Přesunout nahoru
po 15. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP

UK vítězí i v posledním utkání základní části a získává Pohár ČAUS!

Utkání mezi UK Hockey Prague a Engineers patří vždy mezi to nejlepší, co univerzitní hokej nabízí. A to platilo i o utkání posledního kola základní části. Engineers po neúspěšném vstupu do roku 2022 dokázali zvítězit třikrát v řadě a šli do utkání s dobrou formou. UK již mělo jistotu zisku trofeje pro vítěze základní části a hrálo „pouze“ o dobré naladění formy před vstupem do premiérového play-off. O náboj v utkání bylo postaráno. Nejen tím, že proti sobě nastoupili městští rivalové, ale i tím, že utkání přihlíželo v pražském Edenu přes 1500 diváků. Po skončení utkání bylo na programu předání Poháru ČAUS do rukou hráčů Univerzity Karlovy, kteří ovládli základní část Univerzitní ligy ledního hokeje.

Do utkání vstoupili aktivněji Engineers a snažili se ohrozit branku UK ze všech pozic. První branku ale vstřelil papírový favorit utkání, tedy UK Hockey Prague. Přesněji jejich nejproduktivnější hráč, Viktor Martínek, který se dokázal prosadit proti Vojtovi Matějkovi u pravého mantinelu a prostřelit Maštalířského na bližší tyč. Martínka vstřelená branka nakopla a byl v utkání hodně vidět. Na druhé straně Engineers pokračovali v dobývání branky UK. V 11. minutě Reitermann dokázal střelou od modré propasírovat puk skrz Maška. Puk propadl hned za jeho záda, ale za brankovou čáru se nedostal a byl odklizen obráncem UK Málkem. O minutu později dokázal na červené čáře prošťouchnout Šimanský kotouč skrz obránce Engineers a mířil osamocený na Maštalířského. Jeho zakončení mezi betony nebylo úspěšné. Brankář UK David Mašek v první třetině předvedl minimálně dva fantastické zákroky. Nejprve betonem nedovolil dorážet do odkryté branky Spurnému a o minutu později ve vyložené šanci vytrčil svou dlouhou nohu do dorážky Václava Burdy, kterému stačil puk jen trochu zvednout. V posledních vteřinách první třetiny si vytvořili tlak i hráči UK, ale ani Volf, ani Piskač druhou branku nepřidali.

Do druhé třetiny vstoupili opět aktivněji domácí Engineers Prague a dokázali využit hned první příležitost. Eric Fiala vybruslil od levého mantinelu a před brankou nenápadnou přihrávkou přistrčil před odkrytou klec kotouč Tomáši Březinovi, kterému se povedlo usměrnit puk za brankovou čáru. V polovině třetiny měl obrovskou šanci útočník Engineers Miroslav Dani. Zcela nehlídaný se objevil před Maškem a střelou do protipohybu se pokusil překvapit brankáře UK. Ten dokázal rychle přimáčknout beton k ledu a zabránil tak obratu ve skóre. Čtyři minuty před druhou sirénou se dokázali znovu prosadit hráči UK. Po Rudolphem vyhraném vhazování v útočném pásmu se ke kotouči dostal David Jindra, který se kličkou zbavil bránícího Fabiánka a přesnou přihrávkou našel Davida Volfa u právé tyče. Ten zametl puk z voleje do branky a rozveselil fanoušky z Univerzity Karlovy. Obdržená branka znovu vyprovokovala Engieners ke zvýšení úsilí a branku UK ohrozil výrazněji do konce třetiny aktivní David Blažek, ale jemu při zakončení vypíchl puk hokejkou brankář UK. Velikou příležitost měl dvě minuty před koncem třetiny Fabiánek, který střílel zcela osamocený mezi kruhy. Mašek dokázal tvrdou střelu vytěsnit vyrážečkou až do sítě nad plexisklem za svou brankou.

Do závěrečné části tak vstupovali hosté opět s jednobrankovým náskokem před domácími. Engineers se opravdu snažili utkání znovu srovnat, ale výborně chytající David Mašek byl proti. Ve 45. minutě nahazoval kotouč na branku Šonský a odražený puk se snažil dopravit do branky opět Fabiánek, kterému do střely stihl vložit hůl obránce UK Kopenec. Na druhé straně se hned v protiútoku objevil zcela sám mezi kruhy Viktor Martínek, ale druhý gól v utkání nepřidal, jelikož nedokázal umístit svou střelu mezi tři tyče. Pět minut před koncem třetí části měl třetí velkou příležitost v utkání Tomáš Fabiánek. V poslední chvíli mu do střely dokázal vložit hůl David Rudolph a vytěsnit puk do rohu kluziště. Rozhodčí se ale rozhodl vyloučit právě Rudolpha, který doklouzal až pod nohy Fabiánka a Engineers tak mohli srovnat z přesilové hry. Ta se jim ale vůbec nepodařila a zmar domácích dokonal hned po skončení početní výhody David Jindra, který úspěšně zakončil akci dva na jednoho, ve které se objevil s Davidem Volfem. Dvě minuty před koncem zvýšili hosté svůj náskok v utkání na dvě branky a Engineers už tuto ztrátu nedokázali smazat. Univerzita Karlova si tak připsala poslední tři body do konečné tabulky Univerzitní ligy, kterou suverénně ovládli a to zejména jedenáctizápasovou sérií, ve které dokázali zvítězit, a ze které dokázali navíc udělat sérii čtrnácti zápasů, ve kterých dokázali bodovat. Po skončení utkání tedy hráči UK převzali z rukou ředitele soutěže Ondřeje Šebka a předsedkyně České asociace univerzitního sportu paní Ivany Ertlové Pohár ČAUS pro vítěze základní části.

Engineers Prague : UK Hockey Prague 1:3 (0:1, 1:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 22. Březina (Fiala, Vobořil) – 6. Martínek (Čmejla, Klinger), 37. Volf (Jindra, Rudolph), 58. Jindra (Volf, Klinger)

Engineers Prague: Maštalířský (Horák) – Klement, Kubata, Raiterman, Vobořil, Špurný, Šonský, Janásek (C), Najman J. – Březina, Janiurek, Hynek, Vaňous, Matějka, Najman M., Fiala, Blažek, Fabiánek, Burda, Dani

Trenér: Daniel Fuks

UK Hockey Prague: Mašek (Novák) – Kopenec, Klinger (C), Dlabola (A), Málek, Adamec, Chládek, Piskač – Martínek, Glitta, Síla, Rubeš, Šimanský, Velas, Hakl, Volf, Čmejla (A), Rudolph, Jindra, Halberštát

Trenér: Aleš Hybner


Fotogalerie

Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři