Přesunout nahoru
po 15. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP

Semifinále je tady! Univerzita Palackého se o vstupenku do finále utká s vítězem základní části

Vyřazovací boje pokračují. Tým Karlovy Univerzity, který letos ovládl základní část, si do souboje o finále vybral poslední přeživší tým z Moravy, Olomouc. Pražané prošli ve čtvrtfinále přes ústecké North Wings. Univerzita Palackého si poradila s rivaly z brněnské MUNI. Jak dopadne souboj týmů z dvou nejstarších českých univerzit? Další vyřazovací bitvy Univerzitní hokejové ligy startují ve středu 30. března.

UK Hockey Prague 

Čtvrtfinále UK Hockey Prague vs HC North Wings 

Pražané měli po základní části, kterou ovládli, volbu jim nejpříjemnějšího soupeře. Tým UK si zvolil severočeský celek North Wings. V prvním zápase to až do jeho druhé části vypadalo, že Karlovka nebude mít se soupeři sebemenší problém. Pražané jednu dobu vedli dokonce s rozdílem pěti branek. Ve třetí třetině ale North Wings nabyli novou sílu a zdramatizovali klání. Praha se však o vysoké vedení nenechala okrást, a nakonec v zápase, i přes houževnatost hostů, zvítězila. První zápas série nakonec skončil přestřelkou pro domácí 8:6.
Naopak druhé utkání na půdě Ústeckých nabídlo o poznání méně branek, zato přineslo pěstní souboje. Univerzita Karlova šla v první části utkání do dvoubrankového vedení, které se North Wings povedlo vždy pouze snížit. Navíc ke konci zápasu bouchly na ledě emoce a proběhla, dá se říci, hromadná bitka. Vítězství v sérii ale po druhé výhře 3:2 putovalo do Prahy. UK Hockey Prague ovládlo sérii proti North Wings 2:0. 

Individuální statistiky

Nejproduktivnějším forvardem Pražanů je ve vyřazovacích bojích Filip Rubeš 5 (0+5). Dařilo se i Davidu Volfovi 4 (1+3). Trojici nejúspěšnějších hráčů v předních řadách Pražanů je David Rudolph 4 (0+4). Mezi zadáky to střílelo Jakubovi Kopencovi 2 (2+0).
V bráně UK se na postupu do semifinále podíleli dva brankáři. První klání odchytal David Mašek, který ze 40 zásahů inkasoval šestkrát a z utkání si tedy odnesl procentuální úspěšnost 85 %. Do druhého zápasu naskočil jeho kolega Kristián Novák, ten propustil za svá záda z 37 zákroků dvě střely a jeho úspěšnost čítá 94,59 %.




HC Univerzita Palackého v Olomouci

Čtvrtfinále Univerzita Palackého v Olomouci vs HC MUNI

Na MUNI, která si mohla jako poslední volit soupeře do semifinále, zbyla Olomouc. Někteří možná proklamovali, že Brno si s Hanáky lehko poradí, ale opak byl pravdou. V první zápase na ledě Brněnských Olomouc zvítězila přesvědčivým rozdílem tří branek. HC UP se dostalo do vedení, které sice v prostředí části MUNI dohnala, ale následně už nestačila na svého soupeře v poslední třetině. Olomouc vedla po vítězství 6:3 sérii a dějství se přesouvalo do Uničova.
Stejně jako druhé čtvrtfinálový souboj Pražanů, ani čtvrtfinálové derby na Hané nenabídlo mnoho branek. V první třetině byl stav vyrovnaný, oba celky jednou překonaly soupeřova brankáře. O osudu zápasu rozhodla Olomouc pět minut před koncem, kdy vstřelila branku na 2:1. Tento hubený náskok domácí uhájili a postarali se o svůj postup do následujícího kola vyřazovacích bojů. HC Univerzita Palackého v Olomouc zvítězila v sérii s MUNI 2:0. 

Individuální statistiky

Mezi forvardy zářil ve vyřazovacích bojích nejvíce Dominik Cach 4 (2+2), bodoval i kanonýr ze základní části Filip Palička 3 (2+1) a prosazoval se také kapitán Pavel Skopal 3 (1+2). Jeden bod zaznamenali v zadních řadách Dominik Kuchař a Lukáš Pírek.
Mezi tři tyče nastoupil do obou klání Michal Šoustal. Celkem čelil 53 střelám, z nichž čtyřikrát inkasoval. Jeho procentuální úspěšnost po čtvrtfinále čítá 92,45 %.



Vzájemné zápasy v letošní sezóně
Oba letošní duely mezi Prahou a Olomoucí ovládla Univerzita Karlova. Celky se nejprve střetly v prvním kole na konci září, kdy doma HC UP nestačilo vysoko na UK Hockey Prague 3:8. Na začátku prosince opět přesvědčivě vyhráli Pražané, a to poměrem 6:3.



Série UK Hockey Prague vs HC Univerzita Palackého v Olomouci
Zda tyto statistiky zvrátí play-off, to uvidíme již ve středu 30. března, kdy se týmy střetnou od 17:30 na Zimním stadionu Eden. V pondělí 4. dubna se série přesune na Hanou, konkrétně do Prostějova, druhý semifinálový souboj odstartuje v 18:00.

Zároveň s touto sérií se odehraje i semifinále mezi druhou dvojicí. Black Dogs Budweiss vyzvou plzeňské Akademiky.

Semifinálové boje se hrají na dva vítězné zápasy, začíná se na ledě lépe postaveného mužstva po základní části. Pokud se o vítězi zápasu nerozhodne po základní hrací době, tak bude bezprostředně následovat tříminutové prodloužení tři na tři, když ani nastavený čas nerozhodne, proběhne série pěti samostatných nájezdů v podání různých exekutorů. V případě, že prodloužení nerozhodne ve třetím utkání série play-off, bude jeho doba upravena na deset minut.

Nenechte si ujít strhující semifinálovou podívanou v podání UK Hockey Prague a HC Univerzita Palackého v Olomouci! Dorazte týmy podpořit v boji o finálový souboj.



Termíny zápasů:

1. zápas UK Hockey Prague vs HC Univerzita Palackého v Olomouci

středa 30. března

17:30

Zimní stadion Eden, Praha

2. zápas HC Univerzita Palackého v Olomouci vs UK Hockey Prague

pondělí 4. dubna

18:00

Zimní stadion Prostějov


Autor: Alena Ryšavá
Foto: Alena Zapletalová 
Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři