Přesunout nahoru
po 8. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP
čt 11. 4. 2024, 18:00
UKP
AKA
po 15. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP

Přestřelka pro Olomouc, HC Univerzita Palackého si připsala cenné vítězství nad Riders a odlepila se ode dna tabulky!

Pondělní zápas 11. kola byl pro trápící se Olomouc klíčový. Do Uničova, na domácí stadion HC Univerzita Palackého v Olomouci, dorazili pardubičtí Riders. Olomouckým se letos zatím moc nedařilo, jedinou výhru si připsali proti MUNI a pohled na chvost tabulky nebyl příliš lichotivý. Domácí, kteří v zápase skoro 50 minut prohrávali, ale nakonec díky bojovnému výkonu získali v pondělním klání důležité vítězství za tři body. V přestřelce udolali Riders 6:5 a odlepili se ode dna tabulky, kde nechali brněnské Cavaliers.

Pondělní utkání zprvu vypadalo na to, že to nebyli Pardubičtí, kdo musel absolvovat dlouhou cestu do Uničova, ale že takzvaně „v autobuse" zůstali domácí. Hosté se od prvních minut představovali náporem a aktivitou. Olomoučtí jim nestačili a byli v úvodu první dvacetiminutovky často pod tlakem. To, že byli Riders lepším týmem a určovali tempo hry, se promítlo i na skóre. V 8. minutě jeden z domácích obránců naservíroval nechtěně kotouč na hůl Hebka, který přihrál na Josefa Hejného, jenž postrestal minelu domácích a vstřelil první branku utkání. Po tomto gólu Pardubice jen přidaly do kroku a ještě zvýšily tempo zápasu. Ve velkém úseku první třetiny byly jasně dominantnějším celkem, a to vedlo k navýšení. V 15. minutě vystřihl pohlednou akci Lukáš Bezděk. Hostující obránce vybojoval kotouč v rohu útočného pásma, prošel mezi dvěma zadáky Olomouce, vyjel si do ideální pozice ke střelbě a překonal Šoustala. 

V momentě, kdy šel hostující celek do dvoubrankového vedení, zvýšili domácí tempo hry a za Vaňkem zvonila tyč po ráně Fojtáška. Zanedlouho poté přišla i první, kontaktní, branka Olomouce. V 17. minutě se ze středu kluziště, kolem hostujícího zadáka, do prostoru brankoviště dostal Lukáš Zmeškal, který zakončil mezi betony brankáře Pardubic. To ale nebylo z gólů v první části hry vše. Riders totiž znovu odskočili do dvoubrankového vedení. V 19. minutě obehrál Stolín dva hráče Olomouce a nahrál na modrou čáru Janu Vackovi, jenž pálil směrem na branku. Střela se nešťastně odrazila od domácího hráče a zamířila do branky Šoustala. Po tomto smolném gólu pro domácí vedl po první siréně tým pardubické univerzity 3:1.


Druhá část hry začala z pozvolna. Větší aktivita byla k vidění až v její polovině, kdy se domácí HC Univerzita Palackého představila četnými akcemi. Domácích byl v jeden moment plný led a Pardubice netušily, co si počít. Ve 34. minutě nejprve hrozil v oslabení Rimmel, jenž svou akci v koncovce překombinoval. O pár sekund později ale Olomouc přece jen snížila. O branku na 2:3 v početní nevýhodě se svou přesnou tečí postaral Pavel Skopal. V prostřední části zápasu se hra značně přiostřila, kromě svižného hokeje bylo k vidění pár potyček a šarvátek. Další gól už ale tento díl hry nenabídl. 

O vítězi utkání rozhodla závěrečná třetina zápasu. Hned zkraje, konkrétně ve 41. minutě, se prosadili hosté. Po důrazné hře na modré čáře se Lukáš Hebek vydal do souboje s domácími, obstál a povedlo se mu navíc bekhendem zakončit mezi betony strážce domácí klece. Pardubice opět vedly o dvě branky a netrvalo dlouho a jejich náskok se ještě o gól zvýšil. Ve 43. minutě padl za záda Šoustala vlastní gól. Autorem branky byl označen Marek Landman. Landman se pokoušel zavézt puk do brankoviště domácích, kotouč mu sjel z čepele a jeden z domácích si jej nedopatřením umístil do branky. Olomoucký gólman se v tu dobu přesouval a nebyl schopen na nečekanou situaci zareagovat. V tento moment vedli Riders už 5:2, ale Olomouc nepropadla panice, právě naopak, domácí se rozhodli, že stůj co stůj o další vítězství nepřijdou. 


Ve 45. minutě snížili domácí na 3:5. Z přečíslení čtyři na dva se prosadil z pravého kruhu přesnou ranou David Rosecký. Riders byli značně nespokojeni s opětovným změnšováním svého náskoku ve skóre. Pardubice si chtěly pojistit vedení a o chvíli později unikal na Šoustala Landman, tomu se ale další branku přidat nepovedlo. Naopak ve 49. minutě opět zaúřadovala HC UP. Další kontaktní branku v zápase vstřelil Lukáš Zmeškal. Celá akce začala u Hajšmana, jehož střela nebyla přesná, odrazila se pouze od mantinelu, ale dopadla na čepel Zmeškala, který z ostrého úhlu překonal Vaňka. Bylo vidět, že domácí stojí o srovnání, po kterém ve třetí části hry ustavičně volali a ono nakonec přece jen přišlo.

V 53. minutě se bezprostředně po buly ujal kotouče Mikuláš Rimmel, který pálil na milimetry přesně do  horního rohu branky a srovnal stav zápasu na 5:5. Nebyla to ale remíza, s čím se chtěli Olomoučtí spokojit. V 56. minutě nastal obrat. Opět se trefil Mikuláš Rimmel, jenž udělal tečku za brankami, se kterými se během pondělního souboje roztrhl pytel. Pardubice se ještě snažily, seč mohly, nenechat na Moravě všechny body, na které během celého zápasu samy sahaly. Riders uzamkli domácí v posledních minutách v pásmu, nejvíce zahrozil Maťátko. Olomouc si už ale tento zápas pohlídala. Po divoké přestřelce porazila pardubické Riders 6:5 a odlepila se tímto krokem ode dna tabulky, kde za sebou nechala brněnské Cavaliers.


Autor: Alena Ryšavá

Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři