Přesunout nahoru
so 16. 3. 2024, 17:30
NWU
ENG
po 18. 3. 2024, 18:00
ENG
NWU
po 18. 3. 2024, 18:30
UKP
MUNI
čt 21. 3. 2024, 18:00
ENG
AKA
po 25. 3. 2024, 19:30
BDB
UKP
út 26. 3. 2024, 19:00
AKA
ENG
čt 28. 3. 2024, 18:30
UKP
BDB
čt 28. 3. 2024, 19:15
ENG
AKA
po 1. 4. 2024, 18:30
BDB
UKP

České derby: V souboji mezi Čechy a Moravou vyhrála Karlovka

V úterý se na ledě ostravské RT Torax Areny střetly zástupci univerzitních týmů z Čech a Moravy. Domácí celek BO Ostrava Vítkovice Steel vyzval před fanoušky tým UK Hockey Prague. Vítězem se stal hostující celek, který si po výhře 5:3 odvedl do české metropole tři body do tabulky.

Ostrava je známá svými akcemi spojenými s univerzitním hokejem. Téměř před měsícem bylo v RT Torax Areně k vidění derby mezi Ostravskou univerzitou a Vysokou Školou Báňskou - TUO, které se těšilo velkému zájmu ze strany fanoušků obou rivalů. V úterý 16. listopadu ale nešlo o souboj dvou ostravských univerzit, nýbrž o České derby, ve kterém tým z Moravy vyzval tým z Čech. Domácí BO Ostrava Vítkovice Steel hostili během předehrávky 11. kole Univerzitní ligy tým UK Hockey Prague

Od úvodní třetiny byl k vidění velmi svižný hokej. Tempo od prvních minut diktovali Ostravané, kteří si vytvořili během první periody nemálo šancí, zejména těch gólových. Domácí mohli otevřít skóre již ve druhé minutě, kdy po chybě v hostující obraně zahrozil Bernát. Ještě větší šanci dostal stejný hráč ve 13. minutě, kdy se Ostrava dostala do přečíslení dva na nikoho. Domácí útočník ale v koncovce zaváhal. To ale Ostravu nemuselo v první dvacetiminutovce vůbec mrzet.


Ve 14. minutě totiž domácí otevřeli skóre zápasu. Adamczyk po vlastním neúspěšném pokusu objel hostující klec a poslal přesný pas na brankoviště postaveného Vojtěcha Ševěčka, který se v koncovce nemýlil. První gól pobídl k fandění i diváky na tribunách a ti hnali Ostravu k navýšení. Domácí jejich pobízení vyslyšeli a svou aktivitu zužitkovali znovu v 18. minutě. Marek Kovalski byl ve svém zakončení mezi Balounovy nohy nekompromisní a poslal BOčko do dvoubrankového vedení.

Už to vypadalo, že domácí celek odejde po první třetině do kabiny se zaslouženým vedením, když pouhé tři sekundy do konce Ostrava inkasovala. O nepříjemný gól do šatny pro domácí se za Pražany postaral Jan Škoda, jenž svou přesnou trefou o levého mantinelu zacílil do pravého horního růžku Šindelkovy branky. Po první třetině tedy sice domácí odcházeli z ledu s náskokem, ale pouze jednobrankovým 2:1. O pauze po první dvacetiminutovce však nezůstala ledová plochá prázdná, jelikož si na ní střihli exhibiční utkání mladé hokejové naděje týmu RT TORAX Poruba. 


Poté, co žáčci porubského celku opustili led vystřídala roztomilost opět litá a tvrdá bitva univerzitních celků. Do druhé části hry lépe vstoupili hosté. Ve 24. minutě domácí nabídli Pražanům šanci na srovnání skóre v podobě přesilové hry, jíž celek Univerzity Karlovy rychle využil. Akce začala na modré čáře, kde střílel Jindra. Zdálo se, že má domácí gólman puk pod kontrolou, ale opak byl pravdou. Kotouč z pod jeho správů vyškrábl Čmejla, jenž jej poslal na Daniela Piskače. Zadák Univerzity Karlovy se v koncovce do prázdné brány nemýlil a za stavu 2:2 se začínalo od znova. Na svou stranu si ale ve druhé třetině přece jen utkání přiklonila Karlovka. Ve 29. minutě dostal svůj tým poprvé v zápase do vedení svou dělovkou mezi nohy Viktor Martínek.

Na Ostravanech byla k vidění nespokojenost, přidali na tempu a svoji, už tak aktivní a tvrdou hru, ještě přiostřili. Hosté se ale v prostřední části už zaskočit nechali. A tak se po prostřední třetině zápasu odcházelo do šaten opět s jednobrankovým vedení, tentokrát ale na straně hostů. Mezi fanoušky domácího celku ale i tak panovala dobrá atmosféra, která byla posilněna soutěží o auto na semestr od partnera Autolaros Speed. Možné bylo také vyhrát Redbull na semestr. 


Na co se ale domácí publikum těšilo byla rozhodně třetí část hry, do které domácí BOčko nastupovalo se ztrátou 2:3. Domácí podporovatelé ale v úvodu třetí periody mnoho důvodů radosti neměli. Univerzita Karlova šla totiž zkraje do tříbrankového vedení.  Nejprve ve 44. minutě navýšil na 4:2 nenápadnou střelou David Rudolph. Nedlouho na to, ve 46. minutě skóroval Oliver Glitta, jenž dostal v útočné třetině mnoho prostoru a prudkou střelou zápěstím zakončil do horní části Šindelkovy branky. Byli to však nakonec domácí, kdo měl za dobře rozehraným zápasem poslední slovo.

Ostrava se snažila o snížení a případné dorovnání zápasu, ale zmohla už jen na úpravu skóre na konečných 3:5. O třetí zásah domácích se v 52. minutě postaral ránou od modré čáry nad lapačku Balouna Dominik Pawliczek. Přesto, že Ostrava po vstřelení gólu zarputile tlačila, nepodařilo se jí s vývojem utkání už nic udělat. Tým UK Hockey Prague se hlavně po dobře odehrané druhé třetině zasloužil o vítězství a o tři body do tabulky. 


Po skončení zápasu, kterému v porubském aréně přihlíželo 1786 diváků byl ještě předán šek s částkou 36 tisíc korun. Tato suma byla vybrána ze vstupného (každý návštěvník Českého derby přispěl 10 Kč), z prodaných piv (3 Kč z každého piva), a také z prodeje dresů ze sezóny 2019/20. Na příspěvku se podílel také domácí kotel.

Celý výtěžek byl předán Alexovi, studentovi Vysoké Školy Báňské - Technické univerzity Ostrava, jenž se vždy podílel na chodu kotle, tvorbě transparentů a chore a byl jednou z hlavních tváří fanoušků. 

Autor: Alena Ryšavá

Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři