Přesunout nahoru
so 16. 3. 2024, 17:30
NWU
ENG
po 18. 3. 2024, 18:00
ENG
NWU
po 18. 3. 2024, 18:30
UKP
MUNI
čt 21. 3. 2024, 18:00
ENG
AKA
po 25. 3. 2024, 19:30
BDB
UKP
út 26. 3. 2024, 19:00
AKA
ENG
čt 28. 3. 2024, 18:30
UKP
BDB
čt 28. 3. 2024, 19:15
ENG
AKA
po 1. 4. 2024, 18:30
BDB
UKP

Ofenzivně laděný zápas rozčísla Ostrava čtyři sekundy do konce a z ledu HC UP si odvezla tři body

Během čtvrteční dohrávky hostila HC Univerzita Palackého v Olomouci na svém ledě celek BO Ostrava Vítkovice Steel. Domácí šli v utkání třikrát do vedení, přesto nakonec ze zápasu vyšli naprázdno. Hostům se povedlo rozhodnout o osudu vyrovnaného klání pouhé čtyři sekundy do konce. Slezané porazili Hanáky 5:4.

Čtvrteční zápas byl z jeho začátku ve znamení větších gólových šancí ze strany hostů. Ve 2. minutě zápasu se dostala Ostrava do přečíslení, z něhož pálil Gřesík. Brankář Novotný proti němu vytáhl bravurní rozklek a činit se musel i v následujících minutách. Byli to ale domácí, kdo i přes úvodní aktivitu hostů otevřel skóre zápasu. V 6. minutě letěla na Šindelku střela z mezikruží, kterou hostující gólman vyrazil do prostoru brankoviště. Následně se domácí snažili odražený puk zasunout do klece, což se nakonec na několik pokusů povedlo Filipu Paličkovi. Úvodní branka domácí nastartovala a v následujících minutách, po prvním zásahu HC UP, musel Šindelka čelit mnoha nebezpečným pokusům ze strany domácích. V první třetině se ale hosté dostali ke srovnaní. V 15. minutě Gřesík unikl do útočného pásma po pravém mantinelu, nahrál kotouč do středu, kde byl v dobré pozici pro zakončení Marek Kovalski, který svou nekompromisní ránou prostřelil Novotného. Po první odehrané části utkání se odcházelo do kabin za stavu 1:1. 

Začátek druhé třetiny patřil domácím, které mrzela ztráta náskoku z první části hry. Olomouc se dostávala do přečíslení, vytvářela si šance v pásmu, Šindelkovu klec nebezpečně ohrožovali Skopal s Šípem. V této fázi se celek BO Ostrava spíše bránil nátlaku domácích. K vidění byly také samostatné úniky na obou stranách. Za domácí se povedlo uprchnout Roseckému, které zkoušel překonat Šindelku nejprve forhendem, následně i bekhendem, neuspěl. Hosté zase předvedli brejkovou situaci ve vlastním oslabení, ale i Novotný byl ve své pozici. 

Fakt, že Olomouc ale měla ve druhé části střetnutí více ze hry, se zhodnotil ve 34. minutě, kdy si Krejčiřík vjel do pásma po levém mantinelu a následně poslal zadovku na Davida Roseckého, který byl ve středu kluziště téměř osamocen a zakončil do horní části Šindelkovy brány. Radost z opětovného vedení Olomouci příliš dlouho nevydržela, jelikož ve 37. minutě bylo opět srovnáno. Dominik Moravčík obešel domácího obránce pohlednou kličkou, dostal se na hranici brankoviště odkud na Novotného nevyzrál, ale nevzdal se a zacílil na domácí klec ještě jednou. Na druhý pokus ostravský forvard obstál a překonal olomouckého strážce klece do prostoru nad levou rukou. Hanáci se ke konci druhé periody ještě snažili překlopit zápas zpět na svou stranu, ale jejich ofenzivní choutky byly zastaveny důsledně bránícími zadáky BO Ostrava. I po druhé třetině se tedy do šaten docházelo za vyrovnaného stavu. 

Třetí třetina přinesla rychlou a atraktivní podívanou. Hrálo se nahoru dolu, oba týmy se představovaly bruslivým hokejem, jen šancí na skórování branek ubylo. Zredukovány však byly nejen šance, ale hlavně i chyby, které vytvářeli zejména hosté, z nichž se následně Olomouc dostávala do tlaku, úniků i přečíslení. Ve 45. minutě si však Hanáci opět vypracovali šanci na gól, kterou zhodnotili. Rosecký nahrál puk Vojtěchu Krejčiříkovi, jenž si kotouč zpracoval na forhend a následně překonal Šindelku. 

Netrvalo dlouho a hosté opět srovnali krok. Ve 48. minutě nastal před brankou Novotného závar. Způsoben byl střelou od modré čáry, kterou domácí brankář sice zlikvidoval, ale kotouč mu propadl. Novotný byl v momentu, kdy se mu puk ztratil ze spáru velmi vysoko na hranici brankoviště a vzniklé situace se snažila využít ofenzíva ostravského mužstva. Puku se nejdříve zmocnil David Sysala, který jej zametl za bezmocného domácího gólmana. BO bylo ve třetí třetině aktivnějším celkem, který při vyrovnaném skóre poprvé volal po vedení. Šance na překlopení skóre na stranu svého celku měli Gřesík, Kovalski nebo Szturc, hostům byla také nabídnuta dvojnásobná početní výhoda. Té Ostrava nevyužila, přesto šla v 53. minutě poprvé do vedení.

Vedoucí branka padla z trestného střílení, které bylo nařízeno po závaru před domácí klecí. Novotnému vypadl kotouč a domácí obránce se snažil zabránit brance za hranicí pravidel, bylo odpískáno zalehnutí puku v brankovišti. Šanci na vedoucí branku Ostravy měl v rukách kapitán Davida Sysala, který prostřelil Novotného a hosté vedli 4:3. Čtvrtým gólem jako kdyby BO ožilo a snažilo se ještě zvýšit své vedení, o což se mohl postarat Kovalski. Olomouc ale nechtěla z dobře rozehraného zápasu, ve kterém třikrát vedla, vyjít naprázdno. Tři minuty do konce dostali Hanáci možnost ke srovnání v podobě přesilové hry. Domácí předvedli pěknou přesilovkovou formaci. Nejprve došlo k výměně kotouče v pravém rohu kluziště, následně byl puk nahrán na modrou čáru na Dominika Kuchaře, který přes hradbu dobře clonících forvardů překonal hostujícího brankáře. Zápas byl opět vyrovnaný 4:4. 

Už to vypadlo, že ofenzivně laděné utkání nebude rozhodnuto po základní hrací době, když se 3,9 sekundy do konce povedlo vstřelit vítězný gól hostům. Ostrava na samém sklonku utkání vytvořila tlak ve svém útočném pásmu, Dvořák nahodil kotouč na Novotného, který nezasáhl jistým zákrokem, puk zůstal ležet před ním a na brankoviště duchapřítomně stojící Jan Benát rozhodl o konečném stavu zápasu.

Celek BO Ostrava Vítkovice Steel na ledě HC Univerzita Palackého třikrát prohrával, nakonec gólem na samém sklonku souboje zvítězil 5:4.

Autor: Alena Ryšavá

Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři