Přesunout nahoru
po 8. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP
čt 11. 4. 2024, 18:00
UKP
AKA
po 15. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP

Winter Classic: Olomouc si proti Kavalírům otevřela střelnici

V neděli se stal Zimní stadion v Rýmařově dějištěm univerzitního Winter Classic. Pod širým nebem se utkaly celky HC Univerzita Palackého v Olomouci a VUT Cavaliers Brno. Z netradičního souboje týmů ze dna tabulky vzešel zcela jasný vítěz. Venkovní bitvu ovládla Olomouc, která soupeři nasázela jedenáct branek.

Univerzitní klání pod širým nebem nepřineslo v první dvacetiminutovce strhující hokejovou podívanou. Jistou roli měl možná fakt, že oba celky nebyly zvyklé na zápolení na venkovní ledové ploše a musely se s kluzištěm v Rýmařově sžít. I z toho mohlo pramenit mnoho chyb a nepřesností, které celky v první periodě vytvořily. O poznání aktivnější a jistější v sedle byla Univerzita Palackého, která po první části hry vedla zásluhou jediného hráče 2:0. O první i druhou přesnou trefu do sítě Cavaliers se postaral Lukáš Zmeškal.

První branka padla v 5. minutě zápasu. Po střele Rimmela vypadl hostujícímu brankáři kotouč a dostal se přímo na čepel Zmeškala, kterému se sice napoprvé nepodařilo puk zpracovat, ale dokázal vymyslet alternativu. Objel branku a zasunul puk za brankovou čáru. Rovněž jeho zásluhou vedla Olomouc ve 13. minutě 2:0. Tentokrát šlo o hodně kuriózní akci. Jeden z olomouckých zadáků vyslal do úniku Zmeškala, nahrávka byla však příliš dlouhá a forvard Olomouce na ni neměl šanci dosáhnout. V tento moment vycítil potřebu zasáhnout do hry hostující gólman Burian, jenž vystartoval směrem ke kotouči. Zmeškal však natáhl krok, byl u kotouče rychleji a poslal jej mezi nohama brankáře hostů přímo do zcela odkryté brány. Cavaliers měli největší šanci na snížení náskoku Hanáků těsně před koncem první třetiny, kdy se z pravého kruhu pokoušel prosadit vysoký obránce Pernický. Po jeho ráně nastal v brankovišti Olomouce zmatek, který ale uklidnil domácí gólman.


Do druhé třetiny vstoupili Hanáci v oslabení, ve kterém předvedli skvělou defenzivní práci, a navíc si připsali i třetí branku. Kropáč nejprve narušil rozehrávku hostů, díky tomu se puk dostal na modrou čáru k Filipovi Paličkovi, který využil zmatku v  brněnské obraně a projel do brejku, ve kterém přesným zásahem vyzrál nad Burianem. Po této trefě následovala série nepříliš povedených hokejových momentů, kterou ve 27. minutě přerušil svým zásahem Pavel Skopal. Skopal hrozil pár sekund před svou trefou v přesilové hře, tehdy mu ještě Burian dokázal vzdorovat, poté již na olomouckého produktivního forvarda nestačil. Skopal se z ničeho nic zjevil osamocen za obránci Brňanů a zvýšil náskok Hanáků na čtyřbrankový. 

Po čtvrtém zásahu Olomouce vzplály na ledové ploše emoce, proběhla bitka. Po měření si fyzických sil se v hokejových dovednostech představovali opět Hanáci. Univerzita Palackého si vytvořila několik dalších šancí na pátou branku, ta se nakonec ve 35. minutě stala dílem Davida Roseckého. Rosecký se dostal ke kotouči, který unikl zadákům Cavaliers při rozehrávce, vybruslil si do výborné střelecké pozice a popáté překonal Buriana. K navýšení na 6:0 mohlo dojít vzápětí. Po faulu hostů bylo nařízeno trestné střílení. Exekutor Pavel Skopal však možnosti nevyužil.


Šestá přesná trefa ale přece jen přišla. Na sklonku druhé části zápasu se v početní nevýhodě prosadil Filip Malý. Na brance se neúmyslně podílel maskovaný muž hostů. Burian chtěl pomoct svým spoluhráčům s rozehrávkou, dostal se ale pod tlak a nahrál puk na hůl soupeře, který měl v koncovce jednoduchou práci. Po čtyřiceti minutách vedla Univerzita Palackého nad Cavaliers 6:0. 

Hned ze startu třetí třetiny vytvořil Zmeškal, který mohl zkompletovat hattrick, šanci na navýšení. Proti jeho průniku a střele od pravého mantinelu Burian pohotově zasáhl. Sedmé brance ale přesto hostující gólman neunikl. O pár sekund později se ihned po vhazování prosadil již podruhé Filip Palička.


Na 8:0 mohli Hanáci zvyšovat hned ve třech případech, využili až poslední nabídky. Nejprve šli do přečíslení dva na nula Skopal s Paličkou, druhý jmenovaný vystřelil na Buriana, následně musel ještě hostující gólman čelit sérii dorážek z hokejek Olomouce, situaci ale uhasil. O necelou minutu později vzniklo přečíslení dva na jednoho, které řídil Cach, i tentokrát zmařil šanci na zvýšení stavu Olomouce Burian. Ve 46. minutě už ale kapituloval a dovolil Olomouci osmý gól. Osmá branka Univerzity Palackého byla pohlednou samostatnou akcí v režii Jana Kropáče, který se protáhl zadními řadami hostů, pronikl do pásma a následně vymetl svou dělovkou růžek brněnské klece. 

Ve třetí třetině se hrálo jen a pouze na jednu branku. A Olomouc nebyla s osmi přesnými zásahy spokojena, a tak druhý gól v utkání přidal i Pavel Skopal, který navýšil na 9:0. Skopal se dostal do úniku, naznačil rameny a následně vyzrál na Buriana střelou mezi betony. Pár minut na to mohli své statistiky vylepšit Kropáč se Skopalem, jejich akce však rozezněla pouze tyč hostující branky.


O desátou branku se postaral symbolicky až Filip Palička, který touto trefou zkompletoval hattrick. Palička obdržel přesný pas přes celé hřiště a v úniku překonal Buriana. Na deseti kouskách se však skóre nezastavilo. Tečku za nadílkou pro Kavalíry totiž udělal Jan Kropáč, který dorazil kotouč po střele ze samostatného úniku mimo dosah Buriana. 

HC Univerzita Palackého rozstřílela během rýmařovského univerzitního Winter Classic VUT Cavaliers Brno 11:0! Z nevšedního zápasu pod širou oblohou si Hanáci odnáší tři cenné body a svého nedělního soupeře opouští na úplném chvostu tabulky.

Autor: Alena Ryšavá

Foto: Hana Řezníčková

Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři