Přesunout nahoru
po 8. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP
čt 11. 4. 2024, 18:00
UKP
AKA
po 15. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP

Medvědi doma padli. První bod v sérii bere po výhře Olomouc

Ofenzivně laděný zápas nabídl v první třetině tři branky. Hned v úvodu druhé periody si hostující Olomouc vypracovala dvougólový náskok. Při hře 4 na 4 ale medvědi dokázali odpovědět a vyrovnali. Přesto se hosté v závěru třetiny vrátili do vedení. Domácí už další gól v zápase nepřidali. Naopak olomoučtí hokejisté ve třetí periodě vstřelili další dvě branky a zvýšili na konečných 3:6.

Hokejisty obou týmů čekal historicky první zápas play-off univerzitní ligy. Nově zařazená nadstavbová část se hraje na dva vítězné zápasy. Tato čtvrtfinálová série odstartovala na ledě Masaryčky, protože medvědi skončili po základní části na čtvrtém místě. Do Brna přicestovali hokejisté Univerzity Palackého, kteří do vyřazovacích bojů postoupili z osmé pozice. Domácí chtěli navázat na poslední vzájemný zápas, který ovládli v poměru 6:2. Olomouc si zase chtěla připomenout listopadové vítězství v prvním vzájemném duelu letošní ligové sezony.

Do haly přišlo 168 fanoušků, což slibovalo skvělou atmosféru hodnou play-off. Možná i díky nim vstoupily oba týmy do zápasu ve vysokém tempu a předváděly divácky atraktivní útočný hokej. Už ve druhé minutě se dostal ke střele hostující Vojtěch Krejčiřík a otevřel gólový účet utkání. V deváté minutě hezky ujel do brejku zástupce medvědů Mokrohajský, který střílel z pravého kruhu mimo tři tyče. Nedáš, dostaneš. Hned následoval i brejk na opačnou stranu v podání Dominika Cacha, který se z pravého křídla nemýlil a rozesmutnil domácí fanoušky. Zklamání nemělo dlouhého trvání, protože v desáté minutě nahazoval puk před branku Jakub Voříšek. Jeho pokus však překvapivě doputoval až za záda olomouckého brankáře. Stav utkání po první třetině 1:2.

Druhou dvacetiminutovku začala aktivněji Olomouc. Dobrý vstup do třetiny pečetil hostující Kerda, který se po ztrátě Masaryčky dostal k puku u pravé tyčky a protlačil ho za Králova záda. Domácí se z nepovedeného startu oklepali a ve třicáté minutě mohl skórovat Bláha, který bohužel mířil příliš přesně, a tak pouze orazítkoval spojnici. Proti pravidlům se provinil hráč Masaryčky, krátce potom i hráč Olomouce, takže se hrálo 4 na 4. Většího prostoru na hrací ploše medvědi využili. Ve 34. minutě se Štěpán Kučera hezky otočil s pukem a jeho střelu dorážel za brankovou čáru Mokrohajský. Stačilo pouhých sedmnáct vteřin a bylo srovnáno na 3:3. Tomaník vyvezl kotouč a dostal se společně s Jakubcem do přečíslení. První jmenovaný nahrával, druhý zavěsil pod víko. Ve 39. minutě předvedli hosté za bránou Fake Michigan a po přihrávce před domácí svatyni překonal dezorientovaného Krále olomoucký Palička. Hosté tak po druhé periodě vedli 4:3.

Třetí část zápasu začala ve vlažnějším tempu. Masaryčka byla aktivnější, ale hosté blokovali jejich střely. Děj utkání rozčísla až rychle využitá přesilovka Olomouce. Ve 46. minutě prokličkoval středem hřiště Palička a zvyšoval už na 5:3. Medvědy nabudil nepříznivý stav k ještě větší aktivitě. Tomaníkova šance ani brejk Mokrohajského ale gólem neskončily. V 52. minutě se po faulu domácího Kučery a herecké vsuvce Krejčiříka hrálo 4 na 4. Z levého kruhu střílel Cach a za záda Krále dorážel Rimmel. Zvyšoval už na 6:3 pro Olomouc. Medvědi se ještě pokusili zvrátit nepříznivý stav, ale hosté už je k většímu tlaku nepustili a třígólový náskok si pohlídali.

První zápas čtvrtfinálové série tak překvapivě ovládla Univerzita Palackého. „Prohrávali jsme o dva góly, vyrovnali jsme. Pak jsme ale dostali blbej gól. To byl ten moment, kdy se to zlomilo. Nedá se nic dělat. Jede se dál,“ zhodnotil zápas domácí Štěpán Kučera. „Myslím, že to byl skvělý zápas, divákům se to muselo líbit. Hrálo se nahoru dolů, bylo tam hodně zblokovaných střel. Tam nikdy nevíte, kam se to odrazí. Já si zachytal, bavilo mě to, tohle jsou nejlepší zápasy roku,“ řekl brankář Olomouce Michal Šoustal. Série se v pátek 18. března přesouvá do Uničova, kde hraje svá domácí utkání Univerzita Palackého. Masaryčka musí vyhrát, aby si vynutila rozhodující třetí zápas. „Tu sérii dotáhneme zpátky domů a tady to rozhodneme,“ věří v obrat Kučera.

HC MUNI – HC Univerzita Palackého v Olomouci 3:6 (1:2, 2:2, 0:2)

Branky a nahrávky: 10. Voříšek (Kučera), 34. Mokrohajský (Kučera), 34. Jakubec (Tomaník) – 2. Krejčiřík (Pěcha), 9. Cach, 25. Kerda (Šíp), 39. Palička (Pěcha, Krejčiřík), 46. Palička, 52. Rimmel (Cach, Skopal)


Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři