Přesunout nahoru

Každé utkání hrajeme, jako by to bylo play-off, říká střelec UK Filip Čmjela

Týmu Univerzity Karlovy se letošní sezonu opravdu daří. A povedené období prožívá i útočník s číslem sedmnáct na zádech Filip Čmejla, který jede s UK na vítězné vlně. Zeptali jsme se jej na tajemství jejich úspěchu, jaké to je jít do zápasu s vědomím, že můžou prodloužit sérii vítězství, na Derby o krále Prahy a na to, jak vidí šance svého týmu v závěru základní části a následném play-off.

Filipe, máte deset výher v řadě, čím to je, že se vám takhle daří?

Upřímně, ani nevím kdy to začalo. Ale myslím, že to je tím, že jsme si spolu v týmu všichni sedli. Máme dobře poskládaný lajny, takže se podle mě dobře doplňujeme. Dobře se doplnily obranné řady v létě. Hrajeme hodně útočný hokej a vyhovuje nám to. Nemáme vyloženě žádného top střelce, ale góly dává víc kluků. Máme super partu a každé utkání si ohromně užíváme, jsme uvolnění a daří se nám dávat góly.

Tobě se po novém roce skutečně daří. V posledních čtyřech utkáních jsi zaznamenal 11 bodů a 6 gólů, zatímco v předchozím průběhu sezony jsi vstřelil pouze jednu branku. Je to tím „Céčkem“ na dresu, které jsi převzal po zraněném Klingim?

Céčkem to určitě není. (culí se) Spíše jsem začal více střílet, ze všech pozic se tlačit do branky a jít tomu štěstí trochu naproti. Vůbec si nestěžuji. Je to fajn, když to tam padá. Doufám, že jsem to nezakřikl. (smích)

Navíc jsi takový žolík. Jednou hraješ ve třetí řadě, potom v první a v posledním utkání jsi nastoupil s Vikym a Gillettem (V.Martínek a Oli Glitta pozn. red.) a vypadá to, jako by ti to vůbec nevadilo, že dokážeš hrát s kýmkoliv. Je to tak?

Je pravda, že snad pokaždé hraji s jinými spoluhráči. Teď jsem hrál po novém roce tři utkání v první lajně s Volfíkem a Rudym. S nimi se hraje parádně. Volfík perfektně drží puk a na Rudyho je spoleh, že to zodpovědně odmaká dozadu. S Gillettem a Viktorem jsem hrál teď úplně poprvé. Bylo to fajn. Hrálo se mi s nimi opravdu dobře. Hezky jsme si vyhověli. Sedli jsme si a řekli, jak budeme hrát a drželi jsme se toho. Nakonec jsme se podepsali pod tři branky našeho týmu.

Proti Engineers to byl asi nejočekávanější duel téhle sezony. Vzájemná střetnutí jsou vždy velmi vypjatá a mezi oběma týmy panuje obrovská rivalita. Připravovali jste se nějak speciálně na toto utkání?

Na tohle utkání jsme se všichni hodně těšili. Dlouho se odkládalo. Na sociálních sítích jela dlouho kampaň a bylo to hodně vyhajpovaný. Navíc to jsou Inženýři, proti nim chce každý vyhrát, protože je všichni v lize berou jako TOP tým. Věděli jsme, že to bude těžký utkání. Navíc, když tam bylo tolik diváků. Vlastně plná Hvězda. Ale, neřekl bych, že bychom k tomu přistupovali nějak jinak. Připravovali jsme se stejně na jakékoliv jiné utkání, ale rozhodně jsme chtěli vyhrát. To ostatně chceme pokaždé.

Jak se ti líbila atmosféra na utkání?

Bylo to super. Atmosféra byla úplně TOP Strašně jsem si to užil. Ještě dva dny jsem se probouzel s úsměvem na tváři, při vědomí, že jsme ty Inženýry porazili. A smekám před studenty, kteří se v rámci praxe podíleli na organizaci utkání. Odvedli parádní praci. 

Tím jste zaokrouhlili počet vítězství v řadě na deset. Není to trochu svazující, jít do každého utkání s vědomím, že máte za sebou dlouhou sérii a chcete ji prodloužit?

Přesně o tomhle jsme se před Derby bavili s Rudym. Že teď takhle vyhráváme a pak přijde první kolo play-off a může se to zaseknout, tak abychom se z toho nepo…. . Ale já to takhle vůbec nevnímám. Neberu to jako sérii vítězství a jdu zápas od zápasu. Zatím nás to, podle mě, vůbec nesvazuje. Už jsme si na to zvykli. (smích) Spíš si myslím, že nám to dodává větší sebevědomí. Že si věříme a hrajeme v pohodě.

Napadlo tě před sezonou, že by to mohlo takhle vypadat, že bystě mohli být takhle nahoře?

Je pravda, že jsem hrozně chtěl, aby se nám zadařilo. První sezona v univerzitní lize byla jako na houpačce. Všichni od nás očekávali nějaký výsledek, ale úplně se to nepodařilo. I když jsme šli postupně nahoru. Ale vůbec jsem si nemyslel, že se nám bude takhle dařit. Když se podívám na tabulku, tak jsme aktuálně na špici a máme hodně vstřelených gólů. Vlastně o dvacet víc než druzí v pořadí. To podle mě nečekal nikdo z kluků v týmu.

Vnímáš váš tým jako favorita soutěže? Nebo že máte teď takový terč na sobě?

Určitě se vnímáme jako jeden z favoritů, ale vůbec to neřešíme a jdeme krok za krokem. Myslím, že nás tak ostatní týmy pomalu začínají vnímat. Nebo asi jsme se už zařadili do okruhu největších favoritů společně s Engineers a Black Dogs, od kterých se ten úspěch očekává. Myslím si, že třeba Engineers mají pořád nálepku toho nejvíc TOP týmu a mají z nich všichni respekt. Trochu jsem se bál, aby se přílišný respekt neprojevil i u našich kluků v Derby. Abychom hráli sebevědomě a diktovali tempo hry. Což si myslím, že se podařilo.

Teď vás čekají poslední čtyři utkání před play-off. Navíc proti velmi silným soupeřům MUNI, Black Dogs, nepříjemnou Plzní a odvetné utkání s Engineers. Když se podíváš na tyhle soupeře, myslíš, že dokážete udržet sérii vítězství?

Doufám, že jo. Všechno to budou vyrovnaná utkání. Masaryčka šla teď hodně nahoru, Akademici jsou takoví „hajzlíci“ a s Black Dogs a Engineers to jsou vždy super zápasy, hodně vyrovnané. Myslím, že to je dobrá příprava na play-off. I když hrajeme v podstatě každé utkání, jako by to bylo play-off. Ale je lepší končit těžkými zápasy než s lehkými soupeři a pak vlétnout do vyřazovacích bojů nerozehraní. Hlavně ten poslední s Engineers. Ten má vždy parametry play-off. Není na nic čas. Nemáš ani milimetr prostoru a rozhodují maličkosti a je to dřina, dřina, dřina. Každé střídání.

V případě, že si budete moct volit vysoko soupeře do play-off, máš nějaký vybraný tým, proti kterému bys chtěl nastoupit v prvním kole?

To je hodně těžké. Liga je letos ohromně vyrovnaná. Všichni soupeři jsou nepříjemní. A každý může porazit každého. A v play-off to platí dvojnásob. Navíc mi přijde, že proti pražským týmům se každý vyhecuje trochu víc. O to to bude těžší.

Na závěr trochu z jiného soudku. Už píšeš bakalářku?

Dneska jsem si zrovna říkal, že tenhle týden začnu. Že už musím. Havča už taky začal. Sice má napsanou jen titulní stránku, ale pořád toho má víc než já. Tak mě trochu vyhecoval. (smích) Už se k tomu musím dokopat.


Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři