Přesunout nahoru

V souboji oranžových pásek zvítězili olomoučtí a připisují si čtvrtou výhru v řadě!

Po speciálním zápase pod širým nebem se tým HC Univerzita Palackého v Olomouci vrátil zpět na domácí uničovský stadion. Opět se ale nejednalo o běžný zápas. Utkání se odehrálo v rámci akce O Kapku lepší hokej, která má za cíl podpořit pacienty trpící poruchou krvetvorby. Barvou celého projektu je oranžová, proto hráči nastoupili s oranžovými páskami na holích.

Zápas začal opatrně z obou stran. Nicméně u olomouckých se pomalejší start dal očekávat, vzhledem k tomu že tým hrál druhý zápas ve dvou dnech. Proto bylo trochu nečekané, že jako první skórovali domácí. Obrana Akademiků trestuhodně zapomněla na volného Dominika Cacha, který dostal ideální přihrávku na střelu z voleje a nemýlil se. O několik minut později se ve vlastním oslabení dostal do brejku Libor Janků, nicméně neproměnil a následně nešťastně narazil obličejem do tvrzeného skla. Olomoucký obránce byl naštěstí jen otřesen a na střídačku odjel po svých. Od poloviny první třetiny jsme byli svědky vyhrocených momentů před domácí klecí, dokonce se strhla potyčka. Na tu rázně reagovala hlavní rozhodčí, která udělila celkem čtyři tresty, po dvou na obou stranách, do konce utkání. Dala tak najevo, že žádné další podobné šarvátky nebude trpět. Hráči po zbytek prvního dějství krotili své emoce a dohráli třetinu v klidnějším duchu.

Druhou periodu zahájili domácí nejlépe jak mohli, tedy gólem. Zdeněk Formánek vyslal nenápadnou střelu přes obránce, která nakonec skončila za zády plzeňského gólmana. Ve druhé třetině hrály oba týmy vyrovnaný hokej, nicméně na olomouckých byla vidět o něco větší pohoda. Hosté museli vyvinout velkou snahu, aby se dostali k Šoustalově brance, zatímco domácí jednoduše pronikali středním pásmem. Úsilí se ale Akademikům nakonec vyplatilo. V situaci dva na dva byla obrana domácích příliš statická a plzeňští si dokázali svou dynamikou vytvořit šanci, kterou nakonec po několika odrazech dostal do branky Jakub Švec a snížil stav utkání na 2:1. Olomoučtí tak doplatili na svá častá vyloučení a v celkově již pátém oslabení inkasovali branku. Po vstřelené brance se hosté opět dostali do zápasu a jejich hra vypadala výrazně lépe. Naproti tomu olomoučtí byli jako opaření a nedařilo se jim dostávat do šancí tak jednoduše, jako doposud.

Poslední dějství začalo vlažně, nicméně hned z první větší šance udeřili domácí. Lukáš Zmeškal vybojoval puk ve středním pásmu a vytvořil tak situaci dva na jednoho. Zmeškal zvolil střelu, kterou si následně sám dorazil a navýšil vedení domácích na dvě branky. Po gólu zakládala Olomouc svou hru především na obraně. Zkušeně si hlídali vedení a Akademici nemohli najít recept na pevnou olomouckou defenzivu. Domácí často vyráželi do útoku právě ze zajištěné obrany, případně dokázali zahrozit i samostatným únikem. Ke konci utkání se již Akademici jevili bezradně a ke zvratu v utkání jim nepomohlo ani odvolání brankáře a následná hra v šesti. Na konečných 4:1 upravoval do odkryté klece Filip Palička. Důležitou součástí olomouckého triumfu byl brankář Michal Šoustal, který předvedl skutečně nadstandardní výkon a nebýt jeho, skóre mohlo vypadat naprosto odlišně.

Olomoučtí tak po včerejší kanonádě v Rýmařově zvládli i utkání proti Akademikům a zatím zvládají svůj nabitý program na výbornou. Svou kvalitu mohou potvrdit v Plzni hned ve středu 2. února, kdy se v utkají opět s Akademiky.

Autor: Martin Čeřovský

Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři