Přesunout nahoru

Vyrovnanou bitvu Olomouce s Engineers rozhodlo až prodloužení, dva body putovaly do hlavního města

V pondělí vyzvalo mužstvo HC Univerzita Palackého v Olomouci na svém ledě tým Engineers Prague. Olomouci se na začátku nového kalendářního roku dařilo, ze čtyř zápasů prohrála pouze jeden a na své výsledky chtěla navázat i v boji s inženýry. Pražský celek, kterému se naopak úvod kalendářního roku nepovedl, tahal po většinu zápasu za kratší konec, v závěrečné fázi střetnutí ale srovnal krok i skóre a poslal utkání do prodloužení. V tom měli naopak inženýři hlavní slovo a Hanákům zůstal na vlastní půdě pouze jeden bod. Olomouc podlehla Engineers 2:3.

V úvodní třetině zápasu byla aktivnější domácí Univerzita Palackého. Olomouc si vytvářela šance, držela se na kotouči a hrozila svými střelami. Hosté se ke slovu dostávali hlavně v oslabeních, která byla v úvodní dvacetiminutovce hned tři. Hanáci ale důsledně bránili a přesto, že se díky hrám v početní nevýhodě srovnal krok mužstev, nedošlo k tomu, že by inženýři mohli jít v utkání do vedení. Zato domácí proměnili jednu ze svých šancí. V 11. minutě otevřel skóre zápasu po přesné přihrávce z hole Matušky Filip Palička, který vymetl pavučiny v levém rohu branky Maštalířského. Po úvodní třetině tedy do kabin odcházeli spokojenější domácí. 

Druhá část zápasu byla z jejího úvodu opět v režii domácích. Na Maštalířského se hnal skoro osamocený Skopal, který byl faulován a následně domácí hráli přesilovku. V početní výhodě Maštalířského několikrát vyzkoušeli od modré čáry Palička s Matuškou, ani jeden pokus se neuchytil. O pár minut později se jako nebezpečný ukázal hostující Blažek, který pálil z dobré pozice z mezikruží, Šoustal měl situaci pod kontrolou. Následně platilo ono pravidlo: nedáš, dostaneš. Po neproměněné šanci Engineers, šla domácí univerzita do dvoubrankového vedení. O to se postaral svou akcí ve 30. minutě Dominik Cach. Cach projel do útočné třetiny, vybruslil si do středu pásma, byl podporován svými spoluhráči, ale nakonec vzal situaci na sebe a zakončil do horní části branky. 


Po zvýšení náskoku domácích začali Engineers tlačit. Drželi Hanáky pod tlakem, který způsobovala i četná zakázaná uvolnění. Opět hrozil hostující Blažek, jehož střelu od modré bravurně zlikvidoval Šoustal. Snahy Pražanů o snížení se ale nakonec naplnily ve 35. minutě. Po delším úseku, kdy byli hosté aktivnější, obdržel přihrávku od pravého mantinelu do mezikruží Tomáš Březina, který bekhendem poslal puk mezi betony domácího strážce klece. Kontaktní branka inženýry nabudila. Hostující tým se snažil do konce druhé části srovnat skóre zápasu. Nebezpeční byli Vopat s Najmanem, jejich snahy však vycházely naprázdno, jelikož domácí tlaku vzdorovali a v bráně se činil Šoustal. I po druhém třetině to tedy byli domácí, kdo docházel do šatny s jednobrankovým vedením. 

Hned v úvodu třetí třetiny se snažil projet do brejku hostující Raiterman, jeho snaha byla zapuzena dvěma domácími beky. Následně měli Engineers velkou šanci na srovnání, když uzamkli domácí v pásmu a po kombinaci rozhýbali domácího maskovaného muže. Fiala mohl zakončovat téměř do prázdné branky, jelikož Šoustal byl odklouzaný na opačné straně své svatyně. Hostující útočník klec netrefil. Stejný hráč unikal pár sekund poté osamocen na brankáře domácích, byl faulován, ale zakončil, a tak byla hostům nabídnuta přesilová hra. Tato možnost byla využita v 51. minutě, inženýři srovnali na 2:2. Blažek vystřelil od modré čáry a trajektorie jeho střely byla na brankovišti ještě přesně usměrněna Lukášem Spurným. Po této brance hosté vzali otěže střetnutí do svých rukou a domácí se museli hlavně bránit. Engineers měli zájem zápas rozhodnout na svou stranu ještě v základní hrací době, kdy měl další gólovou šanci Vopat. Univerzita Palackého ale všechny snahy Pražanů zlikvidovala a nenechala si body z dobře rozjetého zápasu uniknout. Skóre bylo po základní hrací době vyrovnané 2:2 a o osudu zápasu muselo rozhodnout prodloužení. 


V prodloužení byli jasně dominantnějším celkem hosté. Inženýři se mimo jiné dostali do samostatného úniku, který zastavili domácí na hranici pravidel a bylo nařízeno trestné střílení. Nájezd provedl Blažek, který si však na dobře bruslícího Šoustala nepřišel. Ačkoli to Blažkovi nevyšlo, ohrožoval domácí klec se svými spoluhráči i nadále a snaha přinesla své ovoce. V 64. minutě vyslal Fiala do jízdy Lukáše Spurného, který svou druhou trefou v zápase zajistil Engineers vytoužený bod navíc.

HC Univerzita Palackého v Olomouci nakonec z dobře rozjetého zápasu, ve kterém vedla 2:0, získala pouze bod po prohře po prodloužení s Engineers Prague 2:3.  

Autor: Alena Ryšavá

Foto: Klára Künstlerová

Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři