Přesunout nahoru
so 16. 3. 2024, 17:30
NWU
ENG
po 18. 3. 2024, 18:00
ENG
NWU
po 18. 3. 2024, 18:30
UKP
MUNI
čt 21. 3. 2024, 18:00
ENG
AKA
po 25. 3. 2024, 19:30
BDB
UKP
út 26. 3. 2024, 19:00
AKA
ENG
čt 28. 3. 2024, 18:30
UKP
BDB
čt 28. 3. 2024, 19:15
ENG
AKA
po 1. 4. 2024, 18:30
BDB
UKP

Po každém odehraném kotouči jsem čekal ránu

Jak vypadá hokej za velkou louží? Václav Maršík si vyzkoušel led v New Yorku a nyní je posilou Riders.

Jak si se dostal k hokeji?

Můj táta mě vzal bruslit poprvé ve třech letech a brusle už mi tak nějak zůstaly. Hokej jsem začal hrát ve čtyřech letech v Náchodě. Tam jsem byl od školičky do šesté třídy, poté jsem odešel hrát do Hradce Králové, kde jsem hrál do juniorů.

V Náchodě nyní působím také jako trenér, na starost mám 3. třídy. Mám trenérskou licenci B a za rok bych chtěl jít studovat licenci A, která je vlastně nejvyšší trenérskou licencí.

Co tě přivedlo do Riders?

Studuji na učitele tělesné výchovy a základů společenských věd na univerzitě v Hradci Králové, na těláku se potkávám s Vojtou Faltysem, který za Riders hraje. Univerzitní liga mě hodně lákala, a tak jsem se ho zeptal, zda by o mě byl zájem, no a tak jsem tady.

Hrál si v Americe za P.A.L. Junior Islanders, jak vypadala soutěž, v čem tě to posunulo dál?

Do Ameriky jsem se dostal přes jednoho agenta z Kanady. Hrál jsem v New Yorku na Long Islandu, ale na zápasy jsme jezdili klidně 10 hodin. Třeba do Bostonu to byla docela projížďka. Naučil jsem se anglicky, protože mě to donutilo mluvit. Tréninky byly delší než v Čechách a více se rozvíjely individuální dovednosti. Hra byla vždy dost tvrdá, po každém odehraném kotouči jsem čekal ránu, i na trénincích se hrálo tvrdě. Hráči v USA se snaží za každou cenu předvést, aby dostali stipendium na univerzitu. Někteří kluci mi dokonce říkali, že hrají hokej jenom aby dostali stipendium a nemuseli za to studium platit tolik.

Máš porovnání více soutěží, jak bys hodnotil celkově naši univerzitní ligu?

Věřím, že má univerzitní hokej velkou budoucnost. Univerzitní liga je velmi kvalitní soutěž a dost se podobá té, co jsem hrál v Americe. Hráči se snaží hrát hodně na puku a dost si dovolí. Myslím si, že úroveň této soutěže jenom poroste a bude více a více atraktivní.

Jsem velmi mile překvapen, kolik lidí se chodí na univerzitní hokej dívat, a to nejen v Pardubicích. Atmosféra na domácích zápasech byla parádní a až se to dostane víc do povědomí lidí z Pardubic, tak to bude ještě lepší. Ještě než jsem odjel do Ameriky, hrál jsem poslední univerzitní derby, vzhledem k tomu, že jsem studentem UHK, tak za Hradec, ale ta akce byla něco úžasného. Přišlo přes 2000 lidí, a to vlastně ani nebylo v rámci univerzitní ligy. Je škoda, že v letošním roce to na nějaké to východočeské univerzitní derby moc nevypadá, ale třeba to dopadne a bude to i více propagované.


Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři