Přesunout nahoru
čt 11. 4. 2024, 18:00
UKP
AKA
po 15. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP

Univerzita Palackého porazila brněnské rivaly i podruhé a postupuje do semifinále

V rámci druhého čtvrtfinálového moravského derby přivítala Univerzita Palackého hokejisty z Masarykovy univerzity na domácím ledě. V prvním zápase dokázali olomoučtí triumfovat na brněnské půdě 6:3 a byli jeden zápas od postupu do semifinále. Druhý zápas opět zvládli Hanáci, nicméně jeho vývoj byl podstatně odlišný od prvního utkání. Na jeho průběh se detailně podíváme na následujících řádcích.

Domácí do zápasu vstoupili nejlépe jak mohli, tedy gólem. Již po půl minutě se dokázal kuriózním způsobem prosadit Pavel Skopal. Vzal si puk v obranném pásmu a protáhl se brněnskou obranou, následně byl obráncem faulován a ztratil kotouč. Puk se ale nečekaně doklouzal až za záda překvapeného brankáře hostů. Zejména pro něj to byl velice smolný moment. Brzký gól vlil Olomouci krev do žil, byla výrazně aktivnější, a dokonce dokázala zaútočit při vlastním oslabení. Hokejisté si hned od začátku nedali nic zadarmo a byli jsme svědky tvrdých hitů a častých potyček. Na konci první třetiny přišla přesilovka hostů. Masaryčka ji sehrála dobře, na půl minuty zamkla olomoucké v jejich pásmu a vytěžila z ní kýžené vyrovnání. Puk se dostal na modrou čáru k Robertu Věžníkovi, který se nerozpakoval a propálil vše, co mu stálo v cestě. Hráči tak odcházeli do kabin za nerozhodného stavu 1:1.

Domácí se i na začátku druhého dějství jevili o trochu aktivnější. Měli k dispozici dokonce více než minutovou přesilovku 5 na 3, kterou však Masaryčka zvládla ubránit. V navazující početní výhodě si Hanáci dokázali vytvořit šance, nicméně brankář Holub se po chybě z první třetiny opravdu činil. Ani hosté nezůstávali pozadu. Přibližně v polovině zápasu se několikrát dostali do přečíslení, ale domácí brankář Šoustal tyto pokusy kryl. Ve vlastním oslabení několikrát ohrožoval brněnskou branku domácí fantom Krejčiřík, vstřelit gól však nedokázal. Tempo hry se ve druhé třetině ještě zvýšilo a některé zákroky byly opravdu hraniční. Přestože domácí hráli ve druhé třetině pět přesilovek, ani jedna z nich nebyla úspěšná. Nutno zmínit množství obětavých bloků hráčů Masaryčky, které hostujícímu brankáři výrazně ulehčily práci. Stav tedy zůstal nezměněn.

Do třetí třetiny vstoupili lépe hosté. Hned v úvodu musel domácí brankář krýt samostatný únik. O chvíli později měl brankář Šoustal štěstí, když Račický při přesilovce minul prázdnou bránu. Olomoučtí byli těmito rychlými akcemi zkraje třetí třetiny očividně překvapeni. Později se obraz hry srovnal a utkání se mohlo překlopit na obě strany. Domácí čelili v této třetině hned čtyřem přesilovkám Masaryčky. Vždy však dokázali udržet vyrovnaný stav. Nakonec to byli Olomoučtí, kteří udeřili z přesilové hry. V 55. minutě dostal Dominik Cach krásnou křižnou přihrávku od Mikuláše Rimmela a z levého kruhu přesně vymetl horní roh brněnské brány. Domácí ještě v závěru zápasu čelili mocnému tlaku hostů, kteří se marně snažili dostat puk za záda brankáře Šoustala. Na samém konci utkání mohli domácí navýšit vedení, prázdnou branku ale trefit nedokázali a stav utkání se zastavil na skóre 2:1 pro Univerzitu Palackého.

Univerzita Palackého dokázala v těžké sérii vynulovat Masarykovu univerzitu a pokračuje v krasojízdě do semifinále v historicky prvním play-off ULLH. Na svého soupeře si však musí několik dní počkat.

Jaký bude soupeř Univerzity Palackého v semifinále? Dokážou olomoučtí navázat na letní formu, zaútočit na titul a zkompletovat double? To i mnohé další zodpoví následující týdny. Tak nás sledujte, protože my ještě rozhodně nekončíme!

Autor: Martin Čeřovský

Foto: Josef Polehňa

Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři