Přesunout nahoru
po 8. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP
čt 11. 4. 2024, 18:00
UKP
AKA
po 15. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP

Riders odehráli exhibiční utkání na podporu školy Svítání

V rámci exhibičního utkání, které se konalo 6. února, se Riders střetli na ledě Enteria arény s HC Olymp Praha, ve kterém působí jména jako Dejdar, Šmicer, Nečas, Suchařípa a mnoho dalších. Diváci měli možnost shlédnout atraktivní hokej a pobavit se v doprovodném programu. O celé akci jsme se bavili s paní ředitelkou Mgr. Miluší Horskou a s Janou Nermuťovou, fundraiserkou školy Svítání.

Co je náplní vaší práce a co vás na ní baví?

Mgr. Miluše Horská

Žádný den není stejný. Jsem kreativec a škola SVÍTÁNÍ vznikla z bodu nula v roce 1992. Rodiče hendikepovaných dětí, tehdejší zakladatelé, mě zasáhli přímo do srdce a škole jsem zůstala celých 30 let věrná. Dnes máme základní a střední školu, sociální služby, sociální podnik, fyzioterapii a ergoterapii, nově otevíráme klinickou logopedii, máme také vlastní vozový park a dokonce jako o.p.s. přestavujeme vlastní budovu za neuvěřitelné peníze (díky Evropské unii). Po celou dobu existence školy pořádáme kulturní, společenské i sportovní akce pro naše malé i velké spoluobyvatele Pardubic a ukazujeme, že život spolu může být prospěšný a zajímavý pro všechny lidi. Nikdo nemusí zůstávat doma sám a opuštěný. Baví mě, že moje pracovní cesta má smysl a cíl, dokonce mě dovedla až do vysoké politiky. Vrací do života lidi se zdravotním hendikepem, lidi, kteří byli za minulého režimu skrývání. V naší škole je spoustu radosti, vzájemného respektu a chuti věci posouvat dál. Moje práce je prostě jedna velká radost.

Jana Nermuťová

Základní škola a Praktická škola SVÍTÁNÍ o.p.s., poskytuje vzdělávání a navazující služby dětem a mladým lidem se zdravotním hendikepem z celého Pardubického kraje. Já pracuji ve škole již pátým rokem na pozici fundraisera. Na fundraisingu mě baví především práce s lidmi, jednání s partnery a budování vztahů s nimi. Dary vnímám jako projev důvěry v naši práci.

Jak vznikl nápad uspořádání hokejové exhibice?

Jana Nermuťová

Myšlenka uspořádat benefiční sportovní akci mě provázela několik měsíců. Nejdříve jsem uvažovala o charitativním běhu, ale jako velká fanynka pardubického hokeje jsem se nakonec zaměřila právě na ledovou plochu.

Jaká byla cesta od prvotní myšlenky po zrealizování této akce?

Jana Nermuťová

Cesta byla docela dlouhá a pro mě trnitá, jelikož nejsem člověk, který připravuje a organizuje akce. S přípravami jsem začala již v polovině listopadu. Hledala jsem osobnost, která má blízko k našemu regionu a k hokeji. Nakonec jsem narazila na Martina Dejdara, rodáka z Chrasti a jeho hokejový tým HC OLYMP Praha plný známých tváří.

Znali jste se s organizací HC Olymp Praha, nebo přímo s Martinem Dejdarem?

Jana Nermuťová

Jak už zaznělo, s Martinem Dejdarem jsem se neznala. Věděla jsem, že je sportovec, že hrál v seriálu z hokejového prostředí a že má k hokeji velmi blízko.

Proč jste si vybrali právě Riders?

Jana Nermuťová

Pravidelně navštěvuji extraligové zápasy a sleduji vše okolo pardubického hokeje. Věděla jsem, že Univerzita Pardubice má svůj mladý hokejový tým. Takže jsem je oslovila a doufala, že mě neodmítnou.

Jak jste spokojeni s celou akcí?

Mgr. Miluše Horská

Jsem nadšená z obou týmů a z atmosféry celé akce, která byla neuvěřitelná! Riders nás nadchly, během prvních dvou minut pochopili, jaký tým mají před sebou, ten dohromady čítal 463 let.

Bylo to příjemné odpoledne plné hokeje, krasobruslení, zábavy a vtipných scének. Chtěla bych poděkovat všem aktérům, partnerům a těm, kteří dorazili a podpořili školu SVÍTÁNÍ.

Jaký byl výtěžek akce a na co vše peníze použijete?

Jana Nermuťová

Výtěžek prvního ročníku vynesl částku 94 620,- Kč.

Škola SVÍTÁNÍ rekonstruuje školní budovu v pardubické Klášterní ulici a výtěžek poputuje právě na opravu a vybavení nové školy. Transparentní účet: 35-6934550257/0100, DMS POMOC SVITANI 90 na tel.č. 87 777

Jaké máte plány do budoucna a myslíte si, že by se z této akce mohla stát tradice?

Jana Nermuťová

Pevně doufám, že akce nebyla poslední a že se shledáme při dalším ročníku hokejové show nebo při jiných sportovních aktivitách.

Mgr. Miluše Horská

Dohoda na místě o uspořádání dalšího ročníku vznikla spontánně, i vlivem ohlasů přítomných diváků Uvidíme, zda se nám ji podaří naplnit. Chtěla bych říci, že uspořádání charitativní akce znamená nejen podporu konkrétnímu člověku nebo organizaci, ale zároveň se vytvoří pocit sounáležitosti, když každý jednotlivec přiloží ruku k dílu a celá sportovní hala se dá dohromady. Myslím, že synergie společné pomoci druhým kultivuje potlačené pozitivní vztahy a naším cílem do budoucna je v takovýchto aktivitách pokračovat.

Děkujeme za podporu sponzorů a partnerů, bez nichž bychom tuto show nemohli uspořádat: RECUTECH s.r.o., MD LOGISTIKA a.s., STABEDO s.r.o., TM okna s.r.o., enteria a.s., Doorstik s.r.o., Univerzita Pardubice, Rozvojový fond Pardubice a.s., Řeznictví a uzenářství Oldřich Čejka, Střední průmyslová škola potravinářství a služeb Pardubice, ZD Rosice u Chrasti, Ekofarma Rohoznice a také všem divákům, kteří si zakoupili vstupenku.


Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři