu domácí dokázali v 49:13 využít přesilovou hru pět na tři a Filip Palička zkompletoval hattrick. Hosté se však přeci jen dokázali ještě jednou prosadit. V 52. minutě ujeli dva brněnští útočníci za domácí obranu a v situaci dva na nikoho zakončil Jakub Voříšek a upravil skóre na konečných 10:2.

Olomoučtí hokejisté tak konečně navázali na své výkony z předsezónního Tipsport UNI Cupu a zaznamenali premiérové vítězství v lize. V dalším souboji v rámci Univerzitní ligy se hokejisté Univerzity Palackého utkají 15. listopadu v Českých Budějovicích proti tamním Black Dogs.

Autor: Martin Čeřovský

Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři