Přesunout nahoru
po 8. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP
čt 11. 4. 2024, 18:00
UKP
AKA
po 15. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP

Jaká byla základní část v podání HC UP, co nás čeká v play-off ULLH?

Olomouc má za sebou všech osmnáct kol letošní základní části Univerzitní ligy. Hanáci se umístili na osmém místě a zasáhnou tak do bojů play-off. Přinášíme shrnutí základní části a ohlédnutí se za tím, jak se mužstvu HC Univerzita Palackého v Olomouci dařilo po týmové i individuální stránce. Článek také obsahuje plán nástavbových bojů a jeho pravidla. Play-off ULLH startuje 14. března.

Základní část

Základní část HC UP dle týmových statistik a čísel:

Základní část letošního ročníku Univerzitní ligy je již pro olomoucký celek minulostí. Tým z Hané odehrál vše 18 soutěžních kol, ve kterých se mu povedlo získat 22 bodů. Olomouc brala výhru za plný počet bodů v šesti případech, v jednom utkání zvítězila po prodloužení. O veškerý bodový příděl přišli Hanáci devětkrát, ve dvou zápasech urvali bod. Skóre olomouckého mužstva je 81:84. Počet vstřelený branek týmu lichotí, drží se v nich na druhém místě ve statistikách soutěže hned po UK Hockey Prague. Na zápas se HC UP povedlo průměrně střelit více jak čtyři góly.

Mužstvu se rovněž dařilo v oslabení, ve kterém je ve statistikách rovněž na druhé pozici, tentokrát za plzeňskými Akademiky. Tým ubránil 78 % her v početní nevýhodě a přidal v nich i čtyři branky do sítě soupeře. Olomouc kraluje statistkám v počtu trestných minut. Celkem jich nasbírala 405. Proto je nutné znovu vyzdvihnout 86 případů, ve kterých hráli Hanáci v početní nevýhodě a pouze v 19 případech se soupeři podařilo skórovat. Tyto statistické údaje, a hlavně počet bodů v tabulce zajistili Olomouci osmé místo, které vyšle hanácký celek do nástavbových bojů play-off.

Krok po kroku základní částí:

HC UP vstoupila do letošní sezóny jako vítěz letního Tipsport UNI CUPU. Nebylo tedy od věci od olomouckého celku čekat velmi povedený ročník. Sezóna ale byla plná výsledků, které odpovídaly spíše jízdě na horské dráze. Olomouc zahájila sezónu na domácím ledě 27. září 2021, kdy podlehla týmu UK Hockey Prague 3:8. První bod se mužstvu povedlo získat během druhého kola na začátku října, kdy v prvním venkovním klání prohrálo s Pardubicemi 5:6 po prodloužení.

Olomouc bodovala i v Kuřimi, kde prohrála s Cavaliers 3:4. Následovala listopadová prohra s favorizovanými Engineers 2:5. Poté přišly dvě desítky. Jednu Olomouc naložila Brnu v utkání, které skončilo 10:2. Následně jednu i obdržela v Českých Budějovicích, odkud odjela se skóre 1:10. Vysoko prohráli Hanáci i s NORTH WINGS, a to poměrem 3:11. Olomouci se nepodařilo zvítězit ani na začátku prosince proti UK Hockey Prague 3:6. Po této nepěkné sérii tří proher však následovala pohledná šnůra čtyř výher. HC UP nejdřív porazila těsně 6:5 Riders. Následně roznesla na kopytech 8:2 BO Ostrava. Během lednového Winter Classic si vysoko poradila s Cavaliers 11:0 a na domácím ledě přemohla Akademiky 4:1.

Hanáci bodovali i v následujícím utkání proti Engineers, v němž prohráli 2:3 po prodloužení. Naopak body do tabulky nepřibyly ze zápasu s BO Ostrava 4:5. Povedené bylo však střetnutí s Black Dogs, které Olomouc doma rozstřílela 7:1. Na sklonku základní části, ke konci měsíce února, Olomouc prohrála s MUNI 2:6 a ze zápasu z Ústí nad Labem si odvezla bod po prohře po prodloužení 3:4.


Individuální statistiky

Nejvíce kanadských bodů se v 17 utkáních základní části povedlo posbírat forvardovi Filipu Paličkovi 26 (15+11). Palička je se svými patnácti vstřelenými brankami také králem střelců ligy. Dvacet bodů si ve 14 kláních připsal Mikuláš Rimmel (8+12). Trojici produktivity uzavřel kapitán Pavel Skopal 19 (12+7), jenž nastoupil ve všech osmnácti případech. Mezi zadáky se bodově nejvíce prosadil Libor Janků, 13 zápasů 10 (3+7).

Mezi brankáři dostal více prostoru mezi třemi tyčemi Michal Šoustal. Šoustal nastoupil do 11 zápasů, z nichž šest skončilo pro HC UP výhrou. Jeho úspěšnost čítá 83,12 % a jeho gólový průměr na zápas je 3,80.


Play-off

První play-off v historii ULLH, co máme očekávat?

V Univerzitní lize se bojů play-off účastní osm týmů, z celkových deseti do nich tedy nezasáhnou pouze Pardubice a Cavaliers. Hanáci do nástavbové části vstoupí z osmé, poslední postupové příčky. Odehraje se čtvrtfinále, semifinále a finále. Soupeři zatím nejsou jasní, jelikož mají první tři celky umístěné po základní části možnost volby týmů z druhé poloviny tabulky (tzn. z týmů umístěných na pátém až osmém místě). Volba losu platí také pro semifinále. Olomouc tedy bude muset počkat, kdo si ji do vyřazovacích bojů vybere. 

Série play-off se bude hrát na dvě vítězná utkání s tím, že pořadatelství prvního zápasu spadá do rukou lépe postaveného celku v tabulce po základní části. Pokud se o vítězi zápasu nerozhodne po základní hrací době, tak bude bezprostředně následovat tříminutové prodloužení tři na tři, když ani nastavený čas nerozhodne, proběhne série pěti samostatných nájezdů v podání různých exekutorů. V případě, že prodloužení nerozhodne ve třetím utkání série play-off, bude jeho doba upravena na deset minut.


(pozn.: veškeré statistické údaje jsou platné k 3.3.2022)

Boje play-off začínají 14. března.

Autor: Alena Ryšavá

Foto: Josef Polehňa 

Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři